Mirëqenie

May 5, 2020 | 8:04

Si funksionojnë antidepresantët natyralë?

Ka shumë ilaçe antidepresivë që Natyra na vë në dispozicion për të lehtësuar ndjenjën e trishtimit të thellë tek personat që i nënshtrohen asaj që tani quhet “e keqja e shekullit”. Le të shohim se si veprojnë…

Antidepresantët natyrorë janë shtesa ushqimore të bazuara në ekstrakte të bimëve ose bimëve medicinale dhe substancave natyrore, të afta për të vepruar në humor, duke rikthyer tonin e duhur. Në praktikën mjekësore, njihen dy lloje depresioni dhe dallohen sipas shkakut: Depresioni biologjik i cili shkaktohet nga një ndryshim në mekanizmat neurotransmetues, kështu që antidepresantët natyrorë do të përbëhen nga bimë aktive në neurotransmetues, të cilat mbështesin funksionin e tyre të transmetimit të informacionit, midis qelizave që përbëjnë sistemin nervor dhe për të rregulluar gjendjen shpirtërore.

Depresioni psikogjenik është për shkak të një sërë reagimesh dhe konfliktesh të brendshme që vijnë nga një ngjarje, e cila ka ndryshuar në mënyrë të tepruar gjendjen shpirtërore të pacientit. Për këtë lloj sëmundjeje, ilaçet kundër depresionit natyral do të përbëhen nga lulet Bach, dhe vajrat thelbësorë, të cilët sjellin përfitime në gjendje depresive, duke e vendosur pacientin para të gjitha atyre aspekteve të jetës së tij, të cilat mund të jenë disi shkaku i depresionit dhe në këtë mënyrë zbatojnë ndryshimin dhe shërimin.

Depresioni dhe gjendja shpirtërore

Depresioni përkufizohet si një çrregullim i humorit, i karakterizuar nga një seri simptomash fizike, të sjelljes dhe psikologjike, të cilat, si një e tërë, janë në gjendje të ulin tonin e tyre, duke mposhtur personin dhe duke minuar aftësinë për t’u përshtatur.

Secili person ka gjendjen e tij shpirtërore që priret të shfaqet më shpesh. Kjo mund të konsiderohet si një zakon i karakterit dhe si pjesë e temperamentit të personit. Është rezultat i dy pasurive themelore biologjike të individit, trashëgimisë dhe ndryshimeve për shkak të mjedisit të rritjes dhe zhvillimit të personalitetit. Pra, koncepti i tonit të humorit tregon aspektin emocional të veprimtarisë sonë themelore. Sidoqoftë, gjendja shpirtërore varet edhe nga prodhimi i endorfinave të sekretuara nga truri ynë. Këto substanca kanë veti analgjezike ose stimuluese, të ngjashme me ato të morfinës dhe opiumit, por me një gamë më të gjerë dhe jo toksike. Kur një impuls i veçantë nervor arrin në kolonën kurrizore, endorfinat lëshohen në kushte specifike dhe me rastin e veçantë siç janë shterrimi i aktiviteteve fizike, gjendje medituese emocione të thella dhe të forta.

Efektet kryesore të lëshimit të endorfinave manifestohen si gjendje euforie ose përgjumjeje, pak a shumë intensive në varësi të sasisë së lëshuar, e cila mund të ndodhë edhe në përfundimin e një marrëdhënie seksuale, nga e cila me sa duket rrjedh edhe gjendja tipike psikofizike që lidhet me të.

Antidepresantë natyral: bimët zyrtare

Antidepresantët natyralë të përdorur për trajtimin e depresionit biologjik janë bimë që ndihmojnë në luftimin e trishtimit, rregullojnë dhe stabilizojnë gjendjen shpirtërore.

Flavonoidet nga hypericum kanë një veprim antidepresiv dhe qetësues; hipericina, në veçanti, pengon dy enzima përgjegjëse për çaktivizimin e ndërmjetësve të ndryshëm të sistemit nervor qendror (serotonin, dopaminën, norepinefrin) dhe rrit sekretimin e melatoninës, duke ndihmuar kundër pagjumësisë. Është gjithashtu i aftë të rrisë nivelin e serotoninës serum, në mënyrë të ngjashme me ilaçe të caktuara antidepresive. Disa studime kanë treguar se ekstrakti hiperikum kufizon reabsorbimin e dy neuroreceptorëve të tjerë të quajtur norepinephrine dhe dopamine të cilët luajnë një rol të rëndësishëm në depresion, lëkundjet e humorit gjatë periudhës së menopauzës, depresionin sezonal dhe periudhat e prishjes së nervave.

Rhodiola prodhon një rritje në përqendrimin plazmatik të beta-endorfinave, të aftë për të parandaluar variacionet hormonale të stresit.

