FB

May 27, 2023 | 7:27

Pse rrjetet sociale i bëjnë njerëzit të ndihen të pakënaqur?

Mediat sociale informojnë dhe të argëtojnë, por gjithashtu mund të ndikojnë negativisht në shëndetin emocional, marrëdhëniet që keni me të tjerët dhe produktivitetin tuaj.

Pse mediat sociale i bëjnë njerëzit të pakënaqur?

Megjithatë, rrjetet sociale i bëjnë njerëzit të pakënaqur kur përdorimi i tyre del jashtë kontrollit ose bie në disa fenomene shumë të zakonshme mes përdoruesve.

Shkëputja

A keni kaluar orë të tëra duke lëvizur ekranin në Instagram ose Tiktok pa e pasur idenë e kohës? Përmbajtjet e pafundme janë aq thithëse saqë abstraktojnë nga realiteti dhe zhyten plotësisht në imazhe dhe tinguj. Aq sa përvetësohet një qëndrim tepër pasiv dhe i shkëputur, deri në atë pikë sa të mos jesh i vetëdijshëm për atë që shihet dhe as të ruhet asnjë informacion.

Kjo njihet si shkëputje dhe ndonjëherë çon në emocione të këndshme. Për shembull, mund të ndihet si një pushim mendor kur jemi të stresuar. Megjithatë, shumë herë, humbja në këtë mënyrë në rrjete na bën të ndihemi fajtorë dhe të frustruar, pasi na lë ndjenjën se kemi humbur kohën tonë dhe ndiejmë pendim që jemi kaq joproduktivë.

Varësia dhe mungesa e përqendrimit

Rrjetet sociale janë gjithmonë me ne në telefonat tanë inteligjentë dhe kjo disponueshmëri e madhe na bën të jemi gjithmonë të lidhur dhe të përdorim impulsiv dhe kompulsiv të pajisjeve celulare. Kjo gjeneron probleme përqendrimi dhe vetëkontrolli dhe do të çonte në një varësi që përfundon në pakënaqësi dhe mungesë produktiviteti.

Mirëqenia psikologjike

Nga ana tjetër, rrjetet sociale çojnë në krahasimin e vetvetes me të tjerët dhe vendosjen e “testeve” në të cilat, shpesh, humbasim. Kjo shkakton shqetësim dhe pakënaqësi të madhe dhe ka një ndikim të rëndësishëm negativ në vetëvlerësimin

Përdorimi i rrjeteve sociale për të ruajtur mirëqenien

Përdorni rrjetet me vetëdije. Mos iu drejtoni atyre për të shpëtuar nga realiteti ose për të menaxhuar emocione të komplikuara ose negative.

Zgjidhni me kujdes përmbajtjen që konsumoni. Në vend që të tërhiqeni nga ajo që tregon faqja kryesore, zgjidhni llogari ushqyese dhe pasuruese që ju ofrojnë njohuri ose argëtim të shëndetshëm dhe shmangni krahasimet.

Planifikoni dhe kufizoni kohën tuaj të përdorimit. Është pozitive të dini paraprakisht se çfarë momentesh do t’i kushtoni rishikimit të rrjeteve dhe për sa kohë, në mënyrë që të përpiqeni t’i përmbaheni atij udhëzimi. Apeloni përkujtuesit në celularin tuaj ose aktivizoni opsionet që përfshijnë shumë prej aplikacioneve.

Mos bini për efektin e anonimitetit në internet. Mos harroni se pas çdo llogarie ekziston një qenie njerëzore dhe se i njëjti respekt dhe konsideratë që ne ofrojmë në jetën reale duhet të jetë i pranishëm gjatë bisedave në ueb. Kjo do t’ju pengojë të përfshiheni në veprime urrejtjeje ose diskutime të këqija.

 

 

 

 

 

K.M / Burimi  lamenteesmaravillosa

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top