Marrëdhënie

May 29, 2018 | 10:46

Partner ideal: pse nuk mund ta gjej?

Herët a vonë ne të gjithë bëjmë të njëjtat pyetje. Kush janë ata? Ku shkoj dhe me kë? … Kjo pyetje e fundit i referohet zgjedhjes së miqve tanë, por edhe asaj të partnerit. Kjo e partnerit ideal është një ëndërr e përbashkët nga shumica e njerëzve.

Një nga problemet është se të jetosh në çift është një zgjedhje shumë e rëndësishme që meriton analiza paraprake. Megjithëse ne kemi bërë hapa të mëdhenj në këtë drejtim, në një nivel shoqëror ne vazhdojmë të supozojmë se të gjithë do të donin të jetonin në çifte dhe nëse nuk do të arrijmë, kjo është për shkak se ne nuk jemi mjaftueshëm të aftë apo tërheqës.

Si do të dëshironit të ishte partneri juaj?

Dëshira sociale i bën njerëzit të prirur për të treguar pjesën më të mirë të vetes ndaj të dashurit. Në nivelin cerebral, prodhohet një substancë e quajtur feniletilamine. Kjo substancë është një neurotransmetues që kryen funksione shumë të rëndësishme, si rritja e motivimit për të bashkëpunuar ose për të penguar ndjenjën e urisë.

Prandaj, ne mund të përcaktojmë dëshirën sociale si domosdoshmëri të individit i cili i nënshtrohet një eksperimenti për të bërë një përshtypje të mirë me eksperimentuesin, për të bërë atë që dikush pret apo favorizon në njëfarë mënyre rezultatin eksperimental që i intereson studiuesit. Kjo, në një nivel eksperimental.

Në një nivel praktik, personi përpiqet të bëjë një përshtypje të mirë me të gjithë ose tregon imazhin më të mirë të tij, përshtatjen ose madje falsifikimin e tij. Sidoqoftë, në zgjedhjen e partnerit, ndikojnë edhe faktorë të tjerë.

Ne përziejmë elemente psikologjike me mite apo besime të rreme në çifte; ky i fundit, me përsëritje, përfundon duke u bërë një realitet që mpinë marrëdhëniet.

Besimet e rreme ndikojnë në kërkimin e partnerit ideal

Këto besime variojnë nga jeta e përbashkët me seksualitetin, dashurinë, bashkëjetesën me fëmijët … dhe më shumë. Nuk ka as një çast në jetën tonë ku mitet mungojnë plotësisht. Për fat të keq, injoranca jonë në këtë drejtim u jep atyre një vërtetësi të dukshme.

Disa shembuj janë: “Nëse dashuria jonë është e vërtetë, seksi midis nesh do të jetë gjithnjë i mrekullueshëm”, “Unë do të jem dashnorja më e mirë që ke pasur ndonjëherë”, “Dashuria në çift mund dhe fal gjithçka”.

“Nëse unë nuk ndihem xheloz në marrëdhënien time në çift është sepse nuk e dua vërtet këtë person”, “Ndjeshmëria është një nga karakteristikat më të vlefshme mashkullore”, “Nuk mund të ndahemi pasi ne, i përkasim njëri-tjetrit!”.

Miti i shpirtit binjak

Ekzistenca e shpirtit binjak nuk ndalet në të qenit një mit. Ka më shumë pasoja negative se sa pozitive. Kërkimi i një shoku shpirtëror presupozon që ne jemi të paplotë, që ne kemi nevojë për dikë tjetër për të qenë i lumtur.

Ekzistenca e një shpirti binjak do të thotë se ne jemi të fragmentuar, qenie të ndara. Në këtë rast, do të ishte përgjegjësia e partnerit për të përmbushur pritjet tona dhe për të plotësuar të metat tona.

Miti i shpirtit binjak na bën të besojmë se puna e partnerit është të na plotësojë. Dhe anasjelltas, duhet ta bëjmë personin tjetër të lumtur. Në përpjekjet e tij për të na plotësuar, ka të ngjarë që partneri që ne dëshirojmë të përfundojë duke na bërë edhe më të paplotë.

Gjithkush ka partnerin ideal

Kjo deklaratë mund të jetë shumë kategorike dhe dramatike. Në një nivel emocional na kushton shumë për të jetuar me dikë nga pikëpamja seksuale, psikologjike, sociale, ekonomike, shpirtërore, familjare, etj.

Jeta është plot zgjedhje dhe shumë herë zgjedhim të ankohemi vazhdimisht, sepse nuk kemi partnerin ideal pranë nesh. Le të bëjmë një test: mendoni për gjithçka që është problem në marrëdhënien tuaj në çift. Sigurisht që këto probleme janë për shkak të faktit se “ne nuk duam të humbim atë që kemi” ose “ne duam atë që nuk kemi”. Nuk është një mashtrim magjik, jo. Kjo është përgjigja e shumicës së njerëzve.

Pse ne ndonjëherë ankohemi se nuk gjejmë partnerin ideal?

Ankimi për mos pasjen ose gjetjen e partnerit ideal varet nga disa faktorë. Ja cilët janë disa:

1. Njohuritë e fituara nga familja jonë e origjinës; me fjalë të tjera, modelet e mësuara në mjedisin tonë më të afërt.

2. Mangësitë tona emocionale.

3. Kur jemi në çifte, ne nuk jemi në gjendje të mendojmë. Mbizotëron egoizmi i njërit prej dy anëtarëve.

4. Mënyra se si i shpjegojmë gjërat që ndodhin në jetën tonë. Ne fajësojmë të tjerët për zgjedhjet tona dhe nuk marrim përgjegjësi për vendimet tona.

5. Shpesh kemi frikë për marrjen e përgjegjësive tona. Përkundrazi, ne jemi të përkushtuar në përpjekjen për të zgjidhur problemet e të tjerëve.

6. Ne vendosim pritjet tona për lumturinë në çift, kur duhet të jetë një punë thjesht personale.

7. Personi që ndihet i pakënaqur me veten nuk mund të jetë në gjendje të jetojë si çift. Pavarësisht kushte të favorshme, do të fokusohet në aspektet dhe karakteristikat negative.

8. Modelet psikologjike, shoqërore ose kulturore të bukurisë bëjnë të vini në pikëpyetje lehtësinë e të qenit me partnerin.

9. Nëse e idealizojmë partnerin, kur këto shpresa nuk plotësohen, ne vuajmë shumë. “Sa më lartë të fluturojmë, aq më e dhimbshme do të jetë rënia”.

Partnerët idealë bazohen në paraqitjet. Ata janë njerëz që përpiqen të fshehin gjendjen e tyre si qenie njerëzore dhe të gjejnë strehë prapa pamjes. Dëshira sociale gjithashtu luan një rol shumë të rëndësishëm në këtë kuptim.

Siç e shohim, ka faktorë të ndryshëm që na bëjnë të ankohemi se nuk kemi partnerin ideal, gjysmën që duam. Megjithatë, le të mos harrojmë se ekzistojnë partnerë të vërtetë, ata janë prej mishi dhe gjaku. Ata mbajnë një bagazh, që përmban përvojën e tyre, të bëra nga mania, ëndrrat, frika dhe shpresat. Ashtu si ne.

 

Burimi / lamenteemeravigliosa.it

To Top

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com