FB

May 6, 2022 | 10:46

Pse dëgjimi i muzikës melankolike mund të shërojë “zemrat e thyera”?

Një zemër e thyer, një fund i trishtuar i një lidhjeje dashurie… Kjo është diçka që shumica prej nesh e kanë përjetuar, ose ndoshta do ta përjetojnë. Në fund të fundit, është pjesë e jetës njerëzore; nevojiten, të paktën një herë, për t’u bërë më plotësisht i rritur. Ndërkaq, ju mund ta gjeni veten duke dëgjuar më shumë muzikë të trishtuara.

Sad woman listening to music on the floor

Hulumtimi i ri zbulon se muzika e trishtuar mund t’ju shërojë dhe t’ju lartësojë nga zemra juaj e thyer. Ose, nga ndonjë situatë negative, dëshpëruese e jetës. Për shembull, një studim i fundit nga Gjermania zbuloi se ndikimi emocional i dëgjimit të muzikës së trishtuar është një zgjim i ndjenjave të ndjeshmërisë, dhembshurisë dhe dëshirës për lidhje pozitive me të tjerët. Kjo, në vetvete, është psikologjikisht shëruese. Ju largon nga preokupimi me veten, dhe ndoshta drejt ndihmës së të tjerëve që kanë nevojë për rehati. Një tjetër eksperiment, nga Universiteti i Kentit, zbuloi se kur njerëzit po përjetonin trishtim, dëgjimi i muzikës që ishte “e bukur por e trishtuar” përmirësonte disponimin e tyre. Në fakt, kështu ndodhi kur personi fillimisht e përqafoi vetëdijen e tij për situatën që i shkaktonte trishtimin e tij dhe më pas filloi të dëgjonte muzikën e trishtuar. Kjo do të thotë, kur ata synonin që muzika e trishtuar të ndihmonte, ata zbuluan se po. Por kjo nuk ishte e vërtetë nëse ata thjesht dëgjonin muzikë të trishtuar pa menduar më parë për situatën e trishtuar. Këto gjetje lidhen me studime të tjera që tregojnë se përqafimi emocional i situatës suaj të trishtuar – pranimi i realitetit ashtu siç është – nxit shërimin dhe rritjen përtej tij.

 

 

Përgatiti K.I / Burimi www.psychologytoday.com

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
[email protected] / Cel: 0688019400

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top