FB

February 23, 2021 | 9:52

Si të luftosh mërzinë e fëmijëve në shtëpi? Ja disa nga sekretet e Roberta Cavallo

Në këtë periudhë ku duhet të qëndrojmë më shumë në shtëpi për shkak të Covid-19, fëmijët paguajnë më shumë se kushdo për situatën e vështirë sepse janë të detyruar të qëndrojnë të mbyllur pothuajse gjithë ditën dhe pa kontakte. Shkollat e mbyllura, aktivitetet sportive të bllokuara, takimet e ndaluara me miqtë, vizitat tek gjyshërit dhe familjarët e tjerë, kështu që si mund t’i ndihmoni ata të luftojnë mërzinë?

Duke qenë se jo e gjithë mërzia është e dëmshme dhe se gjatë ditës është gjithashtu e drejtë që fëmija të ketë momente në të cilat është mërzitur, le të shohim se si ta luftojmë atë falë këshillave të çmuara të Roberta Cavallo, këshilltare prindërore dhe autore e 5 librave më të mirë për edukimin e fëmijëve.

Këtu janë sekretet e Roberta Cavallo për të ndihmuar fëmijët të luftojnë mërzinë në shtëpi

“Djali im është mërzitur”, “Nuk di çfarë të bëjë gjithë ditën”, “Ai kërcen si kriket”, “Nuk kam asnjë moment paqe”.

Që kur mbërriti pandemia, fëmijët, si dhe shumë të rritur, janë detyruar të qëndrojnë në shtëpi. Familjeve u është dashur të përshtaten me ritmet e reja: nga puna e zgjuar tek të mos paturit më një jetë shoqërore.

Me pak fjalë, një ndryshim epokal, i cili në fakt ka bërë që fëmijët të kalojnë shumë më shumë kohë vetëm dhe të vuajnë më shumë nga mërzia. Si t’i ndihmojmë në këtë moment të veçantë dhe të vështirë? Roberta Cavallo na ofron disa ide të dobishme për të luftuar mërzinë e fëmijëve.

Së pari, themeluesja e metodës edukative Bimbiveri na thotë se nuk duhet ta bëjmë fëmijën të ndiejë presionin e mos dijes se si ta përdor kohën. “Fëmija është mërzitur”, “Çfarë të bëjë?” e kështu me radhë. Këto janë fraza që duhet t’i shmangim në prani të fëmijëve, sepse në këtë mënyrë ata do të perceptojnë faktin se jemi të shqetësuar.

Le të aktivizojmë fantazinë. Në këtë kuptim, ne mund të gjejmë në Youtube shumë aktivitete për t’i bërë me fëmijët. Por jo vetëm kaq, bërja e detyrave të shtëpisë së bashku mund të bëhet një mundësi për t’u treguar fëmijëve tanë diçka të bukur. Për shembull, ne mund t’i tregojmë atij për historinë dhe gjeografinë, etj. Ndër aktivitetet për t’u marrë parasysh është edhe ajo e gatimit, fëmijët e duan atë. Ne tashmë ju thamë për rëndësinë e përfshirjes së fëmijëve në kuzhinë. Dhe jo vetëm kaq, bota e gatimit është gjithashtu e dobishme për t’u mësuar fëmijëve matematikë.

Kapitulli tablet dhe televizion. Këshilla e Roberta Cavallo për këtë është të vendosni një film të bukur vizatimor një herë në ditë, ose pas drekës ose darkës, në vend që të shikoni vazhdimisht video në Youtube. Më mirë të shohësh një histori dhe pastaj mbase edhe të flasësh për të.

Krijoni kohë që fëmijët dhe adoleshentët të qëndrojnë përmbi gjërat. Ne nuk duhet t’i lejojmë ata të bëjnë gabimin që ne të rriturit shpesh bëjmë, përkatësisht atë të “konsumimit” të gjithçkaje shpejt. Ne nuk kemi pse të propozojmë tre mijë gjëra në ditë, është më mirë të gjesh diçka më komplekse dhe kjo zgjat shumë. Ky rregull është i vlefshëm për fëmijët nga të paktën 4 vjeç, për më të vegjlit nuk do të ishte e mundur. Për shembull, ne mund të propozojmë të bëjmë një ndërtim të madh që mbase na mban të zënë për tre pasdite. Ose një vizatim në një tabelë të madhe të bërë gjithashtu nga kolazhe.

Por çfarë është ajo që e bën atë të dëshirojë të bëjë një punë të gjatë? Historia. Ne tregojmë aventurat që fshihen prapa gjërave. Për shembull, nëse bëjmë një vizatim të madh të një peisazhi, le t’i tregojmë gjithçka që mund ta intrigojë. Ne mund t’i tregojmë atij për delfinët, sirenat, peshqit klloun, etj. Le të marrim në internet informacione të vërteta dhe ndërsa vizatojmë flasim për gjithçka që qëndron pas tyre.

Me këto disa këshilla të thjeshta ne do të jemi në gjendje ta shndërrojmë mërzinë e fëmijëve në momente argëtimi jo vetëm për ta por edhe për ne të rriturit.

 

 

Burimi / https://www.chedonna.it/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top