FB

February 18, 2021 | 9:05

Si të bindni fëmijët, truket që ju ndihmojnë të mos humbni durimin  

T’i bindësh fëmijët nuk është një punë e lehtë. Sa herë e keni humbur durimin dhe keni bërtitur për të marrë atë që u kërkoni fëmijëve tuaj? Fatkeqësisht, këto janë situata që ndodhin shpesh dhe që na vendosin në një pozitë të pakëndshme, duke gjeneruar zhgënjim dhe faj për ngritjen e zërit në shumë raste të caktuara.

Si të veproni atëherë? E thjeshtë, duke miratuar një strategji që përfshin disa truke të thjeshta për t’i bërë fëmijët të binden pa pasur nevojë të përdorni britmat për të shfryrë zemërimin që zakonisht merr në ato momente.

Mund të jetë shumë zhgënjyese për prindërit kur fëmijët nuk janë të bindur dhe shkelin rregullat e familjes. Ne tashmë kemi thënë se është e kotë të bërtasësh që të bindësh fëmijët, sipas pedagogut Daniele Novara. Dhe ne duam të vazhdojmë në këtë rrugë, duke ju ofruar sa më shumë këshilla të vlefshme për t’i bërë fëmijët tuaj t’ju binden pa humbur durimin.

  1. Udhëhiq me shembull.

Ne kurrë nuk do të ndalemi së përsërituri. Nëse thoni fjalë të këqija pse fëmija juaj nuk duhet t’i thotë? Nëse jeni vazhdimisht në telefon ose TV, pse fëmija juaj të mos bëjë të njëjtën gjë? Fëmijët duhet të edukohen me shembuj dhe nëse ne jemi të parët që nuk japim një të shembull të mirë do të jetë e vështirë për ta të veprojnë ndryshe.

  1. Jini autoritativ dhe jo autoritar.

Disa breza më parë, prindërit ishin autoritarë. Urdhrave pa shpjegim, ju vetëm duhet t’u bindeshit. Tani prindërit priren të jenë autoritativë, që do të thotë se ata duhet të promovojnë qëndrime pozitive dhe konstruktive me fëmijët e tyre. Të flasësh në mënyrë të vendosur dhe pa bërtitur është padyshim mënyra e duhur për të qenë autoritativ. Dialogu promovon besimin.

  1. Vendosni rregulla.

Rregullat janë thelbësore për t’ia dalë mbanë. Ato përcaktojnë sjelljen e fëmijës dhe shërbejnë për ta sqaruar atë. Do të jetë e mjaftueshme që të kemi ato themelore për t’i ndjekur dhe shpjeguar mirë në mënyrë që të mos krijoni konfuzion në mendjen e fëmijës. Përveç kësaj, prindërit duhet të bien dakord për rregullat në mënyrë që të mos e ngatërrojnë fëmijën. Dhe sapo të vendoset rregulli, ne nuk duhet ta ndryshojmë atë vetëm sepse fëmija është i mërzitur.

  1. Sigurohu për veten tënde.

Është e rëndësishme të shiheni si të sigurt nga fëmijët. Kjo nuk do të thotë të jesh i mbyllur dhe i mpirë, por të jesh i vendosur në vendime. Nëse jemi të bindur për një rregull, ne i tregojmë fëmijës se jemi vërtetë. Pra, mos hezitoni. Në këtë drejtim, mund të jetë e dobishme t’i qëndrosh pranë fëmijës dhe ta shikosh, duke folur në sytë e tij me një ton të prerë dhe vendimtar. Ne gjithashtu duhet të shmangim koncepte që janë shumë të vështira, mos harroni se ai është ende një fëmijë.

  1. Jo për dënimet.

Për aq sa është e mundur, ne duhet të përpiqemi t’i shmangim ato. Për shembull, ka faza normale në jetën e një fëmije si ajo e JO, që janë pjesë e rritjes së tyre psiko-fizike. Pra, le të shmangim poshtërimin e tij me ndëshkim të panevojshëm nëse nuk e dimë më parë arsyen e disa sjelljeve. Përkundrazi ne duhet të përpiqemi ta fuqizojmë atë duke e bërë të kuptojë se çfarë e shkakton sjelljen e tij të gabuar. Ne duhet të synojmë të mos pranojmë sjelljen e gabuar dhe jo personin, për shembull kurrë mos thoni “ju jeni një fëmijë i keq” por “ajo që keni bërë nuk është gjë e mirë”.

  1. Shmangni shpërblimet.

Nëse nuk ndëshkojmë, ne gjithashtu shmangim shpërblimet. Rregullimi i dhomës ishte detyra e tij, kështu që nuk ka kuptim ta shpërblejmë atë. Përkundrazi ne duhet të promovojmë sjellje pozitive duke theksuar se jemi të lumtur sepse ai e ka rregulluar dhomën. Me këto truke të thjeshta ne do të jemi në gjendje t’i bëjmë fëmijët tanë të na binden pa pasur nevojë të përdorim metoda të modës së vjetër që nuk janë të përshtatshme për kohët moderne. Kjo nuk do të thotë të jesh prind shumë lejues ose mungues, përkundrazi duke ndjekur këto këshilla të thjeshta fëmijët do të dinë se ata mund të mbështeten gjithmonë tek ne.

 

 

Burimi / https://www.chedonna.it/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top