Në fokus

October 13, 2020 | 8:08

Si do të jetë shoqërimi këtë vjeshtë – dimër gjatë COVID-19

Muajt e pranverës dhe verës e bënë të lehtë – çfarë do të thotë “e lehtë” gjatë një pandemie globale – të kesh mbledhje shoqërore relativisht të sigurta jashtë, ku koronavirusi nuk përhapet aq lehtë. Ndërsa përballemi me muajt e vjeshtës dhe dimrit, shumica e vendit duhet të luftojë me realitetin, pasi temperaturat e ftohta do ta bëjnë bashkimin edhe më të vështirë.

Ekspertët e shëndetit publik e dinë që virusi përhapet kryesisht nga kontakti person në person dhe se rreziku rritet në mënyrë eksponenciale kur njerëzit janë brenda. Kjo çon në shqetësime serioze rreth përhapjes virale në dimër kur kalojmë pjesën më të madhe të kohës në ambiente të mbyllura.

“Ne do të duhet të rregullohemi sapo të vijë vjeshta dhe dimri, të paktën në shumicën e SHBA”, tha Lisa Miller, profesoreshë e epidemiologjisë në Shkollën e Shëndetit Publik të Universitetit të Kolorados. “Bazat e COVID janë që sa më shumë kontakt të kemi me njëri-tjetrin, aq më shumë transmetim do të shohim. Kështu që ne duhet të mendojmë në mënyrë krijuese dhe të jemi të zellshëm në përpjekjen për të ruajtur distancën shoqërore dhe mbajtjen e maskave sa më shumë që të mundemi për të minimizuar rritjen.”

Kaz Nelson, profesore e asociuar e psikiatrisë në Universitetin e Minesotës, pranoi lodhjen që shumë po ndiejnë ndërsa vazhdojnë të qëndrojnë në shtëpi, të mbajnë maska dhe distanca shoqërore. Por ajo theksoi se këto taktika përdoren për arsye të mira.

“Shpresoj që njerëzit të vazhdojnë të mbeten të ndjeshëm ndaj respektimit të rregullave të parandalimit të kësaj pandemie,” tha Nelson. “Unë e di që ka shumë lodhje në lidhje me qëndrimin në shtëpi dhe distancën e nevojshme fizike.” Vjeshta dhe dimri me siguri do të sjellin sfida të reja pandemike, por ekspertët parashikojnë se do të gjejmë mënyra më pak të rrezikshme për t’u shoqëruar si virtualisht ashtu edhe personalisht kur temperaturat bien. Ja çfarë mund të shohim:

Prisni një rritje në festimet dhe shfaqjet virtuale.

David Aronoff, drejtori i Divizionit të Sëmundjeve Infektive në Qendrën Mjekësore të Universitetit Vanderbilt, vuri në dukje se izolimi, vetmia dhe depresioni që sezoni i dimrit sjell për shumë veta mund të përkeqësohet vetëm nga kufizimet shoqërore dhe stresi i shtuar i pandemisë.

“Ekziston një shans i vërtetë që COVID-19 mund të përbëjë këtë ndjenjë izolimi dhe vetmie”, tha Aronoff. Një nga mënyrat që kemi parë disa njerëz të luftojnë ka qenë me adaptimin e teknologjisë për të ndihmuar lidhjen me njerëzit e tjerë. Shumë prej nesh u përkulën në zoom dhe mbledhje të tjera virtuale në fillim të pandemisë. Ndërsa ne mund të kemi bërë më pak në javët e fundit, Aronoff tha se mund të ishte zgjidhje e mirë nëse ato opsione përdoren përsëri në muajt e ftohtë.

“Sigurisht, aftësia për të krijuar komunitete përmes internetit nuk është e njëjtë me të qenit personalisht, por mund të jetë vërtet e dobishme dhe një mënyrë e rëndësishme për ne që të kontrollohemi me njëri-tjetrin,” shtoi ai.

Përtej festave virtuale të ditëlindjes dhe festimeve, Aronoff pret që më shumë humoristë dhe muzikantë të përdorin teknologjitë dixhitale për shfaqje në transmetim të drejtpërdrejtë, siç bëjnë disa tashmë.

“Ne po shohim muzikantë dhe humoristë që po luftojnë për të punuar. Ata po gjejnë mënyra për t’u lidhur duke pasur shfaqje të veçanta në internet dhe ato janë të dobishme”, tha ai. Aronoff gjithashtu theksoi se jo të gjithë janë të privilegjuar që të kenë qasje të lehtë në teknologji kështu që ata që mund të shohin të dashurit e tyre në tubime virtuale duhet të jenë mirënjohës për këtë.

Sportet e jashtme dimërore ka të ngjarë të jenë një mënyrë relativisht e sigurt për tu shoqëruar.

Kur dëbora fillon të bjerë në pjesë të caktuara të vendit, pritet që sportet dimërore të ofrojnë shumë shanse të nevojshme për socializim.

Sportet dimërore – aktivitete si ski, patinazh në akull – mund të vijnë me një rrezik më të ulët, veçanërisht nëse merreni me to vetë ose si familje. “Entuziastët e natyrës së dimrit do të marrin shumë nga koha e tyre shoqërore për ta shpenzuar në akull ose ski malore,” tha Nelson. “Nëse keni ingranazhin dhe pajisjet e duhura, mund të ketë shumë kënaqësi rekreative që është unike për zonat ku ka akull dhe dëborë.”

Ajo vuri në dukje se kur vishen siç duhet për sportet dimërore, pjesëmarrësit janë disi të mbrojtur nga transmetimi i koronavirusit, për sa kohë që ndiqen të gjitha udhëzimet nga Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve. Sportet dimërore mund të kërkojnë doreza në duar dhe syze mbi sy, dhe të gjithë mund dhe duhet të mbajnë mbulesa fytyre si maska skijimi.

