FB

July 27, 2022 | 10:00

Papa Françesku drejtuar të rinjve: “Konsumoni më pak mish për të shpëtuar mjedisin dhe për të lejuar të gjithë të jetojnë me dinjitet në botë”

“Është urgjente të reduktohet konsumi jo vetëm i lëndëve djegëse fosile, por edhe i shumë gjërave të tepërta; dhe po kështu, në zona të caktuara të botës, këshillohet të konsumohet më pak mish: edhe kjo mund të ndihmojë në ruajtjen e mjedisit”. Kjo është ftesa që Papa Françesku iu drejtua pjesëmarrësve në Konferencën Evropiane të Rinisë që u mbajt në Pragë.

Papa saktësoi se ai “vuri në dukje me kënaqësi se, ndërsa brezat e mëparshëm flisnin shumë dhe përfundonin pak, ju, nga ana tjetër, ishit të aftë për nisma konkrete. Kjo është arsyeja pse unë them se kjo kohë mund të jetë koha e duhur. Nëse nuk arrini ta depërtoni këtë prirje vetë-shkatërruese, nuk ka gjasa që të tjerët të kenë sukses në të ardhmen. Mos e lini veten të josheni nga sirenat që propozojnë një jetë luksi të rezervuar për një pjesë të vogël të botës: qofshin sytë e mëdhenj për të parë pjesën tjetër të njerëzimit, e cila nuk kufizohet në Evropën e vogël; aspirojnë për një jetë dinjitoze dhe të matur, pa luks dhe shpërdorim, në mënyrë që të gjithë të jetojnë me dinjitet në botë”.

Françesku na fton gjithashtu të “hahemi për të mirëpritur”, duke rizbuluar kështu “vlerën e përfshirjes: të mos tërhiqemi në ideologji dritëshkurtëra që duan t’ju tregojnë tjetrin, të ndryshëmin si armik. Tjetra është një pasuri. Përvoja e miliona studentëve evropianë që i janë bashkuar Projektit Erasmus dëshmon se takimi mes njerëzve të popujve të ndryshëm ndihmon për të hapur sytë, mendjen dhe zemrën. Është mirë të kesh sy të mëdhenj për t’u hapur ndaj të tjerëve. Asnjë diskriminim ndaj askujt, për asnjë arsye. Jini solidarë me të gjithë, jo vetëm me ata që më ngjajnë, ose që tregojnë një imazh suksesi, por me ata që vuajnë, pavarësisht nga kombësia dhe statusi i tyre shoqëror. Të mos harrojmë se miliona evropianë në të kaluarën duhej të emigronin në kontinente të tjera në kërkim të së ardhmes. Edhe unë jam bir i italianëve që emigruan në Argjentinë”.

 

 

Përgatiti K.I / Burimi www.ilfattoquotidiano.it

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Drejtor Marketingu - Geart Shehu: 0682097486
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
Boana Shenjtolli: 0694767053
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top