Këshilla & Arsye

January 12, 2021 | 8:35

Njerëzit manipulues, kush janë dhe si t’i njohim ata

Çdokush është ndjerë të paktën një herë i manipuluar nga dikush. Kur kjo të ndodhë, ka të dhëna të rëndësishme të cilat, nëse njihen në kohë, na lejojnë të mos luajmë lojën e personit tjetër dhe kështu të shmangim të ashtuquajturin manipulim. Pra, le të zbulojmë se çfarë do të thotë saktësisht të manipulohesh dhe si të njohësh manipuluesit nga mënyra e tyre e të vepruarit.

Njerëzit manipulues, kush janë dhe si t’i njohim ata

Ballafaqimi me njerëz që jetojnë me qëllimin e manipulimit të të tjerëve është shumë më i zakonshëm sesa mendoni. Për këtë arsye, mund të jetë e dobishme të mësosh të dallosh qëndrimet ose ndjenjat që janë sinjali i qartë i një manipulimi që po ndodh. Një mënyrë e dobishme për të dalë nga kjo lojë potencialisht shkatërruese dhe për të rimarrë zotërimin e lirisë së mendimit dhe zgjedhjes.

Fatkeqësisht, manipuluesit janë shumë të mirë në fshehje. Siç është përmendur tashmë, ka shenja që pasi të mësohen mund të jenë të dobishme.

Ata i bëjnë të tjerët të ndihen fajtorë. Një nga pikat e fuqisë së manipuluesit është që t’i bëjë të tjerët të ndihen fajtorë. Kjo ndodh me mënyrat e të bërit të gjërave, fjalët me kuptim të dyshimtë dhe qëndrimet që synojnë të nënkuptojnë se ata janë njerëzit e durueshëm që durojnë mënyrat e gabuara të të tjerëve. Një mënyrë për ta bërë këtë i vendos disi në një piedestal të padukshëm, i cili është gjithashtu ai nga i cili ata duan të japin të ashtuquajturën këshillë e cila nuk është asgjë më shumë sesa një përpjekje e thjeshtë për të marrë atë që duan.

Ata i poshtërojnë të gjithë. Njerëzit manipulues pëlqejnë t’i bëjnë njerëzit e tjerë të ndihen të vegjël, sepse në këtë mënyrë ata bëhen të fortët dhe ata të cilët i dëgjojnë. Kjo është mënyra në të cilën ata fitojnë vëmendjen e të tjerëve, duke arritur të sjellin të tjerët në mendjen e tyre. Padyshim që kjo është diçka që ata do ta bëjnë gjithmonë jashtë skenës, duke ngulitur dyshimin për vlerën e të tjerëve dhe duke i bërë të tjerët të shprehin gjithçka me fjalë. Gjë që do t’i bëjë ata të besojnë se në fakt është mendimi i tyre.

Ata kurrë nuk e ekspozojnë veten. Një aspekt tjetër i rëndësishëm i atyre që manipulojnë është që kurrë nuk thonë atë që mendojnë. Në këtë mënyrë bën që të tjerët të mendojnë se është fryt i mendjes së tyre. Në realitet, ata janë shumë të mirë në përçimin e mendimeve të të tjerëve. Një aspekt që i bën ata shumë të rrezikshëm.

Ata përshtaten kudo. Pak si dredhkë, njerëzit manipulues futen në çdo bisedë, ata janë gjithmonë të gatshëm të thonë fjalën e tyre dhe t’i përgjigjen kërkesave të të tjerëve. Një qëndrim që ata zbatojnë për të mbërthyer veten e tyre në mendjet e të tjerëve dhe kështu të bëhen gjithmonë të pranishëm.

Ata janë narcistë. Manipuluesi është në thelb një narcizist. Ai pëlqen të ndihet gjithmonë në qendër të vëmendjes dhe të marrë vlerësime.

Së fundmi, duhet të mbahet mend se njerëzit manipulues janë gjithashtu dinakë dhe për këtë arsye janë të vështirë të njihen. Nëse ndjeni se jeni manipuluar, të qenit në gjendje të rishikoni veprimet e tyre në një dritë tjetër do të lejojë të kuptojmë më mirë se si veprojnë dhe ky do të jetë hapi i parë për të mësuar të mbrohemi nga ata.

Hapat e tjerë konsistojnë në forcimin e vetvetes. Para së gjithash duke filluar ta pëlqeni veten, duke punuar në vetëvlerësimin tuaj dhe duke mësuar të thoni jo dhe të mos kënaqni gjithmonë të tjerët. Hapa që ndër të tjera do ta bëjnë jetën më të mirë.

 

 

Burimi / https://www.chedonna.it/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top