FB

February 1, 2024 | 6:21

Ngarkesa mendore: Çfarë është ajo dhe kush janë më të prekurit prej saj

Shumë njerëz, sidomos gratë, janë viktima të fenomenit të ngarkesës mendore ose të asaj ndjenje shtypjeje që na bën të perceptojmë peshën e tepërt të përgjegjësive të përditshme që ka secili prej nesh.

ÇFARË ËSHTË NGARKESA MENDORE?

Termi ngarkesë mendore përmendet për herë të parë në vitin 1984 nga sociologia Monique Haicault, në librin Administrimi i zakonshëm i jetës si çift. Teksti nuk flet vetëm për angazhimet që mund të shkaktojnë stres, por edhe për organizatën e lidhur me to.

Të vëmë alarme që të na kujtojnë të bëjmë pazar ose të bëjmë punët e shtëpisë në një kohë specifike të ditës sonë, nuk bën gjë tjetër veçse të rrisim ngarkesën e përgjegjësisë duke na bërë të arrijmë një nivel stresi të dëmshëm. Pa përmendur angazhimet e punës, si një telefonatë urgjente, një takim që nuk mund ta humbasim ose një afat kohor për t’u respektuar absolutisht. Sa më shumë të rriten detyrimet, aq më shumë nervoz mund të ndihesh.

PSE KJO GJENDJE NDIKON KRYESISHT TEK GRATË?

Është e qartë se ky fenomen nuk ka as gjini, as moshë, por nëse e analizojmë me mikroskop do të vërejmë dallime domethënëse që na bëjnë të mendojmë se ngarkesa mendore peshon më shumë te gratë sesa te burrat.

 

Edhe kur detyrat janë të ndara në mënyrë më të barabartë, në realitet është pothuajse gjithmonë gruaja që duhet të jetë në kontroll të situatës, e cila organizon çdo gjë, ndërsa burri më së shumti kryen detyrat që i tregohen atij, pa marrë kurrë iniciativa apo me të vërtetë menaxhimin e situatës.

Secili prej nesh luan një rol dhe çdo rol ka përgjegjësi. Por, kur roli i punëtorit kombinohet me atë të prindit dhe të administratorit të shtëpisë, gjërat ndërlikohen. Të jesh nënë, të kujdesesh për shtëpinë dhe të kryesh ndonjë profesion çon në një ngarkesë stresi fizik dhe emocional, që shpesh është shkaku kryesor i mungesës së besimit në aftësitë e dikujt. Situata përkeqësohet kur shoqëria pengon, gjë që nuk e pranon faktin se një grua mund të jetë e lodhur. Të gjithë meritojnë kohë të lirë, edhe nëse një grua punon dhe është gjithashtu nënë.

ÇFARË MUND TË BËHET?

Në realitet, ka vetëm një përgjigje, por ndonjëherë është e vështirë të vihet në praktikë: të ndash ngarkesën. Nuk ka ligj që vetëm gratë duhet të kujdesen për fëmijët, sepse edhe ato kanë një baba. E njëjta gjë vlen edhe për punët e shtëpisë, për të cilat duhet të kujdeset edhe partneri. Hapësirat e shtëpisë dhe të fëmijëve u përkasin të dyjave, kështu që nuk është e nevojshme t’ia besosh të gjithë ngarkesën njërit prej të dyve.

 

 

 

 

Burimi/ The Wom.it

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top