Këshilla & Arsye

January 12, 2021 | 8:40

Çfarë të bëni, nëse fëmija nuk dëshiron të kthehet në shkollë

Pushimet e Krishtlindjeve dhe festave të Fundvitit praktikisht kanë përfunduar, edhe nëse jo të gjithë do të kthehen në shkollë për shkak të pandemisë së Covid-19.

Grupmosha për të cilën do të flasim është ajo e fëmijëve më të vegjël, ose atyre që domosdoshmërisht do të duhet të kthehen në shkollë. Nëse fëmija juaj është në kategorinë e atyre që nuk duan të kthehen në shkollë, këtu janë disa këshilla se si duhet të silleni.

Ja se çfarë nuk duhet të bëni nëse fëmija juaj nuk dëshiron të kthehet në shkollë

Ndërsa shumë fëmijë mezi presin të kthehen në shkollë, çerdhe dhe kopsht, shumë të tjerë nuk janë aspak të lumtur të kthehen në klasë. Dhe pas një periudhe pushimi mjaft të gjatë, si ajo e Krishtlindjes, për shumë fëmijë mund të jetë e vështirë të kthehen në shkollë. Pas dy javësh relaksi familjar, dhurata, dreka dhe darka, por mbi të gjitha përkëdhelja e nënës dhe babait, kthimi në jetën e përditshme shkakton ‘trishtim’ të përbërë nga angazhime, nxitim dhe pak kohë për të qenë së bashku dhe mund të jetë disi traumatike.

Me siguri për fëmijët më të vegjël ky moment është gjithmonë më i vështirë sesa për ata më të rritur. Prindërit do të duhet të jenë shumë të durueshëm në këto raste sepse foshnjat mund të bëhen shumë temperament dhe të qajnë. Jo vetëm kaq, por mund të jenë nervozë kur të kthehen në shtëpi, kështu që do të duhet të përkëdhelen sa më shumë që të jetë e mundur.

Nga ana tjetër, për fëmijët e shkollës fillore situata mund të jetë ndryshe. Kjo sepse stresi i tyre, përveç distancimit, mund të jetë për shkak të sasisë së detyrave që duhet të bëjnë ose për shkak të provimeve që i presin. Kështu që edhe këtu do të duhet t’i sigurojmë dhe t’i ndihmojmë në detyrat e shtëpisë, të shmangin inatosjen nëse mezi zgjohen në mëngjes ose nëse nuk duan të vishen. Më mirë të injoroni këtë lloj qëndrimi dhe gjithmonë sigurohuni që ata të mos kenë sindroma depresive.

Në çdo rast, si rregull themelor do të duhet të marrim parasysh disa gabime që nuk duhet të bëhen.

Mos tregoni shqetësim. Nëse fillojmë të bëjmë rekomandime të tipit “mos e bëj këtë” ose “mos e bëj atë” ne do të transmetojmë ankth te fëmija ynë. Më mirë bëjeni që të mendojë fraza pozitive siç është fakti që ai do të jetë në gjendje të mësojë shumë gjëra të reja ose do të jetë me miqtë.

Mos mendoni se fëmija nuk do të jetë në gjendje ta përballojë shkollën pa ne. Të vegjlit kanë një mijë burime dhe me siguri do të gjejnë mënyrën e tyre për ta përballuar edhe këtë përvojë.

Mos u shqetësoni nëse foshnja qan. Është normale. Fakti që ai duhet të përballet me një përvojë të re e bën atë të pakëndshëm dhe e shfaq atë me të qarë ashtu siç është e natyrshme në këtë moshë.

Mos bëni krahasime. Nëse shoku i fëmijës suaj është i lumtur të kthehet në shkollë, kjo nuk do të thotë që ju do të duhet të zvogëloni emocionet e fëmijës tuaj. Ne nuk jemi të gjithë njësoj dhe nuk duhet t’i vendosim të gjithë në të njëjtin nivel.

Mos kritikoni mësuesit në prani të fëmijëve, sepse rrezikoni të ngjallni ankth tek ata.

Mos prisni me çdo kusht vlerësime të larta. Kjo është e vlefshme për fëmijët nga shkolla fillore e lart. Të synoni gjithmonë performancën sesa vlerën e shkollës si një vend ku ata mund të mësojnë, të bëjnë miq dhe të rriten, kjo do të rrezikojë të krijojë tek ata një ndjenjë ankthi për mos përmbushjen e pritjeve.

 

 

Burimi / https://www.chedonna.it/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top