Në fokus

September 13, 2018 | 12:49

Pastrimi dëmton mushkëritë, njësoj si pirja e duhanit

Përdorimi i detergjenteve për pastrim dëmton shëndetin tuaj, pasi ky veprim i përditshëm shkakton një rënie të funksionit të mushkërive. Ky është përfundimi i një studimi shkencor që synon të vlerësojë efektet afatgjata në individë, burra dhe gra, të cilët përdorin çdo ditë, në punë apo shpi, kimikate për pastrim.

Pastrimi dëmton mushkrit: studimi

Studimi, i titulluar “Pastrimi në shtëpi dhe në punë dhe lidhja me rënien e funksionit të mushkërive dhe pengimin e rrugëve të frymëmarrjes” është publikuar në revistën mjekësore ‘American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine’, nga Shoqata Thoracic amerikane (ATS), një organizatë jofitimprurëse e dedikuar për përmirësimin e kujdesit për sëmundjet pulmonare, sëmundjet kritike dhe çrregullimet e frymëmarrjes që lidhen me gjumin.

Siç u tha në fillim të artikullit, studimi, i kryer nga një ekip hulumtuesish në Universitetin Bergen të Norvegjisë, ka bërë të mundur që të konstatohet se pastrimi dëmton mushkëritë, për shkak të kimikateve të përdorura, të cilat rrisin rrezikun e astmës. Ajo që i nxiti studiuesit për të kryer këtë hulumtim ishte mungesa e të dhënave mbi efektet afatgjata që detergjentet kimike mund të shkaktojnë në sistemin e frymëmarrjes.

“Duke qenë se efektet afatshkurtra që pastruesit kimikë kanë në astmë po bëhen gjithnjë më të dokumentuara mirë, ne nuk kemi njohuri për ndikimin afatgjatë. Kemi frikë se këto kimikate shkaktojnë vazhdimisht dëme të vogla, duke përshpejtuar rënien e funksionit të mushkërive që zakonisht ndodh me moshën”.

Kjo gjë shpjegohet nga Profesore Cecile Svanes, një mjeke në Universitetin Bergen dhe autore e studimit.

Kryerja në një mostër prej 6,235 pjesëmarrësish (burra dhe gra që kryejnë pastrimin e përditshëm me kimikate, si në punë ashtu edhe në shtëpi), hulumtimi u bazua në monitorimin e këtyre të fundit gjatë 20 viteve.

Gjatë kësaj periudhe, studiuesit kanë marrë kontrollin e funksionit të mushkërive të subjekteve pjesëmarrëse duke i dorëzuar ato në një test të dobishëm për të matur sasinë e ajrit që mund të nxirret jashtë. Ata gjithashtu do të plotësonin një pyetësor për të vlerësuar aktivitetet e tyre të pastrimit.

Krahasimi i të dhënave të mbledhura tregoi se pastrimi është i dëmshëm për mushkëritë, veçanërisht nëse përdorni vazhdimisht produkte që përmbajnë agjentë kimikë.

Pastrimi dëmton njësoj si duhani

Nëpërmjet këtij studimi, shkencëtarët në universitetin norvegjez gjetën se sasia e ajrit që dilte nga pjesëmarrësit e projektit u zvogëlua sidomos në subjektet femra që pastronin rregullisht.

Me fjalë të tjera, gratë që pastronin në shtëpi ose punonin si pastruese, kishin përshpejtuar rënien e funksionit të tyre të mushkërive. Kjo nënkupton që ekspozimi ndaj kimikateve të përdorura për pastrim është një kërcënim i mundshëm për shëndetin e frymëmarrjes, si në periudhën afatshkurtër dhe afatgjatë.

Nga ana tjetër, nuk kishte lidhje të rëndësishme midis pastrimit dhe rënies së funksionit të mushkërive tek meshkujt edhe pse është e nevojshme të përcaktohet se numri i meshkujve të cilët ishin të ekspozuar ndaj agjentëve kimikë të produkteve të pastrimit ishte më e ulët se ajo e grave që morën pjesë në studim.

Përveç kësaj, duke pretenduar se pastrimi bën dëm, studiuesit kanë krahasuar rënien e funksionit të mushkërive për shkak të agjentëve kimikë me atë për shkak të pirjes së duhanit. Efektet në mushkëri do të ishin në të vërtetë të njëjta me ata që pinë rregullisht 20 cigare në ditë për një periudhë prej 10-20 vjetësh.

E gjithë kjo është për shkak të faktit se kimikatet që përbëjnë detergjentet e përdorura për pastrim shkaktojnë acarim të mukozave të mushkërive.

Të gjithë ekspertët thonë përdorimi i detergjenteve të pastrimit dëmtojnë, prandaj ata rekomandojnë zvogëlimin, kufizimin ose madje eliminimin e përdorimit të tyre, duke gjetur pastrues alternativë, por mbi të gjitha natyror në mënyrë që të shmangni dëmtimin e sistemit tuaj të frymëmarrjes.

 

Burimi / http://www.vitadamamma.com

To Top

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com