FB

January 26, 2022 | 8:15

Përfitimet e të pasurit një baba më të pranishëm në familje

Po jetojmë në një moment historik dhe shoqëror krejtësisht të ri, plot potenciale interesante për figurën e babait. Deri në shekullin e kaluar, babai ishte një figurë që mungonte thelbësisht në rrugën e rritjes së fëmijëve dhe roli edukativ i të cilit luhej përmes urdhrave dhe ndëshkimeve. Fëmijët kishin frikë nga babai i tyre, i cili me qortimet dhe ndëshkimet e tij ngjallte ndjenja faji dhe shpesh edhe distancë emocionale.

Por koha e babait-zot ka mbaruar, autoritarizmi ka humbur legjitimitetin dhe interesin: ne pyetëm veten se si të rikuperojmë marrëdhëniet e sinqerta me fëmijët tanë, me synimin për të rritur fëmijë më paqësorë. Sot baballarët janë aty, ata janë të pranishëm në jetën e fëmijëve të tyre dhe kërkojnë një mënyrë të duhur “atërore” për t’i ndihmuar ata të rriten.

Por edhe baballarët kanë nevojë për mbështetje

Në përgjithësi, në kulturën tonë, nënat janë shumë më të mbështetura se baballarët në rrugën drejt prindërimit të tyre specifik. Që në fillim, kur çifti kupton se janë në pritje të një fëmije, të gjithë (prindërit, familja, miqtë, të afërmit, kolegët, shitësit, të njohurit…) janë të interesuar vetëm për atë që ndodh me gruan dhe zakonisht askush nuk i vëren ndryshimet dhe përjetimet që prekin burrin.

Të jesh baba mund të jetë e frikshme!

Është e kuptueshme që kjo ndodh: tek gruaja ndodhin ndryshimet më të rëndësishme, duke filluar nga trupi dhe fiziologjia e saj. Ajo do të jetë më e përkushtuar, për arsye biologjike dhe marrëdhëniesh. Por kjo nuk duhet të çojë në mosinteresim total për atë që i ndodh burrit. Kështu, që në fillim dhe zakonisht për disa vite, baballarët e gjejnë veten krejtësisht të vetëm në përballjen e transformimeve që sjell situata e tyre e re. Ata nuk mund të mbështeten në njohjen dhe as në mbështetjen e askujt. Një lloj shkretëtire relacionale duket se krijohet rreth bërjes dhe më pas të qenit baballarët e tyre. Edhe kur flasin me entuziazëm dhe pjesëmarrje për përvojën e tyre të atësisë, e bëjnë këtë duke përshkruar, ndoshta pa dashje, edhe vetminë e tyre ekstreme.

Ashtu si nënat, edhe baballarët kanë frikë, fantazi për fëmijën, ëndrra për t’u bërë baba, frikë nga pamjaftueshmëria, nevoja për ndarje dhe siguri. Edhe për ta, gjendja e re e prindërimit kërkon ndryshime rrënjësore në sensin e tyre për veten, stilin e jetës, rolet sociale dhe perspektivat personale dhe çift. Por askush përreth nuk e vëren apo i jep rëndësi. Shumë shpesh, madje as partneri.

Çfarë thotë hulumtimi për rolin e babait

Sipas disa kërkimeve, prania e babait bën ndryshimin në edukimin dhe rritjen e një fëmije. Kjo është shkruar nga katër studiues të cilët kanë publikuar rezultatet e një analize të të gjithë literaturës së disponueshme për këtë temë deri në vitin 2007 në revistën skandinave Acta Paediatrica.

Nga cilat elementë përbëhet përfshirja e babait

Studimet e ekzaminuara kishin të bënin me rreth 22,300 të mitur të moshave të ndryshme. Elementi i monitoruar ishte “përfshirja e babait”, një term teknik që përcakton tre kushte thelbësore:

  • bashkëjetesa e babait në shtëpinë ku jeton fëmija
  • pjesëmarrja në aktivitete argëtuese, stimuluese, afektive (duke luajtur, lexim, të bie në gjumë, eksplorim social)
  • përgjegjësitë dhe funksionet e kujdesit (garantimi i cilësisë së jetës së fëmijës nëpërmjet punës dhe garantimi i fëmijës për të gjithë kujdesin dhe ndihmën mjekësore të nevojshme në kohë nevoje)

Në fakt, është parë se përfshirja e babait në jetën e një fëmije ul problemet e sjelljes në adoleshencë, përmirëson funksionimin social/relativ si gjatë fëmijërisë ashtu edhe gjatë adoleshencës si dhe mund të sigurojë sukses më të mirë akademik.

Një prani që bën diferencën

Në veçanti, meshkujt përfitojnë nga prania e një babai që bashkëjeton me ta dhe shfaq sjellje më pak agresive. Në familjet pa vështirësi financiare, të jetuarit së bashku me një baba të përfshirë redukton ndjeshëm problemet e sjelljes në vitet e para të ndjekjes së shkollës. Nga ana tjetër, përfshirja e lartë e babait në familjet e varfra mund të ulë shpeshtësinë e sjelljeve antisociale gjatë adoleshencës. Për adoleshentët që kanë shfaqur nivele të larta të sjelljes antisociale, përfshirja e lartë e babait luan një faktor mbrojtës gjatë një/dy viteve të ardhshme.

Në përgjithësi, studimi konfirmon se përfshirja e babait redukton shpeshtësinë e problemeve të sjelljes tek meshkujt dhe problemet emocionale-psikologjike tek adoleshentët dhe gratë e reja; ai gjithashtu forcon zhvillimin kognitiv dhe redukton sjelljet antisociale gjatë gjithë moshës së zhvillimit. Rezultatet që kanë dalë sigurisht nuk janë befasuese, por gjithsesi meritojnë të raportohen. Prania e një babai shumë të përfshirë bën të gjithë ndryshimin dhe ne e dimë këtë tani. Çështja është se si të përfshiheni. Por kjo është një pyetje tjetër.

 

 

Burimi / https://psicoadvisor.com/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
[email protected] / Cel: 0688019400

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top