Në fokus

January 9, 2021 | 8:12

Nuk është puna juaj të më pëlqeni…është e imja

E kam dëgjuar shumë herë pyetjen: si ta duash veten më parë? Njerëzit vazhdimisht më thonin se si të krijoja vetëvlerësim, vetëbesim dhe ajo që gjithmonë ka munguar është se si mund ta vendos veten si përparësi dhe kjo varet nga mënyra se si mendon për veten tënde?

Pse e kemi kaq të vështirë ta duam veten?

Edhe kur e dimë se meritojmë dashuri, nuk e ndiejmë atë në zemrat tona. Ne nuk e besojmë kur një i dashur thotë: “Ju jeni e bukur, e zgjuar dhe e aftë”. Në vend të kësaj, ne besojmë atë zë të vogël të brendshëm që pëshpërit: “Ju jeni i shëmtuar, budalla dhe i pa dashur. Ju nuk do të jeni në gjendje të arrini atë që gjithmonë keni dashur.

A mendoni se është çmenduri të mos e doni veten? Ajo që më duket qesharake është që në të shumtën e rasteve ne i themi vetes gjëra negative që kurrë nuk do t’ua thoshim atyre që na rrethojnë, madje edhe atyre që nuk na pëlqejnë. Ne e mohojmë vetveten në mënyra që kurrë nuk do t’i merrnim në konsideratë për të keqtrajtuar dikë tjetër. Ne i mendojmw dështimet tona për vite me radhë, ndonjëherë për tërë jetën dhe i rishfaqim ato pa pushim.

A jeni të lumtur me atë që jeni?

Më trishton fakti që duhet të mendoj për të gjithë njerëzit që nuk duan as veten e tyre. Ndoshta ju jeni një prej tyre. Shpresoj që jo. Por shanset janë që disa nga ju duke lexuar këtë do të dëshironin ta shisnin veten për një model më të mirë.

Ndoshta ti,

nuk e do mënyrën si dukesh;

nuk e dashuron personalitetin tënd;

nuk e do mungesën e vetes (plotëson boshllëkun – inteligjencën, kreativitetin, motivimin);

nuk i do zgjedhjet që ke bërë në jetë;

Shpesh ne e ulim veten për shkak të perceptimit të paaftësisë sonë për të ndjekur, për të arritur qëllimet, për të fituar para të mjaftueshme, ose për të arritur një nivel të caktuar suksesi. Pjesa më e madhe e neveritjes sonë nga vetja vjen nga shikimi i asaj që kanë të tjerët dhe shikimi i vetvetes si joadekuat sepse nuk e kemi. Shumica prej nesh pret të dashurojë vetveten tonë derisa të arrijë një nivel të arritjeve, bukurisë ose përsosjes së perceptuar. Por është gati e pamundur të bëhesh një person më i mirë kur nuk e do veten për atë që je.

Kush zgjidhni të jeni?

Çdo mendim që vjen në mendjen tuaj, çdo fjalë që flisni, çdo hap që hidhni vjen ose nga dashuria ose nga frika. Unë mund të vazhdoj dhe vazhdoj për arsyet që nuk e duam veten. Fëmijëria jonë e torturuar, marrëdhëniet tona shkatërruese, mungesa e mundësive ose fatit, trupi ose fytyra më pak se e përsosur që na është dhënë. Këto të gjitha mund të jenë të vërteta. Ato mund të ndihen me dhimbje të vërtetë.

Kur nuk ndihemi të denjë dhe nuk mund të pranojmë të metat dhe dobësitë tona, ose fshehim ndjenjat tona (të cilat manifestohen në depresion dhe ankth), ose i shprehim ato në mënyra jo të shëndetshme (përmes zemërimit, sjelljeve pasive-agresive).

Çfarë do të thotë të mendosh mirë për veten tënde?

Të duash veten shpesh është ngatërruar me të qenit egoist ose arrogant. Kur kemi një pamje negative të vetëvlerësimit tonë, ne kompromentojmë marrëdhëniet tona dhe çdo pjesë tjetër të jetës sonë. Ne thjesht nuk mund të funksionojmë në një nivel optimal dhe të përmbushim potencialin tonë për lumturi dhe sukses.

Si të pranoni fazën ku jeni në jetën tuaj

Të duash veten është e vështirë, sepse shpesh bota nuk na reflekton atë që dëshirojmë të besojmë për veten tonë. Ne mund të pranojmë konceptin për të cilin jemi të denjë. Ne hasim kritika, krahasime dhe gjykime. Na thuhet se nuk jemi mjaftueshëm të mirë dhe përfundimisht, ne e besojmë atë. Ne kemi harruar se si t’i besojmë vetes dhe të mbështetemi në bindjet dhe gjykimet tona. Në vend të kësaj, ne u drejtohemi të tjerëve që të na ndërtojnë dhe krijojnë vetëvlerësimin tonë. Nëse të tjerët nuk e pëlqejnë personin që jemi, ne luftojmë të bëhemi dikush tjetër që plotëson miratimin e botës.

Me të gjitha këto sfida duke minuar përpjekjet tona për denjësi. Në mënyrë që të përqafojmë denjësinë tonë të vërtetë, ne duhet të mësojmë mënyra të reja të të menduarit dhe t’i përgjigjemi kontributit që marrim nga bota përreth nesh. Shqyrtoni vlerat tuaja. Përcaktoni integritetin tuaj. Bëhuni të qartë se çfarë besoni, çfarë lloj personi dëshironi të jeni dhe si dëshironi të jetoni jetën tuaj.

Mos ki frikë të shprehesh

Krijoni sistemin tuaj personal operativ për jetën, pa u mbështetur në atë që të tjerët mendojnë se është më e mira për ju. Mendoni për veten si mikun tuaj më të mirë. Filloni të merrni përgjegjësinë dhe të flisni me veten tuaj të plagosur.

Si vetja juaj më e lartë, mendoni ose flisni vetëm fjalët që do t’i thoni mikut tuaj më të mirë në kohë krize ose dyshimi në vetvete. Mos harroni se nëse nuk e doni veten, nuk e respektoni atë. Nëse nuk e vlerësoni veten për atë që jeni, askush nuk do ta vlerësojë. Ju jeni personi më i rëndësishëm në jetën tuaj; mos e harro këtë. Ju jeni unik, i bukur, i pastër dhe duhet të udhëtoni nëpër jetë me atë perspektivë. Bini në dashuri me jetën, lirinë dhe pavarësinë, dashurohu me veten tënde.

Kini pak zjarr, jini të pandalshëm. Jini më të mirë se kushdo dhe mos i jepni të drejtë asaj që mendon dikush. Gjithmonë duket sikur ekziston vetëm një person në këtë botë, që mund ta doni. Pastaj gjen dikë tjetër dhe të duket çmenduri ajo për të cilën ishe shqetësuar më parë. Gjithçka ndodh për një arsye. Ju meritoni një jetë më të mirë, të mbushur plot me dashuri.

 

 

Burimi / https://www.psychside.com/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top