Marrëdhënie

November 16, 2020 | 12:43

Si mund të ndikojë të qenit fëmijë i mesëm në mënyrën tuaj të lidhjes

Fëmijët e mesëm shpesh shihen si të keqkuptuar ose të përjashtuar. Si të gjitha stereotipet e rendit të lindjes, disa do të jenë të sakta për një familje, por jo për një tjetër. Në varësi të mënyrës sesi luan marrëdhënia prind-fëmijë, një fëmijë i mesëm që përjeton këtë lloj përjashtimi mund ta dëmtojë atë në marrëdhëniet e tyre me të rriturit.

Efektet e të qenit fëmijë i mesëm

“Sipas përkufizimit, prindërit zakonisht kanë më pak kohë, energji dhe burime të disponueshme për t’iu dhënë fëmijëve të mesëm”, thotë terapistja e licensuar e familjes Tiana Leeds. Nëse vëllai ose motra më e madhe ishte një fëmijë i vetëm për një periudhë kohe, ata ka të ngjarë të kishin më shumë vëmendje dhe vëllai ose motra më e vogël shpesh do të kenë kujdes gjatë gjithë fëmijërisë. “Krahasuar me vëllezërit e motrat e tyre, fëmijëve që janë në mes zakonisht nuk u ofrohet i njëjti nivel i bashkimit prindëror të qëndrueshëm, të përqendruar, një element thelbësor për nxitjen e lidhjes së sigurt”, shpjegon Leeds.

Sipas Leeds, kjo e bën fëmijën e mesëm të zhvillojnë një lidhje të pasigurt me prindërit, e cila mund të ndikojë në marrëdhëniet e tyre romantike në jetë.

Rezultatet e mundshme të stilit të lidhjes.

Nëse një fëmijë i mesëm përjeton më pak vëmendje nga prindërit e tyre në krahasim me vëllezërit dhe motrat, dy stilet më të zakonshme të pasigurta të lidhjes që ata mund të adoptojnë janë lidhja me ankth ose lidhja shmangëse, thotë Leeds. Prindërit me tre ose më shumë fëmijë shpesh mashtrojnë nevojat e secilit fëmijë, ndërsa merren me përgjegjësi të tjera të përditshme. Kjo mund ta bëjë të vështirë për të dhënë kujdes në mënyrë të drejtë, shpjegon Leeds. Sigurisht, fëmija i mesëm nuk është gjithmonë i lënë pas dore ose i neglizhuar. “Disa prindër mund të jenë në gjendje të bashkohen mirë me fëmijën e tyre të mesëm, por nuk janë në gjendje ta bëjnë atë vazhdimisht për shkak të nevojave konkurruese të më të voglit dhe të rriturit të tyre,” thotë ajo.

Të mos jesh në gjendje të parashikosh nëse një prind do të jetë i dashur dhe i pranishëm ose emocionalisht i padisponueshëm mund të jetë konfuze për një fëmijë dhe zakonisht një pararendës i stilit të lidhjes së ankthshme. “Kjo bën një fëmijë të mos dijë çfarë të presë dhe të jetë i uritur për vëmendje dhe lidhje”, shkruan psikologia klinike Bobbi Wegner, në librin e saj ‘Raising Feminist Boys’. Kjo pasiguri dhe mungesë besimi mund t’i bëjë ata të bëhen posesivë, tepër të varur dhe të lidhur me partnerin e tyre.

Nga ana tjetër, nëse prindi është vazhdimisht i pavëmendshëm, fëmija do të ketë më shumë të ngjarë të zhvillojë stilin e lidhjes shmangëse, thotë Leeds. Kur njerëzit rriten me atashim shmangës, ata shpesh bëhen jashtëzakonisht të vetëbesueshëm dhe të pakëndshëm kur marrëdhëniet bëhen shumë serioze.

 

Burimi / https://www.mindbodygreen.com/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
[email protected] / Cel: 0684022192
[email protected] / Cel: 0688019400

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top