FB

March 2, 2024 | 5:13

Si të kapërceni vdekjen e një gjyshi apo gjysheje?

 

Kur gjyshërit largohen, boshllëku që ata lënë, mbetet, por me kalimin e kohës bëhet më i durueshëm. Për të arritur në këtë pikë, kërkoni mbështetje nga të dashurit tuaj dhe pranoni emocionet tuaja.

“Vdekja e një gjyshi është ligji i jetës”, do të dëgjoni shpesh. Pashmangshmëria nuk e bën më pak të dhimbshme apo më të lehtë pranimin , pasi ato janë figura të rëndësishme në jetën e përditshme të njerëzve. Ka shumë mundësi që t’i mbijetoni, kështu që herët a vonë do t’ju duhet të përballeni me pikëllimin e tyre.

capture

Vendi i tyre në tavolinë do të jetë bosh, historitë e tyre nuk do të tregohen më me zërin e tyre dhe do të ketë puthje dhe përqafime që do t’ju mungojnë në mbledhjet familjare. Megjithatë, është e mundur të përballeni me mungesën e tyre në baza ditore dhe kujtimet e tyre t’ju bëjnë të buzëqeshni. Le të eksplorojmë disa rrugë.

Normaliteti i pikëllimit

Hidhërimi, megjithëse i dhimbshëm dhe i gjatë ndonjëherë, është një proces i natyrshëm në kafshët shoqërore , siç është rasti me njerëzit. Falë tij ne arrijmë, në disa faza, të përshtatemi me mjedisin në mungesë të një prej përbërësve të grupit tonë shoqëror. Në rastin e gjyshërve, bëhet fjalë për një figurë të veçantë në konfigurimet familjare. Ata janë njerëz që kontribuojnë përvojën e tyre jetësore në mësimin e brezave pas tyre dhe, shumë herë, përmbushin funksionet e kujdesit. Prandaj, është shumë e zakonshme që njerëzit të kenë kujtime për gjyshërit e tyre të lidhura me momente rehatie dhe sigurie.

Gjëja normale për një person kaq të afërt, si gjyshi apo gjyshja, është se ata lënë një boshllëk të madh kur largohen. Megjithatë, mbani mend se kjo dhimbje shërohet natyrshëm me kalimin e kohës.

Gjëja shqetësuese nuk është intensiteti i penalltisë, por se ai zgjat më shumë se ç’duhet. Prandaj, ne ndajmë disa këshilla për ta bërë pikëllimin tuaj sa më të shëndetshëm.

 

Si ta përballoni humbjen e gjyshit/es?

Edhe pse kemi thënë se pikëllimi është një proces që përparon vetë derisa personi të riintegrohet në jetën e tij, ka disa veprime që ndihmojnë për ta kaluar atë në një mënyrë më të butë dhe më të dhembshur. Në këtë mënyrë, është e mundur të reduktohet intensiteti i emocioneve negative dhe të zvogëlohet koha e rikuperimit, por edhe të pajtohen me kujtimet e atij personi. Le të shohim disa:

 

1.Pranoni emocionet tuaja

Injoroni njerëzit që vendosin një afat për pikëllimin dhe një kufi intensiteti në emocionet tuaja. Ju keni të drejtë të qani, të zemëroheni dhe çdo gjë që ju nevojitet për të shfryrë pikëllimin tuaj. Për sa kohë që ruani respektin për ata që ju rrethojnë, mos kini frikë të ndjeni.

 

2.Merrni pjesë në një ritual lamtumire

Ritet e varrimit, të tilla si ceremonitë e varrimit ose zgjimet, janë zakone shoqërore të krijuara për t’u dhënë të gjallëve mundësinë për të thënë lamtumirë, si dhe për të forcuar marrëdhëniet e tyre për t’u përshtatur më mirë me jetën pa të ndjerin. Nëse merrni pjesë në këtë, mund të përfitoni nga ndërmarrja e atij hapi psikologjik të pranimit dhe fillimit të rimëkëmbjes.

