Posta

May 14, 2024 | 7:40

Posta / Djali 5-vjeçar nuk dëshiron më të shkojë në kopsht

 

Përshëndetje! Djali im është 5 vjeç dhe së shpejti do të përfundojë vitin e fundit të kopshtit. Unë jam një nënë që luaj shumë me të. E marr atë dhe eksplorojmë shumë gjëra të reja. Nuk më ka pëlqyer kurrë mësuesja e tij, por kurrë nuk e kam bërë fëmijën ta kuptojë këtë, përkundrazi të kundërtën. Vitin e kaluar u duk se mësuesja i kishte implantuar atij veten. Por duke folur me nëna të tjera ato më thanë edhe gjëra që nuk i shihnin qartë në bisedat e tyre me këtë mësuese.

Ndodhi disa herë që në mbrëmje më tha se nuk donte të shkonte në kopsht dhe se preferonte të rrinte në shtëpi me mua, sepse i pëlqente më shumë. Por pastaj në mëngjes qetësi. Mirëpo kohët e fundit ka qarë se nuk do të shkojë për shkak të mësueses. Pati dhe një klithmë histerike. U përpoqa ta qetësoja, por pa rezultat pozitiv. E pyeta se përse nuk donte, dhe ma ktheu: nuk dua mësuesen. Tani pyes veten nëse ndonjëherë janë zemërime për të mos shkuar në kopsht apo se thjesht është shumë i lidhur me mua. Unë jam gjithashtu shumë e rreptë dhe bërtas kur e qortoj. A mund të kem shkaktuar diçka te ai?

djali

Përgjigje: Përshëndetje! Është e rëndësishme të kuptosh se reagimi i djemve dhe vajzave të vegjël ndaj kopshteve dhe mësuesve mund të jetë shumë i ndryshëm, dhe është e zakonshme për ta të kenë periudha kur nuk duan të shkojnë në kopsht. Është gjithashtu e rëndësishme të vëmendësohet se ndonjëherë këto sjellje mund të jenë shenja të disa problemeve emocionale ose mosmarrëveshjesh me mësuesin apo ambientin e kopshtit. Ka disa gjëra që mund të konsideroni për të kuptuar më mirë situatën dhe për të ndihmuar djalin tuaj:

Bisedoni me të: Është e rëndësishme të bisedoni hapur dhe të dëgjoni mendimet dhe ndjenjat e tij. Pyeteni për arsyet pse nuk do të shkojë në kopsht dhe dëgjoni me kujdes përgjigjet e tij.

Gjejini një moment të qetë: Provoni të bisedoni me të në momente të qeta, pa qenë nën presion ose në momente të stresit. Kjo mund t’ju ndihmojë të merrni përgjigje më të sinqerta dhe të hapni një dialog të mirëfilltë.

Vlerësoni ambientin e kopshtit: Përpiquni të merrni informacion më të detajuar rreth ambientit të kopshtit, mësueses dhe marrëdhënies së tij me mësuesen. Mund të kërkojnë takime me mësuesen për të diskutuar përvojat dhe shqetësimet e tij.

Mbështetja juaj: Sigurohuni që djali juaj të ndiejë mbështetjen dhe kujdesin tuaj. Nëse e ndien se është i dëgjuar dhe i kuptuar nga ju, mund të ndihet më i qetë dhe të jetë më i gatshëm për të shkuar në kopsht.

Kujdesi për mënyrën e qortimit: Në qoftë se keni qenë e rreptë ose keni bërë shpesh shqetësime në shtëpi, kjo mund të ketë ndikuar në ndjenjat e tij. Përpiquni të përdorni një mënyrë më të butë të komunikimit dhe të kujdeseni për të shprehur kritikat në mënyrë konstruktive.

Nëse vërejnë se sjellja e tij vazhdon të jetë shqetësuese ose të përkeqësohet, mund të jetë e dobishme të konsultoheni me një specialist të zhvillimit të fëmijëve ose një psikolog për ndihmë dhe udhëzim të shtesë.

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top