FB

April 9, 2024 | 7:33

Posta / Ajo i dha fundi i lidhjes tonë, pa një shpjegim të saktë, ndërsa unë ndihem fajtor

 

Përshëndetje, e dashura ime më la më pak se një muaj më parë. Gjatë muajit para ndarjes, gjithçka po shkonte në mënyrë perfekte, marrëdhënia jonë po shkonte pa probleme. Pastaj rreth 2 javë para ndarjes shoh që ajo fillon të sillet në mënyrë të çuditshme, shpesh e pyes se çfarë nuk shkon, por ajo gjithmonë më përgjigjet se është thjesht në ankth për një test që duhej të merrte. Edhe pse ajo vazhdon të më mashtrojë, unë vazhdoj ta mbështes dhe ta ndihmoj me studimet. Pastaj sapo kthehet më lë.

burre ndarja

Ajo më tha se kishte një sërë gjërash që e bënë të humbiste ndjenjat e saj ndaj meje, si për shembull fakti që gjatë muajit të kaluar ne u pamë pak (isha në seancë dhe duhej të studioja, ajo, në përveç përgatitjes për testin nuk bëri kushedi çfarë) dhe fakti që shpesh e bëja të vinte në shtëpi fshehurazi pa u thënë asgjë prindërve të mi për faktin e thjeshtë se ajo ndihej si një pengesë në sytë e prindërve të mi për studimet e mia.

Ajo nuk më foli kurrë për asgjë, më tha gjithçka në të njëjtën ditë që më la. Ajo më tha se tani dëshiron të jetë vetëm dhe të përqendrohet te vetja dhe se ka pasur një marrëdhënie të mrekullueshme me mua, por me sa kuptoj unë tashmë është duke u takuar me një djalë tjetër që e ka takuar vetëm së fundmi. Mua më duket absurde të mbyll një lidhje për këto arsye dhe nuk di nëse duhet ta besoj apo jo, kjo më bën të ndihem edhe fajtor, sikur të isha unë shkaktari. Kujdesesha shumë për të dhe bëra gjithçka, isha gjithmonë gati ta dëgjoja dhe t’i vija në ndihmë, por ajo nuk më foli kurrë për këto gjëra. Nuk e di çfarë kam bërë gabim dhe kam mijëra dyshime që më kaplojnë dhe nuk mund t’u përgjigjem, sepse vërtetë ishim shumë mirë bashkë. E kuptoj që ndjenjat ndryshojnë por mbyllja e një lidhjeje për një kohë kaq të shkurtër më duket absurde. Nuk di si ta kapërcej këtë situatë?

 

Përgjigje: Përshëndetje! Një ndarje është gjithmonë një periudhë sfiduese dhe është e natyrshme që të ndjehesh i konfuz dhe i trishtuar. Ka shumë aspekte të jetës së një personi që mund të ndikojnë në ndjenjat e tyre dhe në zgjedhjen për të përfunduar një lidhje. Megjithatë, është e rëndësishme të kuptosh se ndarja mund të ketë arsye që nuk janë të qarta për të. Në rastin tënd, duket se ajo nuk ka komunikuar hapur për ndjenjat dhe shqetësimet e saj para se të mbyllte lidhjen.

Në fillim, është e rëndësishme të pranosh dhe të respektoni vendimin e saj për të përfunduar lidhjen. Nuk është e mundur ta tërheqësh atë pas, dhe është e rëndësishme të jesh i kujdesshëm për të mos e bërë situatën më të vështirë për të dy ju. Megjithatë, ka disa hapa që mund të ndihmojnë në procesin e kapërcimit:

Reflekto mbi marrëdhënien: Kupto se çfarë funksionoi dhe çfarë jo në lidhjen tuaj. Përdor këtë kohë për të mësuar dhe për të rritur vetëdijen për marrëdhëniet në të ardhmen.

Komunikimi: Edhe pse ajo nuk ka komunikuar më parë për shqetësimet e saj, është e rëndësishme të bisedoni pas ndarjes për të kuptuar më mirë arsyet pse ajo mori këtë vendim. Megjithatë, është e rëndësishme të shprehësh ndjenjat dhe mendimet e tua, por pa u përpjekur ta detyrosh atë të rikthehet në lidhje.

Kujdesi për veten: Fokusohu në veten tënde dhe në rritjen personale. Kjo mund të përfshijë aktivitete që të sjellin kënaqësi dhe që të ndihmojnë në shërimin emocional.

Kërkimi i ndihmës profesionale: Nëse ndjehesh i tronditur shumë dhe në vështirësi për të vazhduar, mund të jetë e dobishme të kërkosh ndihmë nga një terapist për të folur dhe për të marrë mbështetje emocionale.

Pranimi dhe vazhdimi përpara: Ndonëse është e vështirë, është e rëndësishme të pranosh situatën dhe të vazhdosh përpara. Përqendrohu në të ardhmen dhe në mundësitë e reja që mund të sjellë.

Është e qartë që jeni në një moment shumë të vështirë emocionalisht, dhe është e kuptueshme që të ndjeheni në mënyrë të fajësuar dhe të përballeni me shumë pyetje dhe dyshime rreth situatës suaj. Në këtë moment është e rëndësishme të kujtoni se ndonëse jeni të prekur, ju nuk jeni përgjegjës për ndryshimet në ndjenjat e dikujt tjetër.

Nëse e keni mbështetur dhe ndihmuar partneren tuaj në mënyra të ndryshme, është e mundur që ndarja të jetë më shumë e lidhur me çështje personale të saj sesa me sjelljen tuaj. Në disa raste, ndryshimi i ndjenjave është i papritur dhe i vështirë për t’u përballur me të. Është e rëndësishme të pranoni se nuk mund të kontrollosh ndjenjat e dikujt tjetër, dhe se të gjitha marrëdhëniet kanë periudha të vështira.

Nëse është e mundur, bisedoni hapur dhe sinqerisht me partneren tuaj për ndjenjat dhe përvojat tuaja gjatë kësaj marrëdhënieje. Kjo mund t’ju ndihmojë të kuptoni më mirë arsyet pse ndodhi ndarja dhe të largoni disa nga dyshimet tuaja. Megjithatë, është e rëndësishme të pranoni vendimin e partneres suaj dhe të kuptoni se ka momente kur nuk mund të kuptohet plotësisht arsyeja e një ndarjeje.

Gjithashtu, është e rëndësishme të kujtosh se është e rëndësishme të kujdeseni për veten dhe të ktheheni te miqtë dhe familja për mbështetje gjatë kësaj periudhe të vështirë. Ndërsa është e vështirë për t’u kapërcyer një ndarje, me kohë dhe mbështetje ju do të arrini të kapërceni këtë moment dhe të shihni përpara.

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top