Në fokus

November 17, 2020 | 8:40

Si të merreni me emocionet nëse jeni në çift

Prindër, miq, së pari të dashurit e zemrave dhe më pas mësues, shokë klase, madje edhe të panjohur në rrugë: të gjithë janë dakord. Jeni tepër emocionues. Dhe në të vërtetë, ndonjëherë ndodh që të mos ndiheni të kontrolluar nga emocionet tuaja.

Çfarë ndodh kur shumë emocione ndikojnë në marrëdhëniet e çiftit?

Një kotele mjaullon në rrugë dhe ju tashmë keni lot në sy. Një video e çifteve të ribashkuara ose një fëmije që përqafon prindërit e tij ju shfaqet në Facebook dhe lotët fillojnë t’iu rrjedhin. Me pak fjalë, me sa duket emocionet ju godasin shumë. Të mos flasim për rastet kur situata që të shqetëson është e ngushtë: në familje, për vite me radhë, të kanë ngacmuar sepse qan lehtë!

Megjithatë, të jesh tepër emocional nuk është aspak një defekt, përkundrazi është e kundërta. Kjo do të thotë që aftësia juaj për të ndjerë është zhvilluar mirë dhe se jeni në kontakt me ndjenjat tuaja. Shumë njerëz kanë problemin e kundërt dhe ndihen vetëm dhe të shkëputur nga gjithçka dhe nga të gjithë.

Por nëse ndiheni sikur e keni kapërcyer kufirin, ne kemi disa këshilla për ju.

Këtu janë pesë mantra të vogla që duhet të ndiqni për të mësuar se si t’u jepni fund emocioneve të tepërta.

Faktet jo fjalët

Emocionet, veçanërisht në një marrëdhënie, padyshim që llogariten shumë! Ato janë themeli i vetë marrëdhënies! Por mësoni të vendosni një vijë midis dialogut tuaj të brendshëm dhe realitetit tuaj në çift. Emocionet tuaja janë diçka që tjetri, shpesh dhe me dëshirë, nuk mund ta shohë ose prekë. Në një marrëdhënie, përveç ndjenjave edhe faktet kanë rëndësi. Duke qarë sa herë që shihni partnerin tuaj (ose kur ai largohet)  mund të mos lexohet pozitivisht. Për ju, mbase, është sinjali i qartë se sa i lumtur jeni apo sa të thella janë ndjenjat tuaja, por për tjetrin është vetëm një eksternalizim i tepruar dhe i hutuar. Përkthejeni thellësinë e ndjenjave tuaja në akte konkrete dhe do të shihni se situata do të përmirësohet në mënyrë dramatike.

Merrni përgjegjësitë tuaja

Tani është koha të pajtohemi me të vetmin person që ka vërtet rëndësi: ti! Përtej shakave dhe ngacmimeve, ekziston gjithmonë një themel i vogël i së vërtetës. Pyesni ata që janë më afër jush se çfarë ndodh kur i lini emocionet tuaja të lira dhe si ndikon tek të tjerët. Në fakt, mendoni se si ndihen të tjerët kur përballen me emocionet tuaja të bollshme.

Ndoshta asgjë nuk ndryshon për ju por për ata ndryshon! Mundohuni të identifikoni dhe kufizoni thëniet që i bëjnë të tjerët të pakëndshëm dhe përpiquni t’i kuptoni, duke marrë ndihmë nga ata që ju duan vërtet. Të qenit i vetëdijshëm është hapi i parë drejt një qëndrimi më të pjekur dhe të respektueshëm edhe për ndjenjat e të tjerëve!

Nuk është gjithmonë faji juaj

Ndërsa është e rëndësishme të njihni përgjegjësitë tuaja, nga ana tjetër është gjithashtu e nevojshme të kuptoni nëse të tjerët po përfitojnë nga zemra juaj e mirë. Sidomos nëse “ankesat” vijnë nga partneri juaj i cili vazhdimisht ju akuzon se e keni mbytur atë me emocionet tuaja, mund të ketë diçka të dyshimtë. Shpesh, veçanërisht në marrëdhëniet e varura nga kodi, njëri prej të dyve gjen në dobësitë e tjetrit mjetin për të fituar një avantazh. Arratisja nga këto dinamika është thelbësore, veçanërisht sepse ato janë të dëmshme nga të gjitha pikëpamjet.

Emocionaliteti i tepërt mund të jetë problem, por para se ta diagnostikoni, vlerësoni me kujdes njerëzit përreth jush. Edhe ataraksia (mungesa totale e reagimeve dhe ndjenjave) mund të jetë një problem serioz!

Kohëmatësi emocional

Një zakon tjetër i mirë mund të jetë të vendosni një kohëmatës … emocional! Mundohuni t’i jepni vetes ritme të sakta edhe nëse duket e çuditshme ose e panatyrshme. Kur ndjeni se emocionet do t’ju mbingarkojnë, se do të qani, bërtisni ose goditni këmbët në tokë, më mirë mbështetuni në…orën!

Sigurisht, nëse keni probleme emocionale, do të jetë e vështirë të jesh i kthjellët në një moment kaq të stuhishëm për ty. Sidoqoftë, ideja është të kesh si qëllim një diferencë kohe në të cilën të lësh emocionet dhe pastaj të rimarrësh kontrollin e vetvetes. Përdorimi i një dritareje specifike kohore do t’ju ndihmojë të distancoheni nga stuhia e ndjenjave që ndodhin brenda jush.

Një ‘digë’ e sigurt nëse jeni shumë emocionues

Një tjetër këshillë e rëndësishme është krijimi i një “dige” emocionale. Diga emocionale do t’ju ndihmojë të përmbajë dhe menaxhojë rrjedhën e emocioneve tuaja. Mundohuni të vendosni udhëzime ose vendosini vetes kufij që absolutisht nuk mund t’i kapërceni.

“Unë nuk do të qaj para partnerit tim”, “Unë nuk do të bërtas gjatë një grindjeje”, “Unë do të mbaj një ditar për të shfryrë emocionet e mia”.

Këto fraza janë vetëm disa shembuj të “rregullave” që ju mund të vendosni t’i zbatoni në situatën tuaj personale në formën që mendoni se është e drejtë. Ato do t’ju ndihmojnë të “bllokoni” përkohësisht emocionet shumë të forta dhe do të jenë udhëzime për mashtrimin e marrëdhënies me të tjerët pa krijuar shumë stres.

Mos u ndje në siklet sepse ke kaq shumë ndjenja: më shumë se një defekt është një tipar i karakterit tënd dhe si i tillë duhet ta pranosh atë. Duke provuar një ose të gjitha këto sugjerime do të jeni në gjendje të menaxhoni më mirë situatën.

 

 

Burimi / https://www.chedonna.it/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top