Në fokus

July 25, 2020 | 8:09

Pushimet / Smartphone, një mik i shkëlqyeshëm i verës sonë

Vera  2020 do të jetë ndryshe nga zakonisht. Koronavirusi ka ndryshuar zakonet tona dhe kështu do të vazhdojë edhe në periudhat që do të jemi me pushime, duke filluar nga fakti se do të udhëtojmë ndryshe dhe do të qëndrojmë më afër shtëpisë. Teknologjia është më shumë se kurrë një mbështetje e rëndësishme për ditët tona dhe do të na ndihmojë në shumë mënyra: smartphone ynë do të bëhet shoqëruesi kryesor i udhëtimit dhe ne do ta përdorim atë jo vetëm për telefonata, mesazhe, internet dhe fotografi, por edhe për një mori gjërash të tjera, nga prenotimi i një vendi në plazh, tek shikimi i filmave dhe videove, deri te monitorimi i rregullave lokale të vendosura në vendet e pushimeve.

Mënyrat në të cilat teknologjia do të na mbështesë këtë verë, si për ata që do të bëjnë pushime, ashtu edhe për ata që do të qëndrojnë në qytet, janë studiuar nga Samsung’s Trend Radar, një studim i kryer me metodologjinë ËOA (Analiza e Opinionit në Ueb) në 1.500 persona midis 18 dhe 65 vjeç. Studimi tregon se, për më shumë se gjysmën e mostrës, nëse teknologjia ishte një aleat i vlefshëm gjatë bllokimit, tani konsiderohet edhe më themelor për të respektuar rregullat e vendosura së fundmi, për shkak të pandemisë; në fakt, 40% e të intervistuarve deklaruan se e përdorin atë më shumë sesa në të kaluarën. 81% thanë që i përdorin pajisjet elektronike kryesisht për të shfletuar rrjetet sociale, 74% për të blerë në internet, 66% për të parë filma ose për të lexuar libra dhe 59% për të komunikuar me miqtë dhe të afërmit përmes aplikacioneve dhe mesazheve.

Gjatë izolimit – Shumë zakone të fituara gjatë javëve të mbylljes me forcë janë ruajtur edhe pas rihapjes. Për shembull, 65% e të anketuarve thanë se preferojnë një film në shtëpi sesa një kinema në natyrë, duke pasur parasysh cilësinë e shkëlqyeshme dhe përvojën e shikimit që garanton TV, 54% e atyre që shkojnë rregullisht në palestër sot preferojnë të stërviten në shtëpi: pothuajse 7 nga 10 të anketuarit bëjnë yoga ose stërvitje të tjera duke ndjekur mësimet nga smartphone i tyre, ose duke e lidhur atë me ekranin e madh të monitorit ose TV. Muzika në shtëpi është bërë gjithashtu zakon për 51% të të anketuarve. 59% thonë se kanë zbuluar kënaqësinë e të jetuarit në shtëpi, duke gatuar vetë ose duke përdorur pajisjet teknologjike për ndonjë ide ndryshe.

Me pushime – Teknologjia, përveç që na ndihmon të organizojmë pushimet, është gjithashtu thelbësore për t’i jetuar ato në qetësi dhe siguri, duke respektuar rregullat pa ndjerë peshën e kufizimeve: kështu mendon 71% e kampionit. Pushuesit e vitit 2020 do të qëndrojnë pranë shtëpisë dhe do të kërkojnë vende relaksuese. Ndër mbështetjet më të njohura teknologjike për këto pushime, një rol i rëndësishëm i përket kondicionerit, i konsideruar thelbësor nga 67% e të intervistuarve. 61% thonë se nuk mund të bëjnë pa internet, 55% i japin rëndësi një kuzhine të teknologjisë së fundit dhe 51% pajisjeve të dobishme për larjen e rrobave.

Smartphone, mbreti i verës – Është e panevojshme të thuhet, telefoni celular është gjithashtu protagonisti i shkëlqyeshëm i pushimeve tona: 79% e të intervistuarve e konsiderojnë atë shoqëruesin e përsosur dhe thelbësor të pushimeve. Ndër përdorimet: qëndrimi në kontakt me miqtë dhe të afërmit (67%), menaxhimi i pajisjeve elektronike të lidhura nga distanca e shtëpisë tuaj (61%), memorizimi i kujtimeve me foto dhe video me cilësi të lartë (55%) dhe kryerja e aktiviteteve normale të përditshme. Smartwatch është bërë gjithashtu shumë e rëndësishme, aq sa 65% e konsiderojnë atë një mbështetje të dobishme për mirëqenien e tyre fizike dhe mendore.

Teknologjia dhe siguria – Siguria do të jetë tema e nxehtë e kësaj vere, nga nevoja për të njohur rregullat e miratuara për pushime (45%), deri tek përdorimi i aplikacioneve për monitorimin e hapësirave ku jeni (51%), nga mundësia e pastrimit të rrobave tuaja (54%) deri tek mundësia për të kontrolluar nga distanca temperaturën e shtëpisë tuaj (65%), për të qëndruar të lidhur me pajisje shtëpiake të zgjuara, për t’u përballur në një mënyrë më të rehatshme me kthimin.

 

 

Burimi / https://www.tgcom24.mediaset.it/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top