FB

June 19, 2024 | 7:10

Shenjat që tregojnë se një mashkull është i frikësuar nga ju

 

Që një mashkull të ndjehet i frikësuar nga një grua është një reagim i zakonshëm sot. Në dekadat e fundit, pozicioni tradicional i burrave në shoqëri, i parë më parë si i ashpër dhe agresiv, është vënë në pikëpyetje. Për më tepër, rolet gjinore ndryshuan dhe, me këtë, edhe pozitat e pushtetit, duke promovuar marrëdhënie më egalitare dhe empatike.

burre ndarja

Më parë pritej e kundërta: që t’u nënshtroheshin. Megjithatë, përparimet e fundit sociale e thyen këtë asimetri dhe madje e përmbysën atë në disa raste. Për ta bërë më të lehtë njohjen e tyre, le të shqyrtojmë se cilat arsye do të shpjegonin pse një zotëri ndihet i frikësuar para jush.

 

Çfarë do të thotë që një burrë të ndjehet i frikësuar nga një grua?

Fakti që një mashkull përjeton siklet për shkak të pranisë së një gruaje është për shkaqe të shumta, nga ndikimet e jashtme deri te paragjykimet e brendshme seksiste.

Para së gjithash, ai nxjerr në pah ndikimin që ushtron pamja fizike. Disa vajza kanë një atraktivitet që mund t’i lërë pa fjalë të tjerat. Dhe kjo, së bashku me atributet e tjera pozitive, mund të kontribuojë në idealizimin e saj. Një arsye tjetër është prania e cilësive të tilla si ekstroversioni apo vetëbesimi , të cilat krijojnë imazhin e një gruaje të guximshme ose të vështirë për t’u pushtuar, ajo që tradicionalisht konsiderohet “një grua e fortë”.

Së fundi, besimet seksiste të rrënjosura thellë mund të nxisin reagime emocionale negative ndaj grave. Edhe pse shumë nuk e shprehin hapur, ekziston një supozim se ata duhet të jenë të qetë dhe introvertë. Kur këto pritshmëri nuk përmbushen, ato priren të gjenerojnë reagime befasie ose hutimi.

 

Si reagon një njeri i frikësuar?

Tani që kemi parë arsyet që do të shpjegonin ndjenjat e frikësimit, kalojmë në detaje reagimet kryesore ndaj tyre. Vazhdoni të lexoni dhe shikoni nëse ndonjë prej tyre është i njohur për ju.

 

1.Veproni në mbrojtje

Reagimi më i natyrshëm ndaj ngacmimit është sulmi, dhe mbrojtja është mënyra e zakonshme e paraqitjes së këtij sulmi. Funksioni i një sjelljeje të tillë është të mbrohemi nga rreziku ose nga një person që paraqet dëm. Gjithashtu, është një zgjidhje për të shfryrë ndjenjat e turpit ose inferioritetit. Sjelljet mbrojtëse synojnë të ruajnë vetëvlerësimin tonë, veçanërisht nëse ai është i brishtë ose varet nga elementë të jashtëm. Shembuj të qëndrimeve të tilla ndaj një vajze përfshijnë refuzimin e një shëtitjeje sepse ai pretendon se do të jetë i zënë ose duke justifikuar indiferencën e tij ndaj saj në çfarëdo mënyre.

 

2.Përpiquni të konkurroni

Një shenjë shumë e dukshme që po frikësoni një mashkull është se ai është konkurrues. Edhe pse mund të duket si një gjest armiqësor, e vërteta është se një vajzë me pushtet është diçka që destabilizon shumë djem. Prandaj, konkurrimi është një mënyrë për t’u përpjekur të rifitoni kontrollin dhe të testoni vetë-konceptin tuaj. Në fazat e hershme të një marrëdhënieje, dozat e vogla të konkurrencës nuk janë të këqija. Ata madje bëhen një formë loje nëse të dyja palët e konsiderojnë të tillë, por ta bësh atë nga frika është kundërproduktive në dashuri.

 

3.Kompensoni me cilësi të tjera

Kur dikush ndihet inferior ndaj një personi tjetër, është e mundur të kompensohet me cilësi të tjera, në mënyrë që të mos ndihemi në atë pozicion. Ky mekanizëm mbrojtës konsiston në vlerësimin e atyre aspekteve pozitive që ka dikush dhe që i dallon nga të tjerët. Kompensimi nuk është negativ, në fakt, është një strategji e përdorur gjerësisht që ndihmon në përmirësimin e virtyteve tona. Megjithatë, nëse kjo abuzohet, ne rrezikojmë të bëhemi narcistë . Ne duhet të supozojmë se si qenie njerëzore kemi virtyte dhe defekte, dhe që të dyja na bëjnë të meritojmë dashurinë.

