FB

April 16, 2024 | 7:18

Si të ruani qetësinë kur jeta është stresuese?

 

Jeta, siç tha Carl Jung, është një paradoks i vazhdueshëm: nga vuajtja absolute në lumturinë e pastër. Kjo është arsyeja pse për t’u përballur me këto ulje-ngritje duhet të përqafojmë shansin që përcakton ekzistencën tonë. Por si t’ia dalim?

teruashqetesine

Wolfgang Pauli ishte një nga pionierët në studimin e fizikës kuantike. Ai fitoi çmimin Nobel për propozimin e teorisë së parimit të përjashtimit dhe themelimin e studimeve të neutrinos. Mund të themi se ai ishte një nga mendjet më të shkëlqyera të shekullit të 20-të në fizikë, por jeta e tij personale dhe emocionale ishte një rrëmujë e vërtetë. Për këtë arsye, në vitin 1932, ai filloi terapinë me Carl Jung, filozofi që na mëson se si të ruajmë qetësinë në kaos. Ai takim, i nisur për arsye klinike, nisi një nga miqësitë më unike dhe produktive në botën e psikologjisë dhe shkencës. Arthur I. Miller, në librin “Deshifrimi i numrit kozmik” (2009), na tregon në detaje për shumë nga ato takime në rezidencën gotike të Jung-ut në brigjet e liqenit të Cyrihut.

Kjo vepër përmban shkëmbimin epistolar midis dy figurave. Pauli kishte kaluar një periudhë shumë stresuese që e kishte shtyrë të pinte dhe të prishte shumë nga marrëdhëniet e tij. Ai gjithashtu vuante nga makthet shumë të turbullta. Karl Jung jo vetëm që e nxori nga ajo humnerë vuajtjesh dhe ankthi, por edhe një fizikant dhe një psikolog krijuan një aleancë intelektuale shumë produktive. Aq sa u dhanë formë teorive interesante si koncepti i sinkronitetit, studimi i ngjarjeve shkakore dhe rastësive domethënëse.

Një gjë për të cilën Carl Jung njihej ishte pikërisht ajo që ndihmonte njerëzit ta merrnin seriozisht botën e tyre të brendshme. Sepse nuk ka rëndësi se sa i shkëlqyer është njeriu nëse dëshpërimi banon në universin e tij të brendshëm. Qëllimi i tij ishte të udhëzonte pacientët dhe miqtë e tij për të kuptuar se ne të gjithë mund të dalim nga thellësitë më të errëta përmes udhëzimeve shumë specifike. Ja disa teori kyçe:

 

Pranojeni kaosin si pjesë të jetës

Disa nga betejat tona më të mëdha si qenie njerëzore janë pranimi i elementeve, fatkeqësive dhe stresit të përditshëm. Vetë Jung dikur vërejti se “për shumë prej nesh kaosi është i tmerrshëm dhe paralizues”. Nuk është e lehtë të supozohet se nuk kemi gjithmonë kontroll mbi të ardhmen tonë ose se e nesërmja do të ketë të njëjtin ekuilibër si sot. E kuptojmë se e paparashikueshmja dhe kaosi janë përbërës të vetë ekzistencës. Rezistenca ndaj këtyre luhatjeve vetëm sa do të rrisë stresin dhe ankthin tuaj. Ne besojmë se ato puse të papritura që shfaqen në rrugën tonë nuk janë gjë tjetër veçse momente të përpikta, stuhi resh që, herët a vonë, do të pastrohen. Gjithashtu, kur shikojmë prapa dhe zbulojmë gjithçka që kemi kapërcyer, do të gjejmë kuptim në ekzistencën tonë.

 

Kujdesuni për perceptimin kur interpretoni një ngjarje

Në librin “Letrat e zgjedhura nga CG Jung” zbulojmë korrespondencën që psikiatri zviceran argëtonte pacientët e tij. Njëri prej tyre e pyeti në mënyrë metaforike se si të “kalojë lumin e jetës”, për të cilën Jung u përgjigj se, në realitet, nuk ka asnjë mënyrë të drejtë për të jetuar, njerëzit jetojnë ashtu siç munden. Me çfarë, me të gjitha rrethanat që na sjell fati. Tani, për të ruajtur qetësinë në ditët e ankthit, ai rekomandoi t’i kushtohet vëmendje mënyrës se si interpretojmë çdo përvojë. Dhe këtu hyn në lojë problemi i vërtetë. Sepse shumë prej nesh lundrojnë në atë lumë jetik me zona të pashëruara dhe të shtypura. Kur e lëmë veten të rrëmbyer nga inercia e impulseve dhe nga hija jonë, jeta është e mbushur me pengesa më të mëdha. Dhe, mbytemi në ujë dita-ditës. Ne duhet të vendosim dritën nën hijen tonë – siç do të thoshte Jung – për të rifituar besimin tek vetja dhe kështu t’i perceptojmë gjërat ashtu siç janë dhe jo përmes thjerrëzave të frikës.

 

Mos u hutoni, mbani mend kush doni të jeni

Për të qëndruar të qetë në ditët e paqëndrueshmërisë dhe presionit të pafund, le të shohim brenda vetes dhe jo aq shumë atë që na rrethon. Aty banojnë të gjitha të vërtetat, flenë forcat tona. Sipas Jung, “nëse doni të ndiqni rrugën tuaj individuale, mbani mend se ajo kurrë nuk është e përshkruar dhe lind vetvetiu kur vendosni njërën këmbë përpara tjetrës”. Identifikimi është një koncept kyç tek Jungu. Ai përcakton aftësinë për të ndërtuar një psikikë të fortë dhe të pavarur, duke zbuluar se kush jemi dhe të jemi qenie krijuese. Ky është një objektiv tjetër për të cilin duhet të punojmë sa herë që hedhim një hap tjetër. Mbani në mend se jemi krijesa të vetëdijshme me potencial të madh, që duhet të kujtojmë esencat tona për të ruajtur qetësinë kur gjithçka duket se po shkon keq. Imagjinata aktive mund të ushtrohet përmes meditimit, shkrimit, kërcimit, muzikës etj.

 

Imagjinatë aktive për të reduktuar ankthin dhe për të ruajtur qetësinë

Carl Jung vuri në dukje se neuroza do të zhdukej nëse zhvillojmë një personalitet më të madh dhe më të lirë. Ne bëhemi kaq të fiksuar pas përshtatjes, gjetjes së reputacionit dhe pranimit, saqë një pjesë e jona përfundon të sëmuret. Ne duhet t’i japim oksigjen mendjes, ta bëjmë atë më fleksibël, gjë që do të na lejojë të kemi perspektiva më të gjera. Kjo është arsyeja pse Jung shpiku termin imagjinatë aktive për të rënë në kontakt me një vetvete më spontane, lozonjare dhe mbi të gjitha