FB

February 17, 2024 | 6:21

Shkaktarët e traumës në një marrëdhënie: strategji për shërimin

 

A jeni ndjerë ndonjëherë jashtëzakonisht emocional ose i mbingarkuar gjatë bashkëveprimit me partnerin tuaj? Ndiheni të larguar apo të rraskapitur nga situata dhe sjellje specifike të njerëzve të dashur? Shkaktarët e traumës në një marrëdhënie mund të ndikojnë rëndë në shëndetin emocional dhe mendor të të dy partnerëve. Kjo është arsyeja pse është thelbësore që ju të mësoni se si të merreni me shkaktarët e traumës në një marrëdhënie.

Pavarësisht nëse jeni duke u takuar me dikë me traumë në marrëdhënie ose jeni ju ai që po përballeni me trazira të tilla emocionale, të kuptuarit e ndërveprimit të traumës dhe marrëdhënieve mund t’ju ndihmojë të menaxhoni më mirë këta shkaktarë dhe të ndërtoni marrëdhënie më të shëndetshme dhe më pozitive.

traumacift

Cilët janë shkaktarët e traumës në një marrëdhënie?

Shkaktarët e traumës janë sjelljet, ngjarjet ose situatat që i kujtojnë dikujt përvojat e tyre traumatike të kaluara. Këta shkaktarë mund të stimulojnë gjithashtu emocione intensive, modele negative të mendimit dhe reagime të papritura fizike të lidhura me traumën origjinale.

Në kontekstin e një marrëdhënieje, shkaktarët e traumës mund të zhvillohen nga përvojat e kaluara të braktisjes, refuzimit, abuzimit, neglizhencës, humbjes ose forma të tjera të ngjarjeve traumatike. Për shembull, kur partneri i dikujt shkon për një udhëtim pune rreptësisht zyrtar, mund të shkaktojë ndjenja braktisjeje ose pasigurie te partneri tjetër, duke çuar në ankth dhe frikë.

Traumat e pazgjidhura mund të tendosin marrëdhëniet nëse mungon komunikimi i hapur dhe ndjeshmëria. Prandaj, ekziston një nevojë e fortë për ndjeshmëri, mirëkuptim dhe mbështetje për të promovuar shërimin dhe ndërtimin e lidhjeve më të forta.

 

Si lidhen trauma dhe marrëdhëniet?

Trauma mund të ndikojë seriozisht në mënyrën se si ne përfshihemi në marrëdhënie në një mënyrë negative. Mund të çojë në plagë emocionale që dëmtojnë aftësinë tonë për të besuar, për të qenë të pambrojtur dhe për të krijuar lidhje të shëndetshme dhe të sigurta. Kur një individ hyn në një marrëdhënie, përvojat e tij traumatike të kaluara mund të ndikojnë në reagimet e tij emocionale, sjelljen, veprimet dhe modelet e komunikimit. Të kuptuarit se si trauma dhe marrëdhëniet janë të lidhura mund të na ndihmojë të jemi më empatikë dhe të krijojmë. Kuptimi i kësaj lidhjeje është thelbësor për nxitjen e ndjeshmërisë dhe krijimin e një mjedisi të sigurt dhe mbështetës për veten dhe partnerët tanë.

 

Shenjat që ju jeni duke takuar dikë me traumë në marrëdhënie

Këtu janë disa nga shenjat më të zakonshme që një individ po takohet me dikë me traumë në marrëdhënie:

1.Hipervigjilencë dhe tërheqje emocionale

Ata që vuajnë nga trauma në marrëdhënie priren të jenë shumë vigjilentë dhe të vëmendshëm ndaj kërcënimeve të mundshme. Prandaj, ata gjithmonë mbyllen emocionalisht gjatë konflikteve ose momenteve intime.

2.Reagime të forta emocionale

Personi mund të shfaqë reagime të forta emocionale, si zemërimi, frika ose trishtimi. Reagime të tilla shpesh duken joproporcionale me situatën në fjalë.

3.Shmangia e shkaktuesve

Partneri juaj mund të priret të shmangë disa njerëz, situata, tema ose vende në mënyrë aktive pasi mund t’i kujtojë atyre traumat e tyre të së kaluarës. Ata mund të përfshihen në sjellje shmangëse edhe nëse kjo kufizon përvojat ose ndërveprimet e tyre.

4.Vështirësi për të besuar dhe hapur

Nuk është e lehtë për dikë që ka përjetuar trauma në marrëdhënie t’u besojë të tjerëve. Ata nuk do të jenë të gatshëm të ndajnë mendimet, emocionet ose pasiguritë e tyre pasi kanë frikë nga refuzimi ose kritika.

5.Shkaqet emocionale

Këta individë shpesh reagojnë fuqishëm ndaj fjalëve të veçanta, toneve të zërit, gjesteve ose kontaktit fizik për shkak të përvojave të tyre të kaluara traumatike. Të mësuarit për të njohur dhe kuptuar këto shkaktarë është jetik për ndërtimin e një marrëdhënieje të shëndetshme.

 

Si të merreni me shkaktarët e traumës në një marrëdhënie?

Pyesni veten se si të merreni me shkaktarët e traumës në një marrëdhënie? Nëse po dilni me dikë me traumë në marrëdhënie, atëherë të kuptuarit e lidhjes midis traumës dhe marrëdhënieve mund t’ju ndihmojë të zhvilloni strategji për të kapërcyer këtë çështje. Këtu janë disa këshilla të dobishme që mund t’ju ndihmojnë të ndërtoni një marrëdhënie më të shëndetshme dhe më të lumtur:

1.Komunikimi i hapur – Është e nevojshme të keni një komunikim të hapur jo-gjykues. Inkurajoni partnerin tuaj të ndajë hapur dhe sinqerisht ndjenjat dhe shqetësimet e tij dhe t’i dëgjojë në mënyrë aktive pa gjykuar, ndërprerë ose duke u përpjekur të zgjidhë problemin e tyre.

2.Edukoni veten për Traumën – Investoni pak kohë për të mësuar rreth traumës dhe se si ajo ndikon te individët dhe marrëdhëniet. Kjo mund të rrisë ndjeshmërinë tuaj pasi njohja e efekteve të traumës mund t’ju ndihmojë të kuptoni se si të jeni më mbështetës.

3.Identifikoni së bashku shkaktarët – Punoni së bashku për të identifikuar shkaktarët që ngjallin reagime të forta emocionale tek partneri juaj. Ky proces përfshin durim, dhembshuri dhe dëgjim aktiv. Është e rëndësishme të mbani mend se shkaktarët mund të jenë unikë për çdo person.

4.Krijoni një mjedis të sigurt – Ndërtoni një mjedis të sigurt dhe mbështetës që e bën partnerin tuaj të ndihet rehat dhe i inkurajon ata të shprehin emocionet dhe mendimet e tyre. Sigurojini se emocionet e tyre janë të vlefshme dhe thjesht jini aty për t’u ofruar mbështetjen që u nevojitet.

5.Vendosni kufijtë – Vendosni kufij të qartë që respektojnë nevojat dhe nxitësit tuaj dhe të partnerit tuaj. Kjo mund të përfshijë shmangien e njerëzve, vendeve, temave dhe situatave që çojnë në shqetësim emocional. Diskutoni hapur këto kufij dhe bëni rregullime sipas nevojës.

6.Kërkoni ndihmë profesionale – Trauma mund të jetë komplekse dhe kërkimi i ndihmës profesionale nga një terapist ose këshilltar i specializuar në trauma mund të ofrojë udhëzime dhe mbështetje të nevojshme për të dy partnerët.

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top