Mirëqenie

October 16, 2020 | 8:06

Si ta përballojmë mungesën e përqafimeve?

Mos shtrëngoni duart dhe patjetër mos përqafoni. Ne jemi bombarduar me këto mesazhe gjatë pandemisë si një mënyrë për të ngadalësuar përhapjen e COVID-19, që do të thotë se mund të mos kemi përqafuar miqtë dhe familjen tonë për muaj me radhë.

Kjo mund të jetë vërtet e vështirë për shumë prej nesh, veçanërisht nëse jetojmë vetëm. Kjo sepse prekja pozitive fizike mund të na bëjë të ndihemi mirë. Ajo rrit nivelet e hormoneve dhe neurotransmetuesve që nxisin mirëqenien mendore, përfshihet në lidhje dhe mund të ndihmojë në uljen e stresit. Atëherë, si mund ta përballojmë mungesën e prekjes?

Prekja na ndihmon të lidhemi

Tek njerëzit, hormoni oksitocin lirohet gjatë përqafimit, prekjes dhe orgazmës. Oksitocina gjithashtu vepron si një neuropeptid, ato janë molekula të vogla që përdoren në komunikimin e trurit. Ato përfshihen në njohjen dhe lidhjet shoqërore, të tilla si midis prindërve dhe fëmijëve. Mund të përfshihet gjithashtu në bujarinë dhe formimin e besimit midis njerëzve. Prekja gjithashtu ndihmon në uljen e ankthit. Kur foshnjat e parakohshme mbahen nga nënat e tyre, të dy foshnjat dhe nënat tregojnë një rënie të kortizolit, një hormon i përfshirë në përgjigjen e stresit.

Prekja promovon mirëqenien mendore

Tek të rriturit me kancer të përparuar, masazhet ose prekja e thjeshtë mund të zvogëlojnë dhimbjen dhe të përmirësojnë gjendjen shpirtërore. Terapia e masazheve sugjerohet për të rritur nivelet e dopaminës, një neurotransmetues (një nga lajmëtarët kimikë të trupit) i përfshirë në kënaqësi, motivim dhe kënaqësi. Dopamina çlirohet edhe kur parashikojmë aktivitete të këndshme si ngrënia dhe seksi.

Përçarjet në nivelet normale të dopaminës janë të lidhura me një sërë sëmundjesh mendore, duke përfshirë skizofreninë, depresionin dhe varësinë. Serotonina është një tjetër neurotransmetues që promovon ndjenjat e mirëqenies dhe lumturisë. Prekja pozitive rrit çlirimin e serotoninës, e cila korrespondon me zvogëlimin e kortizolit. Serotonina është gjithashtu e rëndësishme për funksionin e sistemit imunitar dhe prekja është zbuluar se përmirëson reagimin e sistemit tonë imunitar. Simptomat e depresionit dhe sjellja vetëvrasëse shoqërohen me ndërprerje të niveleve normale të serotoninës.

Por, çfarë lidhje mund të krijohet pa prekje?

Për shkak të masave të distancimit shoqëror gjatë pandemisë COVID-19, ne duhet të jemi vigjilentë për efektet e mundshme të mungesës së prekjes fizike, në shëndetin mendor. Nuk është etike të privosh eksperimentalisht njerëzit nga prekja. Disa studime kanë eksploruar ndikimet zvogëlimit të prekjes fizike.

Për shembull, të jetosh në kujdesin institucional dhe të marrësh prekje të reduktuara pozitive nga kujdestarët shoqërohet me vonesa njohëse dhe zhvillimore tek fëmijët. Këto vonesa mund të vazhdojnë për shumë vite pas miratimit. Reduktimi i prekjes fizike lidhet gjithashtu me një gjasë më të lartë të sjelljes agresive. Një studim vëzhgoi fëmijët parashkollorë në terrene lojrash me prindërit dhe bashkëmoshatarët e tyre, si në SHBA dhe Francë, dhe zbuloi se prindërit nga SHBA preknin fëmijët e tyre më pak se prindërit francezë. Gjithashtu zbuloi se fëmijët nga SHBA shfaqnin sjellje më agresive ndaj prindërve dhe bashkëmoshatarëve të tyre, krahasuar me fëmijët parashkollorë në Francë.

Një studim tjetër vëzhgoi adoleshentë nga SHBA dhe Franca duke bashkëvepruar me moshatarët e tyre. Fëmijët amerikanë treguan sjellje verbale dhe fizike më agresive sesa adoleshentët francezë, të cilët morën më shumë prekje fizike, megjithëse mund të ketë edhe faktorë të tjerë që kontribuojnë në nivele të ndryshme të agresionit tek të rinjtë nga kultura të ndryshme.

Mbani prekjen atje ku mundeni

Ne mund të mbajmë kontakt me njerëzit me të cilët jetojmë edhe nëse nuk po marrim nivelin e zakonshëm të kontaktit fizik. Një përqafim me anëtarët e familjes mund të ndihmojë në promovimin e humorit pozitiv gjatë konfliktit. Përqafimi mund të zvogëlojë ndikimin e emocioneve negative në kohë konfliktesh.

Tek fëmijët, prekja pozitive është e lidhur me më shumë vetëkontroll, lumturi dhe aftësi pro-sociale, të cilat janë sjellje që synojnë të përfitojnë të tjerët. Njerëzit që kanë marrë më shumë dashuri në fëmijëri janë më shoqëror në moshën e rritur dhe gjithashtu kanë lidhje më të sigurta, që do të thotë se ata shfaqin pikëpamje më pozitive për veten, të tjerët dhe marrëdhëniet.

Kafshët shtëpiake mund të ndihmojnë

Përkëdhelja e kafshëve mund të rrisë nivelet e oksitocinës dhe të ulë kortizolin, kështu që mund të merrni përsëri kontaktin tuaj duke ndërvepruar me kafshët shtëpiake. Kafshët shtëpiake mund të zvogëlojnë stresin, ankthin, depresionin dhe të përmirësojnë shëndetin e përgjithshëm. Në mjediset e spitalit pediatrik, terapia e kafshëve shtëpiake rezulton në përmirësime të humorit. Tek të rriturit, kafshët shoqëruese mund të ulin shqetësimin mendor tek ata që përjetojnë përjashtim shoqëror.

Po nëse jetoj vetëm?

Nëse jetoni vetëm dhe nuk keni asnjë kafshë shtëpiake, mos u dëshpëroni. Ka shumë mënyra për të promovuar shëndetin mendor dhe mirëqenien edhe në mungesë të një përqafimi të mirë.

The American College of Lifestyle Medicine thekson gjashtë fusha për të investuar në promovimin ose përmirësimin e shëndetit tonë mendor: gjumi, ushqimi, lidhja shoqërore, stërvitja, menaxhimi i stresit dhe shmangia e përdorimit të substancave të rrezikshme. Teknikat e menaxhimit të stresit që përdorin frymëmarrje ose relaksim mund të jenë një mënyrë për të ushqyer trupin tuaj kur prekja dhe përqafimet nuk janë të disponueshme. Qëndrimi në kontakt me miqtë dhe të dashurit mund të rrisë oksitocinën dhe të zvogëlojë stresin duke siguruar mbështetjen sociale për të cilën të gjithë kemi nevojë gjatë distancimit fizik.

 

 

Burimi / https://www.all-about-psychology.com/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top