FB

June 3, 2021 | 10:09

Posta / ‘Djali ynë dyvjeçar godet kokën kur është i zemëruar’

Pyetje: Kur vogëlushi ynë dyvjeçar zemërohet ose zhgënjehet, ai përplas kokën me çdo gjë që ka afër – mur, derë, dysheme! Mjeku ynë na tha që kjo është normale. Çfarë të bëjmë kur kjo ndodh?

Përgjigje: Është normale që fëmijët dy-vjeçarë të mbingarkohen nga ndjenjat e zhgënjimit dhe zemërimit të cilat rezultojnë në acarime të forta që janë sfiduese për t’u trajtuar. Ndonjëherë, këto hidhërime sjellin goditje me kokë dhe sjellje të tjera të cilat nuk mund t’i injoroni dhe nga të cilat duhet të mbroni vogëlushin tuaj.

Më poshtë janë disa mënyra të dobishme se si mund të përgjigjeni:

1)Mundohuni të parashikoni kur ai do të godasë kokën dhe ndërhyni për ta devijuar. Për shembull, ju mund të vini re zhgënjimin e tij në rritje dhe më pas të thoni “Eja këtu për një përqafim”. Kur zhgënjehen disa fëmijë të vegjël mund të qetësohen me një përqafim dhe fjalë qetësuese, të tjerët preferojnë të kenë pak hapësirë në një vend të sigurt me ju afër për t’i ndihmuar ata të qetësohen.

2)Nëse djali juaj fillon të godasë kokën, është e rëndësishme të merrni masa për të ndërprerë këtë sjellje. Ndoshta duke e kapur butësisht prej dore dhe duke i thënë “hajde këtu, zemër… gjithçka do të jetë në rregull”. Fakti që ai vendos të godasë kokën si një mënyrë për të menaxhuar zhgënjimin sugjeron se ai ka nevojë për disa reagime fizike për ta ndihmuar atë ta përballojë. Ju mund ta mbani atë në një përqafim të fortë, por të butë, për ta ndihmuar, por mbani mend se nëse zemërimi drejtohet ndaj jush, ndonjëherë kjo mund ta bëjë atë të goditet. Në këto raste, konsideroni ridrejtimin në aktivitete më të sigurta fizike larg jush, të tilla si “le t’i japim këtij jastëku një shtrydhje të madhe” ose “le ta shkundim gjithë këtë zhgënjim” ose “le të dalim në kopsht për një shëtitje” etj.

3)Nëse është e mundur, identifikoni një vend të sigurt relaksues në dhomë, ku ai mund të shkojë të qetësohet, kur të jetë në mes të një zemërimi. Ky mund të jetë një divan i bukur me shumë jastëkë, ku mund të jeni me të (por jo në fytyrën e tij nëse i duhet hapësirë). Nëse hidhërimet ndodhin jashtë shtëpisë në publik, mund t’ju duhet ta merrni dhe ta çoni diku, në një vend më të qetë ku nuk merr shumë vëmendjen e publikut. Merrni kohë të mendoni një plani veprimi që ju lejon të kaloni me qetësi në këto situata sfiduese.

4)Në planin afatgjatë mësojini atij mënyra më të mira për të komunikuar ndjenjat e tij intensive. Ju mund ta ndihmoni duke emëruar këto ndjenja dhe duke identifikuar strategjitë që ai mund të përdorë – “e di që jeni të mërzitur…lejoni të qetësoheni… gjithçka është në rregull”.

 

 

Burimi / https://www.irishtimes.com/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
[email protected] / Cel: 0684022192
[email protected] / Cel: 0688019400

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top