Mirëqenie

January 3, 2018 | 12:01

Nga Valentina Telhaj: Një vit i ri, çelësi për ta nisur mbarë!

MSc.Valentina Telhaj Psikologe Këshillimi / Terapiste EMDR niveli I

MSc.Valentina Telhaj Psikologe Këshillimi / Terapiste EMDR niveli I

Të gëzuar, të stërmbushur me urime, dhurata, por edhe me ushqime nga lloje të ndryshme apo të lodhur nga festat e fundvitit?

Urimi është shoqëruar me buzëqeshje, përshëndetje dhe dollitë e ngritura për shëndetin e të afërmve, miqve, të të dashurve dhe familjarëve.

Fundi i periudhës së pushimeve, që për shumicën prej nesh do të jetë koha që të kthehemi në punë ose në shkollë, ky kalim nga argëtimi në formalitet mund të dëmtojë edhe zakonet më të mira të gjumit. Ajo mund të na bëjë të lodhur në mëngjes. Ankthi rreth kthimit në punë që mund të çojë në një net pa gjumë.
“Problemi i vërtetë për prindërit dhe fëmijët është të gjitha ato gënjeshtra të bukura të pushimeve dhe netët e gjata të mbushura me argëtim, të cilat ndryshojnë orën tuaj të trupit, duke e bërë të vështirë të riprodhoni, të zgjoheni për jetën normale, të përditshme sapo të ktheheni në të përditshme bluaj”, thotë Dr.Stanley. Trupi e do ritmin dhe parashikueshmërinë. Në të vërtetë, shumica e ‘përgjumjes’ dhe alegros ndodhin sepse jemi shumë të keq për të qëndruar të rregullt për t’i ikur monotonisë.
Shumica e njerëzve pranojnë se pushimet janë një kohë e mirë për të kapur kohën e humbur, por përkundër luksit nuk ka gjasa që periudha e pushimeve të zgjasë shumë. Periudha festive e fundvitit, për shumë shërben si koha e duhur për të bërë listën e gjërave për t’u bërë në vitin pasardhës, që përgjithësisht përfshin të ngrënit në mënyrën e duhur dhe humbjen e peshës e kështu me radhë. Mendimet e vazhdueshme për mënyrën se si ndikojnë ushqimet që konsumojmë në shëndetin tonë marrin kuptim tjetër ndërkohë që festat sapo kanë kaluar. Prandaj dietat dhe rikthimi në ushqimin e zakonshëm që shtrohet në tryezat është mëse shumë e pranueshme. Për këtë arsye shmangia e ushqimeve me përmbajtje të lartë të aciditetit dhe konsumimi i ushqimeve me përmbajtje të lartë të bazave në ushqimet tona në këto periudha duket se është shumë e dobishme si vlerë të shtuar ka mundësinë e humbjes së peshës së fituar gjatë festave.
Ekuilibri, organizimin e raportit bazë njihet ndryshe si ekuilibri i bazuar mbi parime të normalitetit. Çdo luhatje në këtë ekuilibër çon në rishfaqjen e anomalive sociale, organizimi e ruan ekuilibrin e vetë. E thënë në këtë mënyrë përsëri është e nevojshme të kontribuojmë kohë pas kohe veçanërisht në periudhën pas festimeve. Festa është gjithmonë e mirëpritur dhe me magjinë e saj gjithmonë na përfshinë në krahët e saj. Duke mos harruar se kthehemi në normalitet, ecim më këmbet në tokë dhe përgatitemi për festat e ardhshme që do të vijnë. E mira e festës përveç ushqimeve, gëzimeve dhe dhuratave të panumërta festa festohet dhe nuk harrohet ndjesia e asaj kohe, se si u ndjem pranë njerëzve tanë më të afërt dhe më të dashur.
Gëzuar të gjithëve 2018! Uroj të kemi një vit sa më cilësor dhe të shëndetshëm!

To Top

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com