FB

November 30, 2021 | 10:54

Pse njerëzit e lumtur tradhtojnë në një marrëdhënie?

Një martesë e mirë nuk është një garanci kundër tradhtisë. Tradhtia ndodh edhe në martesat e lumtura.

Besimi popullor në lidhje me tradhtinë në një marrëdhënie afatgjatë është se tradhtia ndodh për dy arsye:

  • Probleme të pazgjidhura emocionale (ose trauma) që nga fëmijëria
  • Nevojat e paplotësuara të një partneri në një marrëdhënie

Sido që të jetë, ka probleme me një partner (ose të dy) ose me vetë një marrëdhënie që shkakton tradhtinë. Nga ana tjetër, ka çifte që nuk kanë probleme të tilla. Ata kanë zgjidhur plotësisht problemet emocionale të së kaluarës ose kanë kujtime të lumtura fëmijërie. Ata e duan dhe kënaqen me njëri-tjetrin, kanë një shtëpi të qëndrueshme dhe pa probleme financiare. Nuk ka arsye të dukshme për të kërkuar dashuri jashtë marrëdhënies. Nuk ka asnjë arsye të dukshme nga jashtë për tradhti. Nëse i krahasojmë me përshkrimin e një marrëdhënieje të suksesshme të përkushtuar, ata i kanë të gjitha.

Megjithatë marrëdhënia është diçka që është e gjallë, nuk mund të përshtatet kurrë plotësisht në asnjë përshkrim. Këtu keni dy qenie njerëzore plotësisht të gjalla. Ato janë shumë më tepër se thjesht një tufë fjalësh që përshkruajnë martesën e tyre të lumtur.

Personi që tradhton i mungon diçka pa e ditur se çfarë është. Si të gjithë ne të qenit në një lidhje apo beqar. Fillon me pyetje si:

Kush jam unë? Kush mund të isha? A po më mungon diçka? A duhet të ketë jetë më shumë se kjo? Më shumë sesa të jem thjesht grua, nënë, partnere, më shumë se titulli im i punës?

Arsyeja kryesore e tradhtisë në një marrëdhënie të lumtur është:

Fillimi i zbulimit të vetes suaj autentike, që është më shumë se thjesht një grup identitetesh. Është një proces i zbulimit të lirisë për të qenë të gjithë JU, uni juaj autentik. Kjo është arsyeja kryesore për të tradhtuar në një marrëdhënie të lumtur. Nuk është krizë identiteti. Madje ka mënyra më të lehta për ta bërë këtë dhe më pak zemërthyese për partnerin.

Sociologu Zygmunt Bauman shkroi se në jetën moderne ekziston gjithmonë një dyshim se dikush po jeton një gënjeshtër ose një gabim; se diçka thelbësore është anashkaluar, humbur, lënë pas dore, është lënë e paprovuar dhe e paeksploruar; se një detyrim jetik ndaj vetvetes autentike nuk është përmbushur, ose se disa mundësi për lumturi të panjohur krejtësisht të ndryshme nga çdo lumturi e përjetuar më parë nuk janë shfrytëzuar në kohë dhe me siguri do të humbasin përgjithmonë.

Personi beson në mënyrë të rreme se ai/ajo mund të gjejë pjesën që i mungon tek një partner tjetër. Siç ndodh me Natalinë. Më në fund, ajo u ndje plotësisht e gjallë. Në fillim, ajo besonte se i dashuri i saj dhe lidhja e saj ishte përgjigja për të gjitha këto pyetje. Me të, ajo mund të dilte nga të gjitha rolet kufizuese të jetës së saj. Pjesët e fjetura të vetes së saj autentike fillojnë të dalin. Sigurisht, ajo ndihej më e gjallë. Sepse ajo lejoi të zbuloheshin shumë pjesë të vetes së saj. Ajo ndihej e lirë. Liria e saj nuk erdhi nga bërja e diçkaje të ndaluar, ose diçkaje të re.

Liria e saj erdhi sepse më në fund e pranon me vete se ka më shumë brenda saj, që ajo nuk ishte e gatshme t’i pranonte ndonjëherë. Ajo ishte më e gjallë sepse po tregonte më shumë nga vetja e saj autentike ndërsa ishte me të dashurin e saj. Në fund ajo që zbulon në lidhjen e saj të dashurisë nuk ishte një partner i ri, ajo që zbulon është vetvetja.

Si të parandaloni tradhtinë për arsye të tilla

  • Filloni ta shikoni partnerin tuaj çdo ditë sikur po e shihni për herë të parë

Në fillim të marrëdhënies sonë, ne zakonisht jemi plot kuriozitet për të dashurin tonë, bëjmë pyetje, vëzhgojmë detajet më të vogla, duam të dimë gjithçka për të. Gjithçka është e re për ne. Pastaj me kalimin e kohës, ne fillojmë të supozojmë se e njohim atë. Nuk ka asgjë të re për të. Ne në fakt ndalojmë ta shohim atë. Pak a shumë ne thjesht shohim imazhin që kemi krijuar për të. Kur burrat thonë për partneren e tij, unë di gjithçka për të, ajo që në fakt dëgjoj është se nuk e shoh më atë për atë që është. Dhe gjithashtu filloni të pyesni veten se në çfarë mënyre kjo do të largojë ndjenjën e të qenit gjallë nga marrëdhënia e tyre?

  • Lëreni partnerin tuaj të ketë hobi ose të kalojë kohë larg jush (dhe familjes)

Filloni të pyesni veten, çfarë nuk di për të? Nuk e di pse supozojmë se në një moment të jetës sonë ndalojmë së rrituri dhe besojmë të njëjtën gjë për partnerin. Nëse e vetmja konstante në jetë ndryshon, a nuk është e natyrshme që ne të ndryshojmë, të ndryshojë marrëdhënia jonë, të ndryshojë partneri ynë. Kur fillojmë ta shohim partnerin tonë si vazhdimisht në ndryshim, ne e mbështesim atë në atë ndryshim. Në vend të vërejtjes apo ankesave të pahijshme që dëgjoj herë pas here mes çifteve: Ndryshove! Nuk je ti ai me të cilin u dashurova!

Duke u bërë më shumë nga ata që jeni, do të mbani larg mërzinë, depresionin, vetminë, mungesën nga marrëdhënia juaj dhe do të sillni më shumë gëzim në jetën tuaj. Dhe gëzimi do të përhapet tek ai.

Si të ndiheni plotësisht të gjallë pa gjetur një partner të ri apo pa tradhtuar

Ester Perel shkruan: Njerëzit humbasin për një mori arsyesh dhe sa herë që mendoj se i kam dëgjuar të gjitha, shfaqet një variacion i ri. Por një temë shfaqet vazhdimisht: punët si një formë e vetë-zbulimit, një kërkim për një identitet të ri (ose një të humbur). Për këta kërkues, tradhtia ka më pak gjasa të jetë një simptomë e një problemi dhe më shpesh përshkruhet si një përvojë e gjerë që përfshin rritje, eksplorim dhe transformim.

 

 

Burimi / https://www.jolandaherc.com/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Drejtor Marketingu - Geart Shehu: 0682097486
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
Boana Shenjtolli: 0694767053
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top