Mirëqenie

September 15, 2020 | 8:12

Shkencëtarët zbulojnë antitrupat që ‘neutralizojnë’ virusin që shkakton koronavirusin

Shkencëtarët në Shkollën e Mjekësisë të Universitetit të Pittsburgh kanë izoluar molekulën më të vogël biologjike që neutralizon plotësisht dhe specifikisht SARS-CoV-2, virusi që shkakton koronavirusin e ri.

Komponenti i antitrupave është 10 herë më i vogël se një antitrup i madhësisë së plotë dhe është përdorur për të krijuar ilaçin Ab8, i prezantuar në raportin e botuar nga studiuesit në revistën Cell. Ky ilaç shihet si një parandalues i mundshëm kundër SARS-CoV-2.

Sipas raportit, ilaçi ka qenë shumë i efektshëm në parandalimin dhe trajtimin e infeksioneve SARS-CoV-2 tek minjtë. Gjithashtu thuhet se ilaçi nuk lidhet me qelizat njerëzore, gjë që sugjeron se nuk do të ketë efekte anësore negative tek njerëzit.

“Ab8 jo vetëm që ka potencial si terapi për COVID-19, por gjithashtu mund të përdoret për të mbrojtur njerëzit që të mos infektohen me SARS-CoV-2”, tha bashkë-autori John Mellors, shefi i Divizionit të Sëmundjeve Infektive në Pitt dhe UPMC . “Antitrupat me madhësi më të madhe kanë punuar kundër sëmundjeve të tjera infektive dhe janë toleruar mirë, duke na dhënë shpresë se mund të jetë një trajtim efektiv për pacientët me COVID-19 dhe për mbrojtjen e atyre që nuk janë infektuar dhe nuk janë imunë”.

Xianglei Liu nga Pitt është gjithashtu autori bashkë-udhëheqës i studimit. Studiuesit po mendojnë gjithashtu për mënyrën se si mund të merret ilaçi, duke deklaruar se mund të jetë në gjendje të pihet ose përmes një injeksioni sipërfaqësor.

Sipas raportit, ekipi në Qendrën e Degës Mjekësore të Universitetit të Teksasit për Biodefense dhe Sëmundje në Zhvillim dhe Laboratorin Kombëtar Galveston testoi Ab8 dhe zbuloi se ky injeksion pengoi virusin që të hyjë në qeliza. Në testet e minjve, ata që mjekohen me Ab8 kishin 10 herë më pak sasi të virusit infektiv krahasuar me ata që nuk ishin trajtuar.

 

Burimi / https://www.foxnews.com/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top