FB

February 1, 2023 | 9:15

Njerëzit që janë të lidhur me ankthin përjetojnë më shumë gabime në kujtesën e tyre

Të gjithë e meritojmë të kemi fëmijëri të lumtur. Megjithatë, kur të vijmë në botë, nuk ka asnjë garanci që prindërit tanë do të jenë më të mirët ose se lidhjet kryesore që krijojmë me ta do të jenë më të shëndetshmet.

Frika dhe ankthi në trurin e njerëzve

Njerëzit e lidhur me ankth jetojnë jetën e tyre të shoqëruar nga frika të pafundme dhe të padukshme. Ata kanë frikë se mos refuzohen dhe braktisen nga figurat e tyre më të afërta. Për më tepër, ata analizojnë çdo fjalë, ndërveprim, gjest dhe situatë, duke kërkuar boshllëqe të mundshme në marrëdhënie. Në fakt, ata e gjejnë veten duke pyetur “A i kam zhgënjyer? A po mendojnë për dikë tjetër? Ata janë kaq vonë në shtëpi. A u ka ndodhur diçka?”

Të dominuarit nga një rrëfim mendor i ndërtuar mbi një fëmijëri me vëmendje të pabarabartë dhe dashuri të paqëndrueshme lë një mbresë të përhershme. Në të vërtetë, individët e lidhur me ankth kërkojnë dëshpërimisht vëmendjen e atyre që i rrethojnë. Ata kanë nevojë që dashuria e tyre të vërtetohet në çdo kohë dhe që të tjerët të jenë shpëtimtarët e tyre të përditshëm. Kjo mund të jetë rraskapitëse për miqtë dhe partnerët e tyre.

Një hetim i kryer nga Qendra Kërkimore për Trurin dhe Neuroshkencën Njohëse, Universiteti Liaoning, (Kinë) pretendon se lidhja ankthioze në fëmijëri ndryshon disa rajone të trurit. Kjo ndikon në procese të ndryshme njohëse.

Një tru në gatishmëri që harron informacionin

Personat e lidhur me ankth shfaqin mbistimulim në korteksin e djathtë të pasmë cingulat. Kjo do të thotë se ata përjetojnë çdo emocion më intensivisht. Rajoni është gjithashtu i lidhur me zbulimin e kërcënimeve.

Prandaj, një edukim i paqëndrueshëm për sa i përket dashurisë dhe sigurisë formon një tru që sheh vazhdimisht rreziqe. Këto rreziqe janë të lidhura me idenë se disa figura do të ndalojnë së ndjeri dashuri për ta. Në fakt, atashimi në ankth i bën ata hipervigjilentë. Ato janë figura që parashikojnë të ardhme katastrofike dhe jetojnë nën kontrollin e frikës nga braktisja.

Megjithatë, çfarë do të thotë kjo në realitet? Në një nivel marrëdhëniesh, të jetosh me dikë të dominuar nga këto dinamika mendore dhe emocionale është rraskapitëse. Nga ana tjetër, në nivelin kognitiv, kostoja e hipervigjilencës së tyre përkthehet në vështirësi të qarta për ta për t’i kushtuar vëmendje botës reale përtej labirinteve të saj të turbullta të frikës dhe ankthit.

Vëmendja rrëmbehet dhe krijohen kujtime të rreme

Sipas një studimi të fundit, njerëzit me atashim ankthioz jo vetëm që vuajnë nga dështimet e kujtesës, por edhe krijojnë kujtime të rreme.

Ky fenomen është jashtëzakonisht paaftësues. Në fund të fundit, marrëdhëniet janë tashmë komplekse për individët me këtë lloj lidhjeje, por jeta e tyre e përditshme bëhet edhe më kaotike kur ata kanë një tendencë për të përmendur gjëra që nuk janë të vërteta. Për shembull, në mes të një bisede, ata mund t’i referohen papritur gjërave që nuk kanë ndodhur kurrë ose fjalëve që nuk janë thënë. Çuditërisht, kjo shpesh provokon argumente dhe probleme.

Gabimet e kujtesës janë të bezdisshme, por kujtimet e rreme shkaktojnë tension dhe ankth. Pra, çfarë i shkakton ato? Shpesh, personi i lidhur me ankth është aq i mbështjellë në emocionet dhe mendimet e tij, saqë ata përziejnë realitetin me shpikjen e frikës së tyre. Prandaj, ajo formon fabula që bëhen kujtime që ata i shohin si të vërteta. Megjithatë, në realitet, ato janë produkt i një mendjeje të dominuar nga ankthi dhe frika e braktisjes.

 

 

 

 

Burimi/ Exploring your mind

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top