FB

June 4, 2021 | 8:25

Posta / Djali im i rritur qëndron gjithë kohën mbyllur në shtëpi dhe nuk di se si të lidhem me të

Pyetje: Unë jam rreth të 50-ve, i martuar, baba me tre fëmijë. Kam vite që përpiqem të gjej afërsinë në marrëdhënien time me djalin tim. Vitet e adoleshencës ishin një luftë e vërtetë. Tani ai ka kaluar mesin e të 20-ave, ende jeton në shtëpi, por ne kalojmë si anije natën dhe takohemi në heshtje. Ai gatuan dhe ha veç. Ai do të flasë pak me mamanë e tij. Ndonjë nga përpjekjet e mia për t’u lidhur me të plotësohet, “Unë nuk dua të flas”. Ndjej që momentet e vështira në jetën tonë ishin vite më parë dhe ndiej se jemi mbërthyer në historitë e kaluara që ishin 15 vjet më parë.

Unë nuk jam personi më inteligjent emocionalisht, ndoshta jam shumë në kokën time dhe jo i mirë në ndarjen e ndjenjave të mia. Po takoj një terapist dhe kam punuar për të përmirësuar kuptimin tim të edukimit dhe kështu të përmirësoj marrëdhëniet me gruan time. Jam mbërthyer, sidoqoftë, kur bëhet fjalë për djalin tim dhe jam mërzitur që kurrë nuk do të kem marrëdhënie me të.

Si mund të filloj ta ndryshoj këtë?

Përgjigje: Unë besoj fort se kurrë nuk është vonë për të përmirësuar marrëdhëniet familjare dhe shpesh në gjysmën e dytë të jetës sonë arrijmë shërimin me më të afërmit dhe më të dashurit tanë. Është mirë që jeni duke u përfshirë në terapi dhe është shumë e dobishme që jeni të gatshëm të merrni përgjegjësi për pjesën tuaj në problemet e së kaluarës. Sidoqoftë, është e rëndësishme të jesh shumë i durueshëm. Ndërsa jeni në një proces reflektimi, duke marrë njohuri dhe duke bërë ndryshime djali juaj nuk është përfshirë ende në këtë proces. Më tej ai mund të marrë kohë për t’u bindur për qëllimet tuaja të vërteta dhe gatishmërinë tuaj për të bërë ndryshime.

Gjithashtu, sfida aktuale e kufizimeve të Covid mund t’i përkeqësojë këto probleme. Shpesh prindërit zhvillojnë marrëdhënie më të mira me fëmijët e tyre të rritur kur ata jetojnë të ndarë (në vend se në një izolim të detyruar), gjë që lejon më shumë kohë të planifikuara për takime dhe aktivitete të përbashkëta.

Më poshtë janë disa ide që mund të ndihmojnë.

1)Merrni parasysh t’i shkruani një email / letër për të shpjeguar se si po ndiheni. Jini të gatshëm të kërkoni falje për të kaluarën dhe të riafirmoni synimin tuaj për të zhvilluar një marrëdhënie të mirë duke shkuar përpara. Thuaj që je aty për të folur sa herë që ai është gati, por hiq çdo presion që ai ka për të folur me ty.

2)Mundohuni të ndërtoni momente të vogla të komunikimit më të mirë të përditshëm me djalin tuaj. A ka ndonjë mënyrë që të mund t’i shtrini “mërzitjet” në momente pak më të gjata bisede. A mund të orkestroni një situatë që të hani një vakt, të shikoni TV ose të dilni diku së bashku? A mund të përgjigjeni pozitivisht kur ai ka nevojë për ngritje apo ndonjë gjë tjetër nga ju? Shmangni fillimin me biseda të rënda dhe përqendrohuni në biseda të zakonshme të thjeshta dhe biseda të vogla. Çelësi është që ngadalë të ndërtoni kanalin e komunikimit midis jush.

3)Kërkoni nga gruaja juaj t’ju ndihmojë për ndërtimin e marrëdhënies tuaj. Ajo mund të ketë disa ide të mira për atë që mund të funksionojë dhe mund të jetë në gjendje të veprojë si një urë pozitive apo edhe ndërmjetëse midis dy juve.

4)Më në fund, vazhdoni të shkoni te terapia juaj dhe të bëni përparim në zhvillimin tuaj personal. Sa më shumë që bëheni të vetëdijshëm për ndjenjat dhe sjelljet tuaja, aq më e lehtë do të jetë të lidheni dhe të kuptoheni me djalin tuaj.

 

 

Burimi / https://www.irishtimes.com/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
[email protected] / Cel: 0684022192
[email protected] / Cel: 0688019400

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top