Marrëdhënie

October 2, 2020 | 8:18

Pse kimia e fortë nuk çon gjithmonë në marrëdhënie të forta?

Kimia midis dy personave bën të qartë se nga një takim rastësor mund të lindë diçka, por nuk është gjithmonë diçka pozitive. Për të kuptuar konceptin e kimisë mund të mbështetemi në këtë citat nga CG Jung: “Takimi i dy personaliteteve është si kontakti i dy kimikateve: nëse ka një reagim, të dy ndryshojnë”.

Por a është me të vërtetë ky reagim fillestar një tregues i mirë në të cilin mund të mbështetemi për të filluar një marrëdhënie?

Kimia, kur është e rrezikshme brenda çiftit

A është diçka e mirë fillimi i një historie duke u mbështetur në kimi? Për t’iu përgjigjur kësaj pyetjeje, ju ftojmë të bëni një reflektim të vogël: a keni ndjerë ndonjëherë një interes të fortë për dikë, të keni ndjenjën se zemra juaj, shpirti dhe hormonet po ju shtyjnë drejt tij dhe duke e ndjekur atë kuptuat se nuk ishte veçanërisht i vëmendshëm ndaj nevojave, dëshirave dhe ndjenjave tuaja aq sa ju bën të vuani?

Të tërhiqeni nga dikush nga forca që nuk mund të shpjegohen dhe që shkojnë përtej aspektit fizik dhe karakterit … kjo është kimia, por është e rrezikshme të mbështetesh tek ajo. Ndonjëherë takojmë një person dhe e dimë që ai do të na thyejë zemrat. Por pavarësisht nga kjo vetëdije dhe qëndrimit të tij ne vazhdojmë të qëndrojmë me të … pse? Sepse ne mbështetemi në diçka që tejkalon mendjen, sigurinë dhe nevojat tona…ne e vlerësojmë kiminë para gjithçkaje tjetër.

Kimia dhe 4 llojet e personalitetit

Antropologia Helen Fischer shkroi një libër të quajtur ‘Pse duam’, në të cilin trajton temën e kimisë. Ajo e ndan kiminë në biologjike dhe psikologjike.

Me kimi biologjike ajo nënkupton një përzierje të hormoneve (testosteronit dhe estrogjenit) dhe neurotransmetuesve (dopaminë dhe serotonin). Sipas saj, nga shkalla e kësaj përzierjeje do të dilnin katër lloje të veçanta të personalitetit:

Eksploruesi, i karakterizuar nga një aktivitet i lartë dopaminergjik, është aventuresk, në kërkim të risive dhe aventurave.

Prodhuesi, me aktivitet të lartë të serotoninës, është i kujdesshëm.

Menaxheri, me nivele të larta testosteroni, është i vrullshëm dhe analitik.

Negociatori, me një shkallë të lartë të estrogjenit, është një empat, një mendimtar dhe një ëndërrimtar.

Kjo kimi biologjike do të kishte të bënte me kiminë psikologjike, e cila hyn në lojë kur kërkojmë dikë që të shërojë dëmin e bërë në fëmijërinë tonë.

Ne e tërheqim padashur këtë figurë prindërore me shpresën se ai do të jetë në gjendje të plotësojë boshllëqet tona emocionale. Ndonjëherë, edhe pse e kuptojmë këtë trend, ne ende vazhdojmë të ecim në këtë drejtim. Dhe kjo është arsyeja se edhe pse e kuptojmë që ai nuk është për ne, ne vazhdojmë të jemi me të…kimia merr përparësi mbi gjithçka tjetër dhe ne hyjmë në një model dashurie dhe përbuzjeje dhe një marrëdhënieje pushimi dhe marrjeje.

Rëndësia e tejkalimit të kimisë

Kur dikush ju tërheq, arsyet mund të jenë të ndryshme, nëse doni të mos bëni gabime ose të veproni sipas impulsit duhet të bëni disa vlerësime.

Vëzhgoni sjelljen e tij dhe përgjigjuni kësaj pyetjeje: A po i plotëson ai nevojat e mia? nëse përgjigjja është jo do të thotë që kimia po mbizotëron mbi arsyen e shëndoshë.

