FB

June 17, 2022 | 9:15

Punëtorët i duan të gjitha në ditët e sotme!

Balanca e punës dhe jetës, paga e drejtë dhe përafrimi i vlerës: punëtorët e sotëm i duan të gjitha – dhe janë të gatshëm të largohen nëse nuk e marrin.

Clarissa Holleman kishte ndjerë gjithmonë se mësimdhënia ishte thirrja e saj. Por vetëm më shumë se një vit në punën e saj të parë për t’u kujdesur për fëmijët me nevoja të veçanta, 24-vjeçarja nga Hinesville, Georgia, SHBA, u prek nga ajo që ajo e quan “lodhja e madhe” dhe “lodhja e dhembshurisë”. Ajo “nuk kishte jetë” të punës së saj jashtë dhe po luftonte për të parë një të ardhme brenda fushës së arsimit. Kur Holleman filloi të jepte mësim në korrik 2020, të gjitha klasat e saj ishin të largëta për shkak të pandemisë. Ajo ndihej e pafuqishme dhe e pambështetur për të ndihmuar fëmijët për të cilët kujdesej. “Ai lloj ambienti pune është thjesht i çmendur; ju nuk keni më energji në fund të ditës”, thotë Holleman. Përveç ankthit dhe rraskapitjes që po përjetonte, kishte edhe probleme financiare: ajo nuk paguhej gjatë pushimeve të shkollës. Holleman ndjeu gjithnjë e më shumë se numri i punës që po merrte në jetën e saj nuk ia vlente më kuptimin e qëllimit që ofronte.

Kështu, në janar 2022, pasi kaloi muaj duke u përmirësuar përmes kurseve falas të LinkedIn, Holleman la atë që kishte qenë “karriera e saj e ëndrrave”. Ajo tani është një rekrutuese e teknologjisë në një kompani të drejtuar nga mijëra vjet, dhe megjithëse nuk identifikohet më me punën e saj, ajo e preferon atë në këtë mënyrë. Holleman ka pushime të pakufizuara (dhe të lejuara kulturalisht), ekuilibër të shkëlqyeshëm punë-jetë që lejon hobi të vendosura dhe një pagë më të mirë. “Padyshim që e shoh veten duke qëndruar atje vërtet afatgjatë,” thotë ajo.

Gjithnjë e më shumë, punëtorët e gjeneratës Z si Holleman – ata të lindur midis 1997 dhe 2012 – po këmbëngulin që të shkruajnë një skenar të ri për punën. Duke parë se punëtorët e moshuar përjetojnë mungesë guximi , varfëri kohore dhe pasiguri ekonomike, ata po kërkojnë më shumë nga vendet e punës: çeqe më të mëdha pagash, më shumë kohë pushimi, fleksibilitet për të punuar në distancë dhe përgjegjësi më të madhe sociale dhe mjedisore. Shumë nga këto vlera ishin preferenca mijëravjeçare, por për gjeneralin Zers, ato janë bërë pritshmëri – dhe ata janë të gatshëm të largohen nga punëdhënësit nëse nevojat e tyre nuk plotësohen.

 

 

Përgatiti K.I / Burimi www.bbc.com

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top