FB

April 4, 2024 | 7:33

Posta / Më la sepse angazhimet tona nuk përputhen

 

Përshëndetje, dua të përshkruaj situatën time: jam student, studioj mjekësi dhe jam në vitin e fundit, dhe siç mund ta imagjinoni jam shumë e zënë gjatë ditës, mes studimeve, praktikave dhe hobive. Gjithmonë kam besuar se mund të takoj një vajzë që mund t’i kuptonte disi këto angazhime të mia, jo pa i rënduar që të mos shiheshin për një kohë të gjatë gjatë ditës, por që e kuptonte situatën time dhe që më donte aq sa duhet, duke më pritur dhe për të qenë dhe për të qëndruar më shumë kohë në të ardhmen bashkë.

ajo me la

Fakti është se shumë nga marrëdhëniet e mia kanë përfunduar për këtë arsye. Në nëntor të vitit të kaluar takova këtë vajzë. E pëlqyem njëri-tjetrin menjëherë, unë isha 31, ajo 23. Gjithçka dukej se po shkonte mirë, por ndërsa lidhja vazhdoi, filloi të rëndonte situata, duke më thënë se nuk po arrija t’i kushtoja më shumë kohë. Në praktikë, koha që arrita t’i kushtoja nuk ishte e mjaftueshme. Kisha arritur ta organizoja ditën time ndryshe, por nuk kisha arritur sa duhet. Fakti është se tani nuk jemi më bashkë. Ajo më kishte paralajmëruar për këtë shumë kohë më parë. Ajo më tha se lidhja ishte bërë monotone, se kishte nevojë për stimulim të vazhdueshëm dhe se kjo situatë nuk i shkonte dot. Ndihem tmerrësisht keq për këtë, sepse sa herë që ndodh kështu, mendoj se kam gjetur vajzën që e kupton situatën, por jo, nuk e kupton kurrë. Jam pajtuar gjithmonë me të, duke menduar për faktin se nuk kam pasur kurrë një të dashur më të afërt në moshën time, ose që në çdo rast ka pasur angazhime të ngjashme me mua dhe që ndoshta nuk ka pasur pjekurinë e nevojshme për t’u identifikuar me disa gjëra.

Diferenca në moshë u ndje, duke pasur një kokë të ndryshme dhe mënyra të ndryshme për ta parë jetën dhe duke dashur disi të “shijonim jetën më shumë”. Në thelb, gjithmonë i mbyllja gjërat duke menduar se ai nuk ishte personi i duhur. Por sa herë është një goditje me thikë, ndihem disi fajtor, më pëlqeu shumë kjo vajzë në veçanti, gjithçka ishte spontane me të dhe më bën të mendoj se disi është faji im. Çfarë mendoni ju?

 

Përgjigje: Përshëndetje! Nuk është e lehtë të ndalosh të ndjehesh fajtor në situata të tilla, por është e rëndësishme të kuptosh se ndryshimet në marrëdhënie nuk janë gjithmonë faji i një personi. Diferencat në prioritetet, mënyrat e jetesës dhe përqendrimi mund të shkaktojnë tensione në çdo lidhje, veçanërisht kur ka angazhime të forta siç janë ato të tua në mjekësi.

Ndoshta në këtë rast, ndjenja e fajit mund të jetë rezultat i shumë faktorëve, përfshirë moshën, ndryshimet në jetë që sjellin një perspektivë të ndryshme, dhe nganjëherë, mungesa e komunikimit dhe kuptimit të sinqertë. Është e rëndësishme të kuptosh se çdo person ka nevojat dhe pritjet e tyre në një marrëdhënie, dhe ndoshta për vajzën që keni takuar, stimulimi i vazhdueshëm dhe një ndjenjë e lirësie në jetën e përditshme mund të ishin thelbësore.

Një aspekt i rëndësishëm për të marrë nga kjo përvojë është të rritesh në aftësinë për të kuptuar nevojat e partnerit tënd dhe për t’i bërë ato njohur në një mënyrë të hapur dhe të sinqertë. Gjithashtu, është e rëndësishme të punosh në mënyrën se si i menaxhon kohët dhe angazhimet në mënyrë që të jesh në gjendje të jepni më shumë kohë dhe vëmendje në marrëdhënie, pa humbur fokusin nga objektivat e tua të akademisë.

Kur marrëdhëniet përfundojnë, është e rëndësishme të marrësh kohë për të reflektuar mbi çfarë ke mësuar nga përvoja dhe të bësh përpjekje për të rritur dhe zhvilluar veten për të ardhmen. Nuk është gjithmonë faji yt në mënyrën se si përfundojnë marrëdhëniet, dhe është e rëndësishme të mos lejosh që ndjenjat e fajit të ndikojnë në vetëbesimin dhe aftësinë tënde për të pasur një marrëdhënie të suksesshme në të ardhmen. Në vend të kësaj, mësoni nga përvojat dhe përdorni ato për të rritur si individ.

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top