Në fokus

October 8, 2018 | 13:41

Ngjyrat stimulojnë trurin tonë në mënyra të ndryshme…Ja pse disa gra preferojnë të vishen me të zeza

Në psikologjinë e ngjyrave, tërheqja nga ngjyra e zezë – veçanërisht në veshje – shpesh sinjalizon një dëshirë për të rimarrë fuqinë e dikujt. Nëse si ngjyrë kjo  përpiqet të “mbrojë” nga emocione të caktuara, të krijojë distancë nga njerëzit, ose të komunikojë një nevojë për t’u respektuar, dëshira për t’u veshur komplet me të zeza është zakonisht një mesazh nënndërgjegjësues për veten dhe të tjerët.

Ngjyrat stimulojnë trurin tonë në mënyra të ndryshme dhe mënyra se si reagojmë ndaj ngjyrave të caktuara mund të thotë shumë për atë se kush ne jemi.

Njerëzit që vishen komplet me të zeza shpesh janë shumë emocionalë, paksa neurotikë dhe kanë dëshirë të shmangin atë që duket në favor të asaj që janë dhe çfarë po përpiqen të arrijnë në jetë.

Këta njerëz shpesh përpiqen të nënvlerësojnë veten ndaj ndjenjave që mendojnë se nuk mund t’i kontrollojnë. Zakonisht ata janë tepër të stimuluar dhe përpiqen të shmangin ankthin dhe të përqendrohen në detyrat e tyre të përditshme. Zgjedhja e ngjyrave monokromatike krijon një ndjenjë sigurie dhe “bashkimi”.

Megjithatë, ajo që është interesante është se njerëzit që vishen me të zeza shpesh nuk shqetësohen kur njerëzit e tjerë veshin shumë ngjyra. Nuk janë ngjyrat ato që janë tronditëse për ata, por në njëfarë mënyre është identiteti i tyre ai që i shqetëson.

Në veçanti gratë janë ato që vishen shpesh me të zeza, sepse ato përpiqen të jenë “më shumë sesa ajo që duket”. Ata duan të devijojnë vëmendjen nga mënyra se si ato shikojnë, ose kush janë ato.

Hulumtimet në psikologjinë e ngjyrave tregojnë se një preferencë për ngjyrën e zezë tregon prestigjin dhe fuqinë; dikush që vishet me të zeza e merr veten seriozisht. Ata janë ambiciozë, duan të mbrojnë veten nga të gjitha kritikat potenciale dhe dhimbjet që mund të vijnë me përpjekjet e ëndrrave të tyre.

Ngjyra e zezë shihet shpesh si më tërheqëse. Një studim sugjeron që kjo ndodh sepse shpesh shihesh si “serioz” dhe “i besueshëm”, që përkthehet në besim. Në të vërtetë, pothuajse gjysma e grave dhe 64% e meshkujve ranë dakord që e zeza çlirohet nga vetë-mjaftueshmëria.

 

Përgatiti: Brikela Daci | Burimi / thoughtcatalog.com

To Top

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com