 

3.Kërkoni mbështetje nga të dashurit tuaj

Mbështetja e njerëzve të dashur ndihmon për të përballuar dhimbjen e humbjes. Hidhërimi kalon më së miri me mbështetje sociale. Prandaj, ngushëllimi që merrni në krahët e të dashurve tuaj është po aq i rëndësishëm sa të jepni shpatullën tuaj për të qarë. Është mirë të vendosni ndjenjat tuaja në tavolinë dhe të empatizoni me ato të të tjerëve , pasi trishtimi normalizohet dhe ndjek një rrjedhë më të natyrshme.

 

4.Mblidhni si thesar kujtimet e gjyshërve tuaj

Ju mund të keni frikë se disa kujtime për gjyshërit tuaj do të zbehen me kalimin e kohës. Disa njerëz përfitojnë nga përpilimi i momenteve me fotografi, histori që kanë treguar dhe objekte me vlerë emocionale. Për më tepër, gjatë procesit do të jeni në gjendje të pajtoheni me melankolinë tuaj.

 

5.Flisni me ta ose shkruani atyre

Disa njerëz përfitojnë nga të folurit me zë të lartë, duke iu drejtuar gjyshit që mungon ose duke shkruar një letër. Është një mënyrë e mirë për të ndjerë se kujtesa e tyre ju shoqëron dhe përpunon emocionet tuaja . Ndoshta ju ka mbetur diçka për t’u thënë atyre ose keni dashur që ata të dinin se si ndiheni. Kjo praktikë është e vlefshme nëse ju ndihmon të hidhëroheni.

 

6.Merrni parasysh datat e ndjeshme

Ditëlindja e tyre, Krishtlindjet apo data të tjera të veçanta mund të rindezin dhimbjen që ju shkakton mungesa e tyre, edhe nëse keni arritur të rindërtoni jetën tuaj pa gjyshin apo gjyshen. Është e rëndësishme që ta mbani parasysh këtë; jo për të shtypur veten, por për të ndërgjegjësuar dhe përpunuar atë në një mënyrë të natyrshme.

 

7.Bëni gjëra që ju pëlqenin të bëni me gjyshin ose gjyshen tuaj

Në të majtë një vajzë e vogël dhe gjysh në kopsht dhe në të djathtë një grua e madhe duke prerë lule.

Është e dobishme të rifilloni aktivitetet që ju pëlqeu të bëni me gjyshin ose gjyshen tuaj. Pasi të keni kaluar fazat e para të pikëllimit, të cilat janë më intensivet dhe negativet, duhet të ktheheni në atë që ju pëlqente të bënit me gjyshin ose gjyshen. Vizitoni një park, shkoni në restorante të caktuara ose shikoni serialet që ju pëlqeu aq shumë.  Edhe pse në fillim do të jetë e dhimbshme, do t’ju ndihmojë të rikonfiguroni jetën tuaj dhe të gjeneroni emocione pozitive për të.

 

Më dhemb shumë vdekja e gjyshit, a kam problem?

Së fundi, është e rëndësishme të theksohet se çdo person e përjeton pikëllimin në mënyrën e vet. Për ata që e shohin të dobishme të shkruajnë një letër, mund të jetë e dëmshme të marrin pjesë në funeralin. Ka njerëz që shërohen më shpejt se të tjerët. Çdo gjë shkon, për sa kohë që po ecni drejt rimëkëmbjes.

Megjithatë, ndonjëherë pikëllimi bëhet i ndërlikuar. Dhimbja e ditëve të para zgjatet dhe nuk ndalet, personi nuk përshtatet sërish me jetën, apo edhe mungesa e emocioneve janë shenja që duhen marrë parasysh. Nëse mendoni se nuk jeni në gjendje të kapërceni vdekjen e një gjyshi ose një personi tjetër të dashur, mos hezitoni të kërkoni mbështetje profesionale. Askush nuk duhet të kalojë vetëm nëpër pikëllim.

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top