FB

March 1, 2024 | 6:20

Pabarazia gjinore: Burrat më të prirur për të shtuar peshë pas martesës

Një studim i kohëve të fundit i botuar në revistën Economics & Human Biology ka zbuluar njohuri intriguese për shtimin në peshë pas martesës, duke sugjeruar se burrat janë më të ndjeshëm ndaj shtimit të peshës pas martesës në krahasim me gratë.

burrigruaja

Studimi, i kryer nga ekspertë në Akademinë Kineze të Shkencave Sociale, analizoi të dhënat nga dhjetë raunde të Anketës së Shëndetit dhe të Ushqyerit në Kinë që përfshinte nga viti 1989 deri në vitin 2015. Gjetjet treguan një efekt të rëndësishëm pozitiv të martesës në indeksin e masës trupore (BMI) te meshkujt, veçanërisht brenda pesë viteve të para të martesës. Në të kundërt, nuk kishte asnjë korrelacion të qartë për gratë.

 

Ndryshimet në zakonet e të ngrënit çojnë në shtim në peshë pas martesës

Martesa duket të jetë e lidhur me një rritje prej 5.2% në prevalencën e të qenit mbipeshë tek meshkujt dhe një rritje prej 2.5% të obezitetit. Studimi ia atribuoi këtë rritje të BMI-së tek meshkujt me ndryshimet në zakonet e të ngrënit dhe modelet e stërvitjes pas martesës.

Shiwen Quan, i Akademisë Kineze të Shkencave Sociale, theksoi rëndësinë që burrat të mbajnë zakone të shëndetshme jetese pas martesës për të zbutur rrezikun e obezitetit. Quan theksoi nevojën që burrat t’i japin përparësi ushqimit të shëndetshëm dhe stërvitjes së rregullt për të parandaluar shtimin e peshës ndërsa plaken.

Studimet e mëparshme kanë vënë në dukje gjithashtu fenomenin e “dhjamit të lumtur”, ku individët në marrëdhënie të kënaqshme intime kanë më shumë gjasa të bëhen obezë. Megjithatë, studimi sugjeroi se dallimet kulturore mund të ndikojnë në ndikimin e martesës në BMI, veçanërisht midis popullatës kineze dhe perëndimore.

Përveç efekteve fizike të marrëdhënieve romantike, një tjetër studim i botuar në revistën Behavioral Sciences eksploroi lidhjen midis dashurisë romantike dhe funksionit të trurit. Hulumtimi zbuloi se të qenit i dashuruar mund të ndikojë ndjeshëm në aktivitetin e trurit, me partnerët romantikë që bëhen qendra e botës së dikujt.

Studiuesi kryesor Adam Bode theksoi nevojën për kërkime të mëtejshme për të kuptuar evolucionin e dashurisë romantike dhe efektet e saj në funksionin e trurit. Pavarësisht progresit në të kuptuarit e aspekteve fiziologjike dhe psikologjike të marrëdhënieve romantike, ekspertët pranojnë se ka ende shumë për të mësuar rreth kompleksitetit të dashurisë.

Ndërsa studimet vazhdojnë të zbulojnë ndërlikimet e marrëdhënieve romantike dhe ndikimin e tyre në shëndet dhe mirëqenie, gjetjet nënvizojnë rëndësinë e promovimit të zakoneve të shëndetshme dhe mbajtjes së ekuilibrit në partneritetet intime për të mbështetur shëndetin dhe lumturinë e përgjithshme.

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top