Restorantet mund të gjejnë mënyra të reja për të ofruar darkë në natyrë në muajt e ftohtë.

Restorantet që janë mbështetur shumë në tryezat e jashtme për zbutjen e rrezikut ka të ngjarë të mendojnë në mënyrë krijuese për ngrënien në fresk ndërsa temperaturat fillojnë të ulen, tha Miller.

“Shumë nga këto janë të mësuarit ndërsa shkojmë dhe shohim se çfarë është e mundur dhe çfarë funksionon”, tha ajo.

Miller sugjeroi që njerëzit gjithashtu do të mendojnë ndryshe për atë që mund të tolerojnë sipas motit. Ajo që mund të ketë qenë shumë e ftohtë më parë mund të jetë diçka që ata do zgjedhin të durojnë për një ndërveprim më të sigurt.

Parashikoni më shumë ngjarje shoqërore në të gjithë vendin.

Në muajt e fundit, filmat, festivalet dhe koncertet me makinë janë bërë norma e re për shkak të natyrës së tyre me rrezik të ulët. Kur moti më pak i këndshëm bëhet realiteti ynë, Nelson parashikon edhe më shumë mbledhje me makinë. Njerëzit mund të qëndrojnë ngrohtë brenda makinave të tyre, pa marrë parasysh temperaturën jashtë, ndërsa marrin pjesë në gjithçka që organizohet.

Objektet e takimeve në shkallë të gjerë potencialisht mund të shndërrohen në hapësira për tubime më të vogla dhe me distancë shoqërore.

Qendrat e konventave dhe konferencave në të gjithë vendin kanë dhjetëra mijëra, në mos qindra mijëra, metra katrorë hapësirë boshe. Aronoff vuri në dukje se mund të kishte mundësi gjatë muajve të dimrit për një numër të vogël njerëzish që të mblidheshin në ato hapësira për takime të distancuara nga shoqëria dhe të ajrosura mirë. Operatorët e ambienteve të mëdha të takimeve mund të marrin udhëzime nga departamenti i tyre shëndetësor lokal ose ekspertët e shëndetit publik se si të krijojnë një mjedis sa më të sigurt për publikun.

“Mund të ketë shumë qëllime për t’u siguruar që ka hapësirë të mirë, ventilim të mirë, distancë të mirë shoqërore dhe mundësi të mira për higjienën e duarve. Tani është një mundësi për të menduar për të bërë disa ngjarje brenda që janë krijuar me qëllim që të ekzistojnë gjatë kësaj pandemie,” tha Aronoff.

Ai shtoi se planet do të duhet t’i përmbahen udhëzimeve të CDC dhe duhet të anulohen nëse shkalla e infeksionit në komunitet rritet.

Njerëzit mund të rrisin përdorimin e flluskave shoqërore COVID-19.

Është e sigurt të supozohet se do të qëndrojmë më shumë në shtëpi në muajt e ardhshëm duke pasur parasysh mundësinë e një vale të dytë dhe kufizimet e të qenit jashtë. Hyni në flluskë. Flluskat sociale Coronavirus janë grupe anëtarësh të familjes ose miqve të cilët ose strehohen së bashku ose heqin dorë nga bashkëveprimi shoqëror me këdo jashtë flluskës së tyre në mënyrë që të shohin ata brenda flluskës në një mënyrë të sigurt dhe me rrezik të ulët.

Nelson tha se ajo pret që njerëzit të përdorin strategjinë e flluskave kur planifikojnë tubimet e tyre shoqërore për sezonin e dimrit. Por ajo theksoi se ky opsion është vetëm për ata që me të vërtetë mund të shmangin njerëzit jashtë flluskës së tyre dhe janë të gatshëm ta bëjnë këtë.

“Me të vërtetë kërkon shumë angazhim për të përdorur strategjinë e flluskës. Flluska nuk funksionon nëse jeni në flluska të shumta ose me njerëz që janë në flluska të shumta,” shtoi ajo.

Ju duhet të mbështeteni tek ekspertët që theksojnë të merrni një vaksinë gripi.

Miller theksoi rëndësinë e kujdesit parandalues, veçanërisht të vaksinave, kur dimri po afrohet.

“Kur jemi duke menduar për dimrin, gjithmonë mendojmë për gripin”, tha ajo. “Unë mendoj se kjo do të jetë një sfidë sepse disa nga mënyrat se si njerëzit janë vaksinuar në të kaluarën – për shembull, në punë – mund të mos jenë të disponueshme. Por është akoma e rëndësishme dhe ne duam të sigurohemi se po përdorim të gjitha masat mbrojtëse që mundemi.”

Të gjithë ata që mund të bëjnë një vaksinë gripi në mënyrë të sigurt duhet ta bëjnë këtë – përfshirë fëmijët e moshës 6 muajsh e lart, të cilët gjithashtu duhet të bëjnë çdo vaksinë që kanë humbur gjatë pandemisë.

Miller vuri në dukje se të njëjtat masa sigurie që marrim për COVID-19  na mbrojnë gjithashtu nga viruset e tjera të frymëmarrjes.

Përfundimi: Ndërsa fillojmë të kalojmë më shumë kohë në ambiente të mbyllura gjatë një periudhe të vitit kur sëmundjet e frymëmarrjes janë tashmë më të zakonshme, njerëzit duhet të mbajnë përparësinë e kujdesit parandalues për të qenë të shëndetshëm.

 

 

Burimi / https://www.huffpost.com/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top