 

4.Nervat tuaja ju pengojnë

Ndjenja e nervozizmit është manifestimi se diçka po na shqetëson. Shumë burra priren të nervozohen kur ndihen të frikësuar nga një grua, por ata kanë më pak gjasa të njohin gjendjet e saj emocionale. Kjo është një nga arsyet pse gratë e fuqizuara e kanë të vështirë të gjejnë një partner. Nëse dikush është në ankth, e ka të vështirë të lidhet natyrshëm dhe spontanisht.

 

5.Evidentimi i ndryshimeve të papritura në sjellje

Një burrë i pakëndshëm zbulon ndryshime të papritura në mënyrën se si sillet, të gjitha pa ndonjë arsye të dukshme. Për shembull, nëse dikur keni qenë i hapur dhe llafazan, ju dukeni si të qetë dhe të rezervuar, dhe anasjelltas. Këto transformime bëhen më të dukshme në situatat sociale në të cilat ata janë bashkë. Me zbulimin e pranisë suaj dhe ndjenjën e frikësimit, ai do të përpiqet të rregullojë veten përmes ndryshimeve në qëndrim.

 

6.Zhduket pa dhënë shenja

E keni përjetuar ndonjëherë që takimi juaj të zhduket papritur pa dhënë asnjë shenjë? Ky është fantazma e famshme, kur lidhja pritet pa asnjë argument dhe shmanget çdo kontakt paraprak. Në këtë situatë, të prekurit zakonisht fajësojnë veten dhe besojnë se diçka e keqe në to e ka shkaktuar këtë dalje. Megjithatë, nuk duhet të fajësoni veten, pasi shkaku nuk qëndron tek ju, por tek ai. Ai mund të jetë ndjerë i frikësuar dhe e vetmja rrugëdalje ishte ikja.

 

7.Shmangni marrjen e iniciativës

Shumë njerëz ende besojnë se burrat duhet të marrin drejtimin kur bëhet fjalë për takimet. Edhe pse ky është ende një paragjykim, nëse një burrë shfaqet i tërhequr dhe i frenuar para një gruaje, në fakt do të ishte një shenjë se ai ndihet i frikësuar. Qëllimi i këtij qëndrimi është të mbroni veten nga frika e refuzimit. Pasiviteti është i rehatshëm, sepse nuk rrezikon të marrë një shenjë mosmiratimi. Por kjo mund të keqinterpretohet edhe nga jashtë si mungesë interesi.

 

8.Ai formon një grup me burra të tjerë

Të strehoheni në grupin e bashkëmoshatarëve është një strategji e zakonshme kur ndihemi të kërcënuar. Grupet shërbejnë për një funksion rregullator, duke ofruar siguri dhe siguri nëse kemi nevojë, edhe kur ato përbëhen nga njerëz që janë të ngjashëm me ne. Megjithatë, megjithëse grupi ofron lehtësim, duhet pranuar se ai është një pengesë për t’u marrë me njerëz të rinj. Nëse e rrethojmë veten gjithmonë me të njëjtët, ne mbyllim mundësitë për t’u lidhur me dikë në një nivel më intim.

 

9.Shmangni kontaktin me sy

Gjuha e trupit na tregon shumë edhe për reagimet e një burri të frikësuar. Shmangia e kontaktit me sy është shenja më tipike që tregon siklet në një situatë ose me një person tjetër. Në fakt, është një sjellje shumë tipike në mbretërinë e kafshëve që shënon dinamikën e fuqisë në speciet shoqërore. Disa gra e interpretojnë këtë sinjal si mungesë interesi nga ana e mashkullit. Kjo e bën të vështirë krijimin e një bisede dhe, në fund të fundit, njohjen e thellë të dikujt.

 

10.Tregohu për të bërë përshtypje

Një burrë që ndihet i frikësuar është i aftë të bëjë shumë përpjekje për t’u dalluar: të mburret me triumfet, arritjet e tij dhe, në raste më ekstreme, të shpikë histori për të befasuar gruan. Ato mund të jenë histori interesante, por përpjekjet mund të perceptohen gjithashtu si joautentike dhe ndonjëherë një vetë-koncept negativ është ajo që qëndron në themel të tyre. Për të bërë dikë t’ju njohë, nuk ka këshillë më të mirë se të jeni të natyrshëm.

 

Njihni këto shenja dhe trajtoni situatën

Qeniet njerëzore, si kafshë shoqërore, janë të ndjeshëm ndaj sinjaleve që na dërgojnë të tjerët. Kur ndihemi të frikësuar, është e pamundur të shmangim reagimin, qoftë me një strategji sulmuese apo, përkundrazi, me një strategji mbrojtëse. Mbajtja e kësaj në mendje na ndihmon të kuptojmë se kur një person tjetër reagon papritur, nuk është faji ynë. Ne nuk duhet të veprojmë në një mënyrë që nuk na pëlqen vetëm për të kënaqur dikë. Prandaj, nëse vëreni këto shenja frikësimi, është më mirë t’i tregoni palës tjetër dhe, nëse nuk arrijnë një mirëkuptim, mos detyroni diçka që nuk mund të lindë.

 

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top