FB

March 15, 2022 | 10:22

Pse kemi frikë ta jetojmë jetën?

Nëse keni frikë të jetoni, nuk do të realizoni kurrë asnjë nga ëndrrat tuaja. Të kesh frikë nga jeta është diçka mjaft e shpeshtë, por në të njëjtën kohë, shpesh e fshehur. Nëse gjendeni në këtë situatë, do të përjetoni ndjenja vërtet të thella që janë të vështira për t’u zhdukur. Në fakt, frika do të luajë një rol udhëheqës në jetën tuaj.

1_gftae-cz4olq60waaaaaqw

Do të ndaloni së paturi shpresa dhe ëndrra. Në realitet, kjo do të thotë që ju do të ndaloni në mënyrë efektive jetën tuaj. Nuk do të përpiqeni të arrini më shumë qëllime dhe nuk do të ndiqni ëndrrat tuaja. Pra,  vështirë se do të bëni ndonjë gjë të pazakontë.

Frika për të ecur përpara

Të kesh frikë nga të jetuarit do të thotë që je mbërthyer në një vend. Ju nuk bëni asnjë hap përpara dhe nuk rrezikoni për asgjë dhe askënd. Kjo është për shkak të frikës që krijon tek ju marrja e vendimeve. Të kesh frikë nga të jetuarit është gjithashtu sinonim i lënies së vetes të bartet kolektivisht nga turma. Ju shmangni mendimet e ndryshme për të shmangur ‘mospërshtatjen’. Të kesh frikë nga jeta të kufizon plotësisht. Është si të shikoni botën e jashtme nga një dritare në shtëpinë tuaj. Megjithatë, ju kurrë nuk largoheni nga ajo shtëpi. Ju kurrë nuk luani, ecni, dashuroni, flisni, buzëqeshni, etj. Thjesht qëndroni në atë plan pasiv ku nuk ka vend për veprim, të qeshura, lëvizje ose marrjen e vendimeve. Sidoqoftë, të jetosh me të vërtetë konsiston në arritjen e ëndrrave tuaja. Sigurisht, ato ndryshojnë gjatë gjithë jetës, por gjithmonë ka synime për t’u arritur, edhe nëse nuk besoni se ekzistojnë.

Dëshira për të ecur përpara

Dëshira është ajo që ju lejon të vazhdoni. Është motori që ju drejton. Të dëshirosh është njësoj si të kesh shpresë, objektiva, synime dhe ëndrra. Kur luftoni për atë që dëshironi, nuk jeni të kufizuar nga frika. Asnjë pengesë nuk mund t’ju mposht. Ju përdorni frikën tuaj si një impuls për të ecur përpara dhe për të kapërcyer edhe të pamundurën. Nuk ka emocion më intensiv se ai që ndjen kur ke arritur diçka pas një përpjekjeje të madhe. Nuk ka lehtësim më të madh para gjumit sesa të dini se keni punuar mjaftueshëm për të arritur qëllimin tuaj.

Të jetosh pa frikë

Të jetosh pa frikë do të thotë të jetosh vërtet. Për ta arritur këtë, ju duhet të ndryshoni qëndrimin ndaj jetës tuaj të përditshme. Pyesni veten se ku filluan ndjenjat tuaja të frikës, nga e kanë origjinën. Kuptoni se çfarë ju ka çuar atje ku jeni sot. Ndoshta ju jeni rritur në një familje jashtëzakonisht të rreptë. Ose, ndoshta keni përjetuar një zhgënjim të madh në jetën tuaj dashurore ose profesionale. Një tradhti, një vdekje, një traumë, një gabim i rëndë, të gjitha këto mund t’ju paralizojnë. Megjithatë, nuk është një justifikim i mjaftueshëm për të lënë ditët të kalojnë pa bërë diçka ndryshe. Punoni për të, shkoni në terapi nëse është e nevojshme, flisni me këdo që është i duhuri për ju, por mos e lini vetëm veten. Zhytuni në kujtimet tuaja dhe në atë që po ndodh në zemrën tuaj. Eksternalizoni atë që po ju ndodh. Nëse nuk ndiheni më mirë duke folur me dikë tjetër, qëndroni para një pasqyre dhe flisni me veten.

 

Përgatiti K.I / Burimi exploringyourmind.com

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Drejtor Marketingu - Geart Shehu: 0682097486
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
Boana Shenjtolli: 0694767053
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top