Farat e Griffonia përmbajnë 5-hidroksi-triptofan (5-HTP), një pararendës i serotoninës, i cili në trupin tonë është i përfshirë në funksione të ndryshme fiziologjike. Duke ngritur nivelin e serotoninës, griffonia është në gjendje të përmirësojë gjendjen shpirtërore, seksualitetin, cilësinë e gjumit; promovon kontrollin e pragut të dhimbjes; ndihmon për rregullimin e ciklit të zgjimit dhe gjumit, termorregullimin e trupit, oreksin, duke eleminuar kështu ankthin dhe depresionin.

Gjithashtu përmes dietës, ne mund të integrojmë ushqime dhe substanca, të cilat përmbajnë minerale dhe vitamina me veprim antidepresiv. Në fakt, spirulina, maca ose poleni, përveç frutave dhe perimeve sezonale, janë burime shumë të pasura të vitaminave B dhe magnezit, lëndë ushqyese themelore në prodhimin e serotoninës, si dhe për funksionimin e duhur të sistemit nervor. Kaçubët janë gjithashtu një ndihmë e vlefshme kundër depresionit, për shkak të përmbajtjes së tyre të lartë të triptofanit dhe vitaminës B6.

Antidepresantë natyral: Lule bach

Lulet Bach paraqesin një terapi tipike vibruese për depresionin, ndihmojnë për të përballuar shqetësimet emocionale dhe çrregullimet psikosomatike që shoqërojnë këtë çrregullim. Zbuluar dhe zhvilluar në vitet 1930 nga mjeku anglez Edward Bach, terapia e luleve bazohet në parimin se manifestimi i sëmundjes nuk është gjë tjetër veçse efekti fizik i shkaqeve psikologjike, një lloj “mjeti” që shpirti ynë përdor për të na bërë të vetëdijshëm për mënyrën tonë të gabuar të të parit ose përballurit të jetës. Veprimi i thellë i luleve Bach përmirëson dhe korrigjon pabarazitë emocionale të shkaktuara nga ngjarje të jashtme, ose nga një qëndrim negativ që lind nga personaliteti ynë, duke promovuar virtytin e kundërt me disponimin specifik që po përjetojmë.

Pasi të rimarrim shërimin emocional, përfitimet mund të vërehen edhe në nivelin fizik, siç janë përmirësimi i humorit dhe gjallërimi. Blerja e luleve Bach bëhet kryesisht në dyqanet e ilaçeve bimor ose në një farmaci ku mund të përgatisni përzierjen tuaj personale.

Antidepresantë natyral: vajra esencialë

Vajrat esencialë janë mjetet juridike të përdorura nga aromaterapia, një kurë natyrore holistike, e cila ndërhyn në proceset fizike, mendore dhe shpirtërore, duke ribalancuar gjendjen e përgjithshme të shëndetit. Aromat që vijnë nga lulet, gjethet, në të vërtetë, mund të konsiderohen “shpirti i bimëve”, pasi ato janë rezultat i nxjerrjes së substancave të tyre të paqëndrueshme.

Veprimi i tyre nuk është kurrë diçka e kufizuar dhe tejet specifik për një organ apo aparat, por ato kryejnë një aktivitet të përgjithshëm mbi organizmin. Në fakt, aromaterapia përfshin sferën e emocionit, kujtesës, ndjeshmërisë dhe të gjitha zonave njohëse; përveç sistemeve endokrine dhe imunitare.

Për dallim nga shqisat e tjera, stimulimet e nuhatjes janë të vetmet që kalojnë direkt në korteksin cerebral, pa u filtruar nga qendra e receptorëve të talamusit për një analizë paraprake. Molekulat aromatike që përhapen në ajër arrijnë në pjesën e sipërme të zgavrave të hundës. Qelizat e nuhatjes, pasi stimulohen, e shndërrojnë stimulin kimik në impuls elektrik, të cilat, nga ana tjetër, stimulojnë qendrat e caktuara në qelizat e nuhatjes. Kjo shpjegon pse një aromë ose parfum mund të ngjall menjëherë kujtime jashtëzakonisht të gjalla të përvojave të jetuara edhe shumë kohë më parë, në një mënyrë shumë më të fortë se sa ajo e provokuar nga një imazh ose një tingull.

Për këtë arsye, përdorimi i vajrave esencialë sygjerohet shumë në trajtimin e depresionit, ankthit, shqetësimeve emocionale dhe çrregullimeve të humorit. Më të përshtatshmet për veprimin e tyre antidepresiv janë: vaji esencial i portokallit, sherebelës, kanellës.

 

 

Burimi / https://www.cure-naturali.it/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top