Këshilla & Arsye

November 16, 2020 | 12:19

Ushtrimet e lehta që ju ndihmojnë të stimuloni krijimtarinë e të vegjëlve tuaj

Nëse ndonjëherë fëmijët kanë nevojë të stimulohen vazhdimisht, kjo ndodh edhe më shumë në këtë moment të veçantë kur shkolla nuk mund të ofrojë siguri absolute. Ne gjithashtu mund të përpiqemi ta bëjmë atë në shtëpi, duke u përpjekur të nxjerrim të gjithë potencialin që të vegjlit mund të shprehin. Ka shumë aktivitete për fëmijë nga 3 deri në 6 vjeç, domethënë ata që nuk shkojnë më në çerdhe, por ende nuk kanë filluar shkollimin.

A nuk mendoni se është e mundur të punohet siç bëjnë mësuesit? Këtu janë 3 ushtrime të lehta për t’u përsëritur edhe në shtëpi, një mënyrë e zgjuar për të qëndruar më shumë me fëmijët tuaj dhe për t’i bërë ata të rriten me një rrugë të ekuilibruar.

  1. Krijoni histori së bashku për të rënë në gjumë

A jeni të bindur që Vëllezërit Grimm tashmë kanë shkruar gjithçka? Por jo, ka gjithmonë histori të reja për të shpikur, duke lëshuar imagjinatën. Në fakt ka prindër që në mbrëmje janë mësuar tashmë të tregojnë përralla të reja, ekskluzivisht fryt i imagjinatës së tyre. Por në këtë rast ju mund të bëni diçka më shumë duke përfshirë drejtpërdrejt fëmijët tuaj.

Gjatë ditës, uluni në tavolinë me ta dhe së bashku vendosni se cilën histori duan të dëgjojnë. Sigurisht që fëmijëve të asaj moshe nuk u mungon imagjinata, ata mund të marrin frymëzim nga karikaturat që shikojnë, nga komikët që lexojnë, nga ato që shohin edhe në PC dhe tabletë. Në atë moment loja është e thjeshtë: le të përshkruajnë personazhet që do të dëshironin në historinë e tyre të gjumit. Si duhet të vishen, si duhet të flasin, si duhet të ndërveprojnë me njëri-tjetrin. Pastaj ju shkruani dhe vizatoni, duke i bërë ata shkrimtarët e një historie unike.

  1. Stimuloni të gjitha shqisat

Prekja dhe shikimi stimulohen vazhdimisht, ndërsa tre shqisat e tjera tek fëmijët janë shumë më pak aktive. Prandaj, kur fëmijët janë në shtëpi, është më mirë t’i stimuloni ata në mënyrën e duhur. Ato duhet të shoqërohen në (ri) zbulimin e tre shqisave të tjera kryesore, duke filluar me dëgjimin. Për këtë arsye, në shtëpi, dëgjoni tinguj që nuk i njohin, por bëjeni me ta. Çdo tingull mund të shoqërohet me një objekt, me një veprim të përditshëm ose me një person dhe për ta do të jetë një mënyrë për t’u rritur. Ju mund të bëni të njëjtën gjë për shijen dhe ndjenjën e nuhatjes edhe thjesht duke i përfshirë ato në kuzhinë, duke i lënë të nuhatin bimët dhe lulet që keni në shtëpi. Por ndërsa e bëni, bëjuni atyre pyetje të vazhdueshme, se si ndihen.

  1. Vizatoni këngët e tyre të preferuara

Në atë moshë, vizatimi dhe muzika janë ndoshta dy aktivitetet e preferuara të fëmijëve, përse të mos i bashkoni ato? Luaj këngët e tyre të preferuara, në TV ose në PC dhe së bashku me to fillon të vizatosh ato që sugjerojnë shënimet dhe fjalët. Mos u shqetëso nëse vizatimi nuk përputhet saktësisht me atë që thotë kënga. Sidoqoftë, e rëndësishme është të ngacmoni imagjinatën e tyre dhe po ashtu të çlironi kreativitetin e tyre.

 

Burimi / https://www.chedonna.it/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
[email protected] / Cel: 0684022192
[email protected] / Cel: 0688019400

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top