Në fokus

November 3, 2018 | 11:15

Problemet që i sjell shëndetit sasia e lartë e yndyrnave…

Ushqimi me sasi të tepërt yndyre mund të jetë “stres” për zemrën dhe arteriet. Kjo doli nga një studim i kryer nga shkencëtarët nga Kolegji Mjekësor i Gjeorgjisë në Augusta, që ka ndjekur dhjetë njerëz me aktivitet të rregullt fizik dhe kolesterol e trigliceride të gjakut krejtësisht normale.

Si ndryshon gjaku?

Pjesëmarrësit u ndanë në dy grupe me nga pesë anëtarë secili. Në të parin, vullnetarët kanë konsumuar ushqim me përmbajtje shumë të lartë yndyre. Ndërsa në grupin e dytë pjesëmarrësit konsumuan të njëjtën sasi kalorish, por më pak yndyrna, të cilat u zëvendësuan me karbohidrate dhe proteina.

Katër orë pas ushqimit ata bënë të gjitha analizat e gjakut, duke analizuar në veçanti karakteristikat e qelizave të kuqe të gjakut. Tek personat që kishin konsumuar më shumë yndyra u vu re se qelizat e kuqe të gjakut ishin më pak të afta për të udhëtuar në enët e vogla të gjakut. Gjithashtu, përqendrimi i tepërt i yndyrës kishte shkaktuar rritje të mieloperoksidazës, një enzimë e cila ndikon në elasticitetin e arterieve dhe oksidimin e kolesterolit HDL, në dobi të kolesterolit “të keq”.

Përfundimet e studimit thonë se ka një lidhje me mekanizmat e mundshme themelore të fillimit të probleme “të papritura” të zemrës dhe arterieve, të tilla si angina apo një sulm në zemër, dhe konsumit të yndyrës.

 

Burimi / pernenat.al

To Top

Powered by themekiller.com anime4online.com animextoon.com apk4phone.com tengag.com moviekillers.com