Në fokus

November 19, 2020 | 9:10

Përdoren shpesh në mënyrë të ndërsjellë, por ekziston një ndryshim midis lumturisë dhe gëzimit…

Lumturia dhe gëzimi. Të dy pozitiv, të gëzuar. Ju mund t’i përdorni ato në mënyrë të ndërsjellë në bisedat e përditshme, por sipas psikologes klinike dhe autores bestseller të New York Times, Shefali Tsabary, ajo që ju sjell vërtet gëzim nuk është e njëjtë me atë që ju bën të lumtur. Nuk ka të bëjë vetëm me semantikën, sipas saj ekziston një ndryshim i madh midis lumturisë dhe gëzimit, dhe është thelbësore që të diferencohen të dyja.

Dallimi midis lumturisë dhe gëzimit

Sipas Tsabary, lumturia vjen nga përvojat e jashtme. “Lumturia mund të vijë nga gruaja jote e lezetshme”, vëren ajo. “Dhe prandaj, kur gruaja juaj ju lë, ju thoni nuk jam më i lumtur.” Nga ana tjetër, gëzimi vjen nga brenda: “Gëzimi vjen vetëm nga të jetuarit në moment”, thotë ajo. Ju nuk keni nevojë për ndonjë objekt ose përvojë për të përqafuar momentin e tanishëm, i cili e bën gëzimin një forcë shumë më të fuqishme.

Kjo është arsyeja pse, sipas Tsabary, lumturia është një përvojë e përkohshme, ndërsa gëzimi është i përhershëm: “Lumturia është kalimtare, sepse gjithçka që merret nga bota e jashtme është e përkohshme. Por gëzimi është mes jush dhe lidhjes suaj me momentin tuaj aktual. Kjo është aq e përhershme sa mund të jetë gjithçka. ”

Si të kultivojmë gëzimin.

Pyetja që natyrshëm bëhet është: Si mund të lidhem me momentin aktual dhe të përqafoj gëzimin? Është pak më e vështirë se sa tingëllon, por për fat të mirë Tsabary ka disa pika udhëzimi:

Meditimi: “Meditimi ju ndihmon të kuptoni se jeta jetohet vetëm në momentin e tanishëm”, thotë ajo. “Kur e përqafojmë atë, ne përqafojmë njëkohësisht papërputhshmërinë dhe ndërlidhjen. Ne shohim se si veprimet tona të momentit ndikojnë në momentin tjetër, dhe ne jemi shumë të akorduar, shumë të vetëdijshëm, shumë të zgjuar. Atëherë vjen gëzimi.

Përqafoni të zakonshmen: “Meqenëse ne jemi kapitalistë dhe konsumatorë, ne kemi harruar se në momentet e zakonshme qëndron gëzimi më i madh”, shton Tsabary. “Por unë besoj se pandemia po na jep një mësim të ashpër, një kurs të shpejtë përplasjeje se si të kthehemi në momentin e zakonshëm.”Kur përqafoni një moment të zakonshëm – një shëtitje në natyrë, ndoshta mund të gjeni një ndjenjë më të madhe përmbushjeje nga sa keni menduar ndonjëherë. Lidhu me atë moment dhe mund ta gjesh atë ndjenjë të përhershme gëzimi.

Ndihma për të tjerët: Për Tsabarin, të ndihmosh të tjerët është ajo që e lidh atë me momentin e tanishëm. “Unë e krijoj gëzimin tim duke mësuar dhe duke qenë e apasionuar për të ndihmuar njerëzit që të lehtësojnë vuajtjet e tyre”, vëren ajo. Ka hulumtime prapa faktit që të ndihmosh të tjerët rrit shëndetin tënd mendor, kështu që gjej një rrugë me të cilën je apasionuar dhe bëj çfarë të mundesh për të lënë gjurmët e tua. Shanset janë që gëzimi i vërtetë do të shërbejë si shpërblim.

 

 

 

Burimi / https://www.mindbodygreen.com/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top