FB

June 10, 2024 | 7:11

Një tolerancë më e madhe ndaj pabesisë, a do të ruante më shumë çifte?

Megjithëse konceptet e normalitetit brenda një marrëdhënieje çifti kanë ndryshuar dukshëm kohët e fundit, pothuajse të gjitha shoqëritë vazhdojnë të jenë shumë konservatore në një aspekt: pabesisë. Pavarësisht se është shumë e zakonshme, shumë pak njerëz e shohin atë normalisht. Pabesia, në fakt, është shkaku kryesor i shpërbërjes së çifteve.

Ndër pyetjet më të shpeshta që bëhet është: a jemi të programuar për monogaminë? A është evolucioni forma më adaptuese e riprodhimit? Fillimisht speciet tona ishin rrënjësisht poligame. Koncepti i pabesisë u ngrit me hapjen e institucionit të martesës në Romën e Lashtë. Përkushtimi i monogamisë ishte, në fillim, një faktor më shumë se çdo gjë tjetër që lidhej me ekonominë dhe politikën sesa me natyrën njerëzore.

“Ai që është besnik di vetëm anën e pavlerë të dashurisë: ai që është i pabesë i njeh tragjeditë” -Oscar Wilde-

Ndonëse monogamia u imponua, pothuajse me ligj, sigurisht që pabesia vazhdon të ekzistojë në të gjitha epokat dhe në të gjitha kulturat. Për këtë arsye, përpara zbavitjes së romancës, u pa me një tolerancë të caktuar dhe, ndonjëherë, me miratim të sinqertë. Më pas, ajo është kthyer gradualisht në një temë të refuzuar fort.

Pabesi dhe romancë

Me afirmimin e racionalizmit dhe, mbi të gjitha, me romancën, koncepti i dashurisë së çifteve ndryshoi krejtësisht. Miti i bashkëshortes shpirtërore ose i dashurisë për gjithë jetën mori rëndësi dhe filluam të shihnim ekskluzivitetin në dashuri si një vlerë themelore të marrëdhënieve.

Krahasuar me përparimin e feminizmit, janë shfaqur disa fenomene rreth konceptit të pabesisë. E para se pabesia e grave dhe burrave është bërë gjithnjë e më e barabartë. E dyta është se divorci është bërë një praktikë më e gjerë dhe faktori që më së shumti e shkakton është pabesia.

“Gratë e reja” janë më të pavarura dhe, për të njëjtën arsye, ato janë më pak tolerante ndaj burrave “liberal”. Mosbesimi shkakton indinjatën e pafund dhe ato nuk janë të gatshme të tolerojnë ata që nuk i duan me ekskluzivitet. Burrat, nga ana tjetër, janë edhe më pak tolerantë në këtë drejtim.

Çfarë thonë ekspertët për pabesinë

Qendra kërkimore Pew kreu një studim në 40 vende dhe ishte në gjendje të verifikonte se pabesia është sjellja më e refuzuar në të dyja gjinitë, në çdo moshë dhe në të gjitha kulturat. Paradoksi është se pabesia refuzohet universalisht si praktikë universale.

Seksologia Esther Perel, autore e librit Mating in Captivity, tregon se ka shumë hipokrizi mbi këtë temë. Ajo nënvizon mungesën e dallimeve në lidhje me përqindjet e pabesisë midis kompanive që e refuzojnë atë dhe atyre që janë më tolerues.

Kjo studiuese tregon se pabesia shkuar nga ka të qenit një sjellje që shkakton dhimbje në një sjellje që gjeneron traumë autentike. Njerëzit ndihen të ngacmuar, poshtëruar, përbuzur dhe refuzuar dhe janë të gatshëm të bëjnë një analizë të paanshme të asaj që ndodhi për të përcaktuar se sa e rëndësishme është.

Nuk është gjithmonë e këshillueshme të përfundoni marrëdhëniet

Zbulimet në tru tregojnë se qarqe të ndryshme janë aktivizuar për dashuri të thellë dhe për dashuri pasionante. Me fjalë të tjera, ju e dini që një person mund ta dashurojë një njeri dhe të kërkojë dikë tjetër. Ka më shumë: nga pikëpamja cerebrale është krejtësisht e arsyeshme të duash më shumë se një person në të njëjtën kohë.

Se një person është jo besnik nuk do të thotë se ai nuk e do partnerin e tij. Ka shumë faktorë që mund të ndikojnë, sepse në një moment të caktuar ju keni një aventurë me një person tjetër. Në pjesën më të madhe të rasteve kjo nuk ka të bëjë fare me mosmarrëveshjet me partnerin, por me vështirësitë e aventurës, me dëshirën për të eksperimentuar, duke përfshirë edhe testimin në kuptimin e aftësive joshëse.

Nga kjo pikëpamje, ndoshta, pabesia, nuk duhet të shihet kaq dramatikisht. Në vend që të dënojmë faktin a priori, është e rëndësishme të kuptojmë pse ndodhi. Ka raste të shumta në të cilat mashtrimet dashamirëse me një person të tretë përfundojnë duke përforcuar marrëdhënien fillestare. Ata lejojnë të identifikojnë të çara ose, thjesht, të japin një ajër të ri për lidhjen. Nëse e zhveshim pabesinë nga veshja morale, ndoshta mund të kemi çifte më të forta.

 

 

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top