FB

May 7, 2022 | 8:00

Si ta ngushëlloni mikun tuaj që ka humbur një të dashur…

Mund të jetë e vështirë kur dikush për të cilin kujdesesh humb dikë të shtrenjtë. Shumica prej nesh kanë qenë në këtë situatë, nga të dyja palët, dhe e dimë se sa e vështirë është. Në një kulturë të përqendruar në rininë dhe të gjitha masat kundër plakjes, dhe në të njëjtën kohë jo të aftë për të folur sinqerisht për vdekjen dhe pikëllimin, është edhe më e vështirë.

miuyyegsfxwas6txvseuab6th15a5ff9hv8xbm88vcuofzdiw7e7q5onh5uq0o5m

Disave u duket aq e sikletshme saqë nuk duan të thonë asgjë dhe ndoshta e shmangin personin, duke anashkaluar nevojën për ta bërë atë bisedë. Kjo është gjëja më e keqe që mund të bëhet për dikë që duron një humbje. Injorimi i situatës nuk do ta përmirësojë atë dhe me siguri nuk do të rikthejë një të dashur.

Disa gjëra që mund të jenë të dobishme për të thënë dhe bërë:

  • Njerëzit duan të dinë se i dashuri i tyre kujtohet me dashuri. Mos kini frikë të ndani një kujtim argëtues ose qesharak që keni. Humori ndihmon dhe njerëzit ngushëllohen nga specifika e shembujve të ndikimit dhe të ngulitjes së personit të tyre të dashur.
  • Është më mirë ta lini personin të jetë udhërrëfyesi se sa shumë apo sa pak dëshiron të ndajë, të përgjigjet, të tregojë, të ndërrojë tema, etj.
  • T’i thuash personit që të intereson se i dashuri i tyre nuk është kurrë larg, mund të jetë e dobishme për t’u kujtuar njerëzve ndjenjën se të dashurit tanë janë pranë nesh, një shoqërues ende në udhëtim me ne.
  • Pranoni se fjalët duket se dështojnë, se jeni të vetëdijshëm se kjo është vërtet e neveritshme dhe ndihet bosh, e trishtuar, e vetmuar, e vështirë, stresuese, etj.
  • Ofroni thjesht të uleni me personin, edhe në qetësi dhe heshtje, ose thjesht të jeni në dhomën tjetër si një prani e njohur. Ju madje mund të shpjegoni se nuk është e nevojshme të flisni apo të bëni asgjë.
  • Ofroni për të vizituar personin dhe për të ndihmuar në kryerjen e telefonatave, renditjen e veshjeve dhe sendeve të tjera të personit të vdekur, kryerjen e punëve, sigurimin e udhëtimeve, etj.
  • Mënyra se si jemi të pranishëm për dikë në dhimbje, dikë që është i zhytur në pikëllim dhe humbje, mund të jetë një nga dhuratat më të rëndësishme që mund të ofrojmë në një miqësi.

 

 

Përgatiti K.I / Burimi www.psychologytoday.com

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
[email protected] / Cel: 0688019400

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top