Filloni të dilni me një person duke filluar nga një kimi themelore, por mos harroni të vlerësoni nëse kjo ju bën të ndiheni mirë apo jo para se të gjeni një ditë veten pas vitesh luftimesh të shtrirë pranë tij dhe ta shikoni duke menduar “Mua në të vërtetë nuk më pëlqen shumë”.

Merrni parasysh mundësinë që mund të tërhiqeni kimikisht nga dikush që duhet ta shmangni. Dashuria që krijon ambivalencë emocionale afatgjatë mund të mos tolerohet. Dëgjoni veten dhe vlerësoni zgjedhjet tuaja. Shumë njerëz që kanë qenë me fat për të pasur një marrëdhënie përmbushëse do të bien dakord që: marrëdhëniet ndërtohen mbi besimin e ndërsjellë, intimitetin dhe mbi mënyrën se si secili partner është i gatshëm të plotësojë nevojat e tjetrit.

Për të konfirmuar hipotezën e nevojës për të kënaqur nevojat emocionale të dikujt ekziston një studim shumë i famshëm, studimi i John Gottman. Për të kryer këtë studim disa çifte u ndoqën për disa vjet. Çiftet e mbyllura në një dhomë vëzhgimi u lejuan të bashkëveprojnë lirshëm. Përfundimisht studiuesit arritën në një përfundim të prerë: Secili person i drejtohet partnerit të tij me qëllim krijimin e një lidhje emocionale.

Çiftet më të lumtura që mbetën të martuar iu përgjigjën 80% nevojave emocionale të partnerit të tyre.

Gottman identifikoi nëntë nevojat kryesore emocionale të një personi:

 1. Vëmendje
 2. Interesi
 3. Afeksioni
 4. Biseda të zgjatura
 5. Mbështetje emocionale
 6. Humori
 7. Angazhimi dhe entuziazmi
 8. lojë dhe argëtim
 9. Zbulimi i vetvetes

Pas kësaj përmbledhjeje merrni një stilolaps dhe letër dhe nëse keni ndonjë dyshim shënoni pranë secilës prej nevojave emocionale të renditura më lart një vlerë ndërmjet 1- 5 në varësi të shkallës së kënaqësisë dhe vlerësojeni vetë. Shkalla maksimale e kënaqësisë nga një vlerë e barabartë me 45, sa është e juaja?

Prandaj, ne ritheksojmë rëndësinë e bërjes së një zgjedhje të mirëmenduar edhe nëse bëhet fjalë për ndjenjat, nuk mjafton të kesh një kimi të fortë. Padyshim, para se të gjykoni tjetrin, sigurohuni që ia keni komunikuar nevojat dhe dëshirat tuaja, nëse partneri nuk arrin t’i plotësojë ato, lidhja juaj ndoshta është e destinuar të marrë fund. Nuk ka rëndësi nëse e pëlqeni fizikisht, nëse ka një punë të mirë, humor apo nëse e shihni tërheqës, nëse nuk mund t’i përgjigjet nevojave tuaja për lidhje emocionale, do të përfundoni të pakënaqur dhe me shumë mundësi nuk do të funksionojë në planin afatgjatë.

Mos humbni më shumë kohë, merrni një copë letër dhe shkruani cilat janë prerogativat tuaja të panegociueshme dhe natyrisht nuk po flasim për karakteristikat fizike, por për gjëra të tilla si vlerat dhe mënyrat e të qenit:

 • Ndershmëri
 • Të qenit i dashur dhe i kujdesshëm
 • Punëtor
 • Jo egoist
 • Ironia
 • Aftësia për të komunikuar nevojat e tyre
 • Ai dëshiron / nuk dëshiron fëmijë
 • Aftësia e tij për të dëgjuar

Kjo listë është vetëm një shembull dhe padyshim që lista juaj është diçka subjektive. Shkruani ato që mund dhe nuk mund të bëni pa të. Zemra dhe mendja shkojnë në drejtime të ndryshme dhe kimia i përgjigjet zemrës.

 

 

Burimi / https://www.chedonna.it/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top