FB

June 18, 2024 | 7:29

Seleniumi, pse është kaq i rëndësishëm? Ku ta gjejmë, si ta përdorim dhe përfitimet që na vijnë prej tij?

 

Seleni është një mineral esencial për organizmin dhe ka rol të rëndësishëm në funksionimin e metabolizmit. Seleni është pjesë e disa enzimave që ndihmojnë në mbrojtjen e qelizave nga dëmtimi oksidativ dhe në funksionimin e sistemit imunitar. Gjithashtu, është i rëndësishëm për funksionimin e tiroideve dhe për prodhimin e hormoneve të tyre.

Mungesa e selenit në dietë mund të çojë në probleme shëndetësore të ndryshme, përfshirë hipotireozën dhe rritjen e rrezikut të sëmundjeve të zemrës dhe kancerit. Në këto raste, suplementet e selenit mund të jenë të dobishme për të mbushur mungesën e mundshme të këtij minerali në organizëm. Megjithatë, është e rëndësishme të konsultoheni me një mjek përpara fillimit të ndonjë suplementi, pasi doza e tepërt e selenit gjithashtu mund të shkaktojë probleme shëndetësore.

seleni

I njohur ndryshe si seleni, është një mineral esencial për organizmin tonë. Ka shumë arsye pse është i rëndësishëm për shëndetin tonë:

Funksionimi i shëndetit: Seleni është pjesë e enzimave antioksidante, duke mbrojtur qelizat nga dëmtimi oksidativ, që mund të çojë në sëmundje kronike si kanceri dhe sëmundjet kardiovaskulare.

Mbështetje për sistemin imunitar: Seleni ka rol në funksionimin e sistemit imunitar, duke ndihmuar në prodhimin e qelizave të bardha të gjakut që luftojnë infeksionet.

Funksionimi i shëndetshëm i tiroideve: Seleni është i nevojshëm për prodhimin e hormoneve të tiroideve, që kanë ndikim në metabolizëm dhe energjinë e përgjithshme të trupit.

Mbështetje për shëndetin e zemrës: Përfitimet e selenit mund të lidhen edhe me shëndetin e zemrës, duke ndihmuar në parandalimin e dëmeve qelizore në zemër.

Për të siguruar sasinë e nevojshme të selenit, mund ta gjeni atë si suplement në formën e tabletave ose kapsulave në farmaci ose dyqane të specializuara me produkte ushqimore. Në përgjithësi, për të mbajtur një nivel të shëndetshëm të selenit në trup, rekomandohet të respektoni dozën ditorë të rekomanduar, e cila mund të ndryshojë bazuar në faktorë të tjerë si moshë, gjendje shëndetësore dhe dieta.

Nëse jeni në dilemë për periudhën e përdorimit të selenit, është gjithmonë mirë të konsultoheni me një mjek ose dietolog për rekomandime specifike në bazë të nevojave tuaja ditore. Përfitimet e selenit mund të ndjehen pas disa javësh të përdorimit të rregullt, duke përmirësuar shëndetin dhe ndjesinë e përgjithshme të mirëqenies.

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top