Këshilla & Arsye

September 2, 2020 | 8:02

Një gjendje motivuese e brendshme, e cila është më e vështirë të përjetohet nga ata që preken nga një konceptim materialist i jetës

Një vizion thjesht materialist i jetës e bën më të vështirë hyrjen në atë që në botën anglo-saksone quhet “rrjedhë”, që është përvoja e zhytjes së plotë në atë që po bëni. Për të peshuar, shpjegojnë studiuesit, janë përqendrimi në shpërblimet e jashtme dhe vëmendja e vazhdueshme ndaj imazhit publik të dikujt.

Një pamje thjesht materialiste e jetës nuk ju ndihmon kur synoni për “rrjedhën”. Kjo mbështetet nga një studim i botuar në ‘Journal of Happiness Studies’ dhe i kushtohet studimit të të ashtuquajturës “rrjedhë” ose “përvojë optimale”: ajo gjendje e veçantë e ndërgjegjes, e njohur gjithashtu si “ekstrem konkurrues” në sport, e cila e sheh personin plotësisht të zhytur në aktivitetin që ai po kryen në një ekuilibër perfekt midis aftësive të zotëruara dhe sfidave që duhen kapërcyer.

Një gjendje motivuese e brendshme, e cila është më e vështirë të përjetohet nga ata që preken nga një konceptim materialist i jetës. Kjo, sipas studiuesve, sepse ata që e vendosin veten në këtë perspektivë janë përgjithësisht më të përqendruar në shpërblimin përfundimtar sesa në vetë procesin e punës, por gjithashtu sepse ata janë më të shqetësuar për imazhin e tyre publik dhe për këtë arsye më pak të prirur të lënë veten të përjetojë një përvojë gjithëpërfshirëse.

 

 

Burimi / https://www.linkedin.com/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top