Në fokus

October 15, 2020 | 9:10

Pse disa njerëz krijojnë një botë paralele?

Sigmund Freud kishte një pamje pozitive të fantazive, ai e kuptonte se ishte e pamundur të jetoje pa iluzione, sepse universi imagjinar ishte thelbësor për zhvillimin njerëzor. Ai pretendoi se burrat dhe gratë nuk mund t’i mbijetonin kënaqësisë së pakët që u ofronte realiteti. Për më tepër, Frojdi besonte se fantazitë ishin një burim i çmuar, që dilnin nga pavetëdija njerëzore.

Prandaj, subjektet mund të shndërrojnë fantazitë e tyre në krijime artistike, intelektuale ose rezultate të frytshme, në vend që të kishin një jetë neurotike ose një fat melankolik. Por kur ëndrrat e ditës bëhen patologjike, individët përdorin fantazitë e tyre si një mekanizëm mbrojtës për të arritur kënaqësi iluzive në sferën e jetës private dhe marrëdhënieve shoqërore. Me fjalë të tjera, kjo do të thotë të krijosh një botë paralele, e cila duket të jetë komode përballë një realiteti të pakëndshëm.

Fjala fantazi vjen nga latinishtja “phantasia”, e cila për grekët e lashtë lejoi të riprodhonte ngjarje që nuk i përkisnin sferës së realitetit. Sot, ky koncept mund të përdoret për të kuptuar çrregullimet neurotike, të cilat krijojnë fantazi si një mënyrë për të lehtësuar ndjesitë psikike, të cilat çojnë në vuajtje dhe përpjekje për “pazar” me realitetin.

Në fakt, një nga çrregullimet neurotike që lidhen me aktin e fantazimit të realitetit është mania e gënjeshtrës për t’u ndjerë më komode, për të shmangur refuzimin dhe ndëshkimin për gabimet.

Gjëja më e keqe është se fantazitë çojnë neurotikët në vështirësi për të dalluar se çfarë është e vërtetë nga ajo që është shpikje. Sidoqoftë, sa herë që ëndrrat e ditës transferohen nga jeta private në jetën publike, fjalimet nuk kanë një vijë kronologjike dhe racionale, siç mund të pretendojnë se Amazon nuk digjet, ata pretendojnë se nuk ka uri në vend dhe mohojnë vdekshmërinë e koronavirusit dhe kështu me radhë. Është një refuzim i ashpër i realitetit fizik, realitetit subjektiv, realitetit të kuptueshëm dhe realitetit metafizik.

Kjo gjendje fantazie ka krijuar një skenar absurd ose të çuditshëm, i cili këmbëngul të devijojë nga aspektet rigoroze dhe të mërzitshme të realitetit tonë pandemik, plazhet e mbushura plot njerëz, baret, klubet dhe diskotekat, sepse qëndrimi në shtëpi është një gjë e dobët. Sidoqoftë, arratisjet psikike vetëm rrisin numrin e viktimave të virusit dhe pengojnë kthimin në normalitet.

Prandaj, bota paralele është një pasqyrim i fantazive të njerëzve të caktuar, të cilat janë të pranishme në fjalimet, besimet dhe qëndrimet e tyre, megjithatë, plotësisht të ndara nga jeta reale, duke qenë një mënyrë që ata e gjejnë për të hedhur poshtë kritikën, për t’i shpëtuar përgjegjësisë dhe për të mohuar ekzistencën e problemeve.

 

 

Burimi / https://italiafeed.com/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top