Dëshmi

September 1, 2021 | 8:30

Pse ndjeni akoma vështirësi për të lënë punën tuaj?

Sapo palestrat në MB u mbyllën në 2020, trajneri personal James Jackson e la punën e tij. “Unë thjesht e dija se duhej të kaloja në një mënyrë pune online,” thotë Jackson, 33 vjeç, nga Mançester. “Palestra është një vend me shumë punë dhe nuk mund ta imagjinoja që të ishte përsëri aq plot. Ndjeva se nëse qëndroja shumë gjatë, do të humbisja një mundësi të mirë.”

Marrja e vendimit për t’u larguar ishte e vështirë. Jackson kishte kaluar tetë vjet duke ndërtuar një karrierë të lulëzuar dhe një bazë besnike klientësh. “Ishte e tmerrshme të hiqja dorë,” thotë ai. “Të qenit trajner personal ishte gjithçka që dija. Shefi im mendoi se unë isha duke marrë një vendim të nxituar dhe se po komandohesha nga emocionet e mia”, thotë ai. Shumica e kolegëve të tij u pajtuan. “Ata menduan se unë po nxitoja me këtë vendim. Unë tashmë isha i shqetësuar për të hequr dorë dhe vërejtjet e tyre më vunë më shumë dyshime në kokë. “

Nëse nuk jeni duke hyrë në një rol të ri me më shumë shkëlqim, lënia e një pune mund të jetë e vështirë, shqetësuese dhe madje t’i bëjë njerëzit të ndjehen si të dështuar. Përballë perspektivës së heqjes dorë, psikologia organizative me bazë në Kolorado, Melissa Doman thotë, “duke folur në mënyrë tipike, njerëzit ende vetë-kritikojnë. Për shumë njerëz, puna e tyre është e lidhur me identitetin dhe vetë-efikasitetin e tyre”.

Megjithatë, pavarësisht nga këta faktorë, indikacionet tregojnë se shumë njerëz duan të lënë punën e tyre. Në fakt, 41% e të gjithë punonjësve po mendojnë të dorëzojnë kartën e tyre, sipas një studimi të fundit global nga Microsoft. Në SHBA, një numër rekord i punëtorëve e lanë punën në prill 2021 dhe valë të ngjashme priten në kombet përfshirë Mbretërinë e Bashkuar, Irlandën, Australinë dhe Zelandën e Re. Madje ka një emër për të: Dorëheqja e madhe.

Ka arsye të shumta për këtë prirje, nga njerëzit që rivlerësojnë atë që duan nga karriera e tyre gjatë pandemisë, deri tek stresi i mashtrimit me shtëpinë dhe jetën e punës, apo edhe pakënaqësia me punëdhënësit. Cilido qoftë motivi, shumë prej atyre që zgjedhin të lënë rolet e tyre aktuale do ta gjejnë procesin emocionalisht sfidues. “Të heqësh dorë” shpesh vjen me konotacione negative, si nga njerëzit përreth nesh ashtu edhe nga vetja jonë, edhe nëse kemi një arsye të mirë.

Por përmbysja e shkaktuar nga pandemia dhe numri i madh i atyre që mund të heqin dorë mund të na ndihmojë të heqim stigmën rreth dorëheqjes dhe ta riformulojmë atë si një zgjedhje më pozitive.

“Psikologjikisht e pakëndshme”

Doman thotë se stigma shoqërore rreth atyre që heqin dorë vjen në thelb nga “një ide shumë e vjetër e shkollës që kur hyn në një punë ose karrierë është për gjithë jetën dhe kjo është diçka që thjesht nuk është e vërtetë ose e bazuar në realitet”. Kjo ide shërben në narrativën popullore se rruga më e sigurt drejt suksesit në karrierë është puna e palodhur, këmbëngulja dhe madje edhe gatishmëria për të vuajtur për një rezultat përfundimtar më të mirë. Me fjalë të tjera, të gjitha cilësitë që një ndërprerës nuk duket t’i ketë.

Hulumtimet sugjerojnë se heqja dorë nga stigma prek më shumë njerëzit që lënë një rol pa patur një punë tjetër ku të shkojnë. Ndërsa njerëzit që heqin dorë nga mundësitë më të mira përfitojnë nga qëndrimi në një trajektore të njohur të karrierës, një studim i vitit 2018 tregoi se profesionistët e burimeve njerëzore dhe publiku më i gjerë i perceptuan njerëzit që kishin lënë punën si më pak kompetentë, më pak të ngrohtë dhe më pak të punësueshëm që nga momenti kur ata mbetën të papunë. Mënyra e vetme për të zbutur këtë stigmë ishte ofrimi i dëshmisë se ata e lanë punën e tyre për shkak të faktorëve të jashtëm, në vend që të largoheshin vullnetarisht.

Këto gjykime mund të shkaktojnë tendosje: heqja dorë pa një plan konkret i bën njerëzit të vuajnë nga ndjenjat e shqetësimit emocional. Ndjenjat negative që truri mund të kalojë janë turp, faj, frikë dhe një ndjenjë dështimi në të gjitha reagimet e zakonshme. Për më tepër, “nëse lini një punë dhe nuk keni diçka tjetër, kjo është shumë e pakëndshme psikologjikisht për personin mesatar”, thotë Doman. “Emocionalisht dhe neurologjikisht, trurit nuk i pëlqen pasiguria ose paqartësia.”

Dy përgjigje të zakonshme janë ankthi nëse heqja dorë është vendimi i duhur, apo ngrirja nga frika në mendimin për të ecur përpara në një të ardhme të panjohur. Trajneri personal Jackson ra në kategorinë e parë. Lënia do të thoshte të shiste makinën e tij dhe të kthehej në shtëpi me prindërit e tij, si dhe të hiqte dorë nga puna e vetme që dinte. Ai mbeti me “ankth gjymtues” që do të thoshte se nuk mund të flinte për një javë.

Emocionet komplekse janë gjithashtu të zakonshme nëse ka rrethana të vështira prapa vendimit tuaj për të lënë. Kristin White, 40 vjeçe, nga Karolina e Veriut, SHBA, kaloi një periudhë të “pikëllimit” pasi la punën e saj si trajnere e shëndetit dhe mirëqenies. “Mbaj mend që i thashë burrit tim, më jep një ose dy muaj për ta kapërcyer këtë sepse jam vërtet e trishtuar. Puna ishte projekti im, krenaria ime, dhe pastaj kjo u zhduk,” thotë ajo.

White la një karrierë të suksesshme korporative në 2015 për t’u kujdesur për shëndetin e saj mendor pasi kishte lindur fëmijën e saj të parë. Ajo më pas krijoi biznesin e saj të mirëqenies, por kur ra pandemia në Prill 2020, ajo u përball me sfidat e dyfishta të drejtimit të biznesit të saj në internet dhe shkollimit në shtëpi të fëmijëve të saj të vegjël.

Aspekti publik i lënies së duhanit mund të jetë i vështirë për t’u pranuar nga shumë njerëz. “Njerëzit do të japin reagime pavarësisht nëse ju pëlqen apo jo,” thotë Doman. “Dhe shpesh perceptimi shoqëror kur dikush heq dorë është “Oh, ata nuk mund ta lënë atë”. Ëhite ende mban mend komentet thumbuese nga rrethi i saj më i gjerë shoqëror që nënkuptonin se ajo duhej të linte karrierën e saj të korporatës sepse nuk ishte mjaft e suksesshme. “Ata më kanë përndjekur,” thotë ajo. “Menjëherë u ndjeva e gjykuar kur u bëra nënë shtëpiake në vend të një gruaje korporative dhe punëtore.”

Ndërsa filloi ankthi, Jackson duhej të luftonte me instinktin për të kërkuar përsëri punën e tij të vjetër, por një pjesë e tij e dinte që reagimet negative të kolegëve të tij bazoheshin në shqetësimet e tyre për të ardhmen. Shefi i tij e kishte të vështirë të pranonte që Jackson po fokusohej në trajnimin në internet. “Unë mendoj se ai e dinte se mënyra se si njerëzit punojnë dhe mbahen në formë është gati të ndryshojë përgjithmonë. Ai nuk donte të humbiste biznesin, për të cilin kishte punuar aq shumë që ta ndërtonte”, thotë ai.

Mundësi të reja?

Për punëtorët që duan të heqin dorë, por ndihen në mëdyshje për ta bërë këtë, Doman këshillon që të përqendrohen në arsyet personale dhe jo në tregimin më të gjerë dhe ta mbështesin vendimin në perspektivë. “Ju nuk jeni duke vendosur rolin tuaj për pjesën tjetër të jetës tuaj – ju jeni duke vendosur vetëm për punën tjetër”, thotë ajo.

Gjithashtu e rëndësishme është të kërkoni këshilla nga njerëzit e duhur në kohën e duhur. Pas marrjes së një vendimi personalisht, ajo këshillon të flisni me ata që kanë hequr dorë, të cilët kanë gjetur sukses gjatë procesit dhe kanë më pak gjasa ta shohin vendimin në një dritë negative. “Këta janë njerëzit që duhet të pyesni sepse ju jeni në fillim të udhëtimit dhe ata janë në anën tjetër,” thotë ajo. “Mos i pyesni njerëzit që nuk e kanë kaluar këtë proces, sepse si mund t’ju ndihmojnë?”

Rritja e numrit të personave të dorëhequr në muajt e fundit mund të nënkuptojë se ka më shumë njerëz që mund të ofrojnë këshilla të vlefshme. Eksperti i burimeve njerëzore David D’Souza, nga Instituti i Chartered of Personnel and Development (CIPD) me seli në Londër, Britani të Madhe, thotë se kjo në vetvete mund të pakësojë stigmën rreth lënies së punës, pasi pandemia ka sjellë një periudhë të tillë ekonomike dhe sociale sa ndryshimet në punësim janë të pashmangshme. Më gjerësisht, ai thotë se ideja që dikush duhet të qëndrojë në një punë përtej pikës së organizatës që i trajton mirë ose plotëson nevojat e tyre është e vjetëruar.

Hulumtimi ofron gjithashtu njëfarë shprese se rrethanat unike të krizës shëndetësore mund t’i bëjnë më të dëshirueshme atributet e atyre që lënë duhanin. Drejtuesit e biznesit renditën përshtatshmërinë dhe fleksibilitetin si tiparet më thelbësore të vendit të punës për të ardhmen. Instinktet e Jackson dolën të ishin të drejta – tetë javë pasi la punën, ai u punësua nga një kompani trajnimi në internet. Ai mendon se puna e tij e re ka perspektiva më të mira afatgjata dhe orar më fleksibël.

Duke qenë i papunë për vetëm disa javë, Jackson ishte i sinqertë me punëdhënësin e tij të ri në lidhje me të qenit një person i cili u largua nga puna, një vendim që ai thotë se i ndihmoi ata të krijonin një marrëdhënie më të mirëfilltë pune.

White gjithashtu mendon se gjërat mund të kenë funksionuar për mirë. Ajo po rifillon biznesin e saj, “por këtë herë është më e zgjuar dhe unë kam një ide më të mirë se çfarë dua të bëj”, thotë ajo. Burri i saj filloi të bëjë dy punë herë kur ajo e la, dhe ajo ndihet e privilegjuar që të ketë zgjedhjen për të lënë punën, edhe pse kjo ishte personalisht e dhimbshme.

Ky është një mesazh me të cilin Doman pajtohet – për shumë njerëz, heqja dorë nuk është thjesht një mundësi financiare. Për ata që mund të heqin dorë, por janë në mëdyshje, ajo këshillon: “Përpiquni të qetësoni frikën dhe pasigurinë. Fakti që ju po merrni vendimin që është i duhuri për jetën dhe karrierën tuaj është një privilegj. Dhe është një mundësi.”

 

 

Burimi / https://www.bbc.com/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
[email protected] / Cel: 0684022192
[email protected] / Cel: 0688019400

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top