Në fokus

January 12, 2021 | 10:25

Si të përmirësoni ekuilibrin tuaj emocional

Le të fillojmë me përcaktimin e disa koncepteve. Çfarë nënkuptojmë kur themi ekuilibër emocional? Ekuilibri, do të thotë qëndrueshmëri. Nuk përfshin domosdoshmërisht të qenit i barazlarguar nga dy ekstreme. Është një gjendje qetësie, jo sinonim i qetësisë, por i harmonisë.

Pjesa emocionale i referohet një takimi me veten, një gjendje e mirëkuptimit personal, menaxhimit emocional dhe shprehjes së duhur të ndjenjave. Si mund ta përmirësoni ekuilibrin tuaj emocional? Për të arritur një gjendje harmonie, duhet të vendosni një lidhje midis unit tuaj të brendshëm dhe të jashtëm. Nëse doni të arrini ekuilibrin, duhet ta njihni vetveten. Për të njohur veten, ju duhet vetë-ndërgjegjësimi. Të dish se si e përkufizon veten, aftësinë për të pyetur veten, të mos kesh frikë nga ekspozimi i vetvetes dhe të jesh tolerant ndaj pasigurisë janë të gjitha kryesore.

Kjo mund të duket si një detyrë e thjeshtë, por kërkon kohë dhe praktikë të përditshme. Rruga drejt njohjes së vetvetes është një udhëtim drejt thelbit tuaj, asaj pjese më intime dhe ndonjëherë të fshehur të asaj që jeni. Është gjithashtu një nga përvojat më të mira që mund të keni, një nga marrëdhëniet më të përmbushura në të cilat do të jeni ndonjëherë. Lejimi i të qenit vetvetja, gjetja e vetes, ndjenja e të gjitha emocioneve dhe frikës suaj. Të dish kush je dhe për çfarë ke lidhje. Të dish pse je këtu dhe si mund të bëhesh gjithçka që aspiron të jesh.

Bilanci emocional si një pikënisje dhe qëllimi përfundimtar

Pasi të jeni nisur në rrugën e njohjes së vetvetes dhe zbulimit emocional, duhet të mësoni se si të kontrolloni dhe rregulloni ndjenjat tuaja. Emocionet janë një thesar që e kemi të gjithë. Ato ju bëjnë me dije se ekziston një lidhje midis asaj që ndodh jashtë dhe asaj që përjetoni brenda. Emocionet ju mësojnë, ju mbrojnë, ju ngushëllojnë dhe ju japin forcë.

Emocionet varen nga ju dhe punojnë për ju. Ato ju thërrasin për veprim dhe ndryshim. Kontrolli dhe rregullimi emocional mund të ndodhin vetëm me vetë-njohje; kur mund të identifikoni dhe kuptoni emocionet tuaja, ju mund të vendosni se çfarë të bëni dhe si ta bëni atë. Nëse mendoni se dini të menaxhoni dhe kontrolloni emocionet tuaja, provoni këtë ushtrim. Lexoni secilën nga këto emocione dhe përgjigjuni pyetjeve të mëposhtme: dashuri, zemërim, nostalgji, frikë, zhgënjim, admirim, kënaqësi.

Si e dini se po ndieni secilën nga këto emocione?

Çfarë lloj simptomash dhe mendimesh fizike keni kur i përjetoni ato?

Si i shprehni ato?

Si i keni marrëdhëniet me njerëzit e tjerë kur po përjetoni secilën nga këto emocione?

A e dini se cilat situata, njerëz ose mendime shkaktojnë secilin emocion?

Motori që ju drejton

Hapi tjetër drejt arritjes së ekuilibrit emocional është zhvillimi i vetë-motivimit. Kur e njihni veten dhe jeni në gjendje të rregulloni në mënyrë të përshtatshme emocionet tuaja, mund të përqendroni përpjekjet tuaja për të marrë atë që dëshironi dhe atë që do t’ju bëjë të lumtur. Të bëhesh personi që dëshiron të jesh kërkon kohë dhe dashuri. Kontrolli dhe rregullimi emocional përfshijnë vullnet dhe përpjekje, si personale ashtu edhe ndërpersonale. Për të rritur vetë-motivimin tuaj, ju duhet të jeni optimist, të dini si të merrni iniciativë, të merrni vendime të mira, të jeni për ta fituar atë, dhe, sigurisht, të angazhoheni.

Nuk është gjithmonë e lehtë për të kanalizuar përpjekjet tuaja në këtë mënyrë, por nëse jeni këmbëngulës, i vetëdijshëm emocionalisht, me vetëbesim dhe këmbëngulës, do të jeni shumë më afër arritjes së ekuilibrit emocional. Rruga nuk është e lehtë për askënd, por e vetmja rrugë që ekziston për secilin prej nesh është ajo që vizualizojmë.

Empatia dhe aftësitë shoqërore

Cila është pika e rritjes nëse nuk mund ta ndani jetën tuaj me askënd? Pasi të keni punuar në zhvillimin personal, është koha të mendoni për anën sociale të gjërave. Ndjeshmëria dhe kontakti me të tjerët ju ndihmon të vazhdoni të zhvilloheni dhe të rriteni. Do të përjetoni emocione të reja dhe do të fitoni njohuri dhe mençuri të vlefshme nga ato që të tjerët duhet të ndajnë.

Marrëdhëniet ndërpersonale janë gjithashtu pjesë e zhvillimit personal. Shkathtësitë sociale ju ndihmojnë të rriteni dhe të përmirësoni ekuilibrin emocional. Ne jemi qenie shoqërore dhe lumturia dhe suksesi janë të pavlefshme nëse nuk mund t’i ndani ato. Rritja personale kërkon shumë punë, por qëndrueshmëria dhe ekuilibri emocional që duhet të fitosh është shpërblimi më i mirë i mundshëm.

 

 

Burimi / https://exploringyourmind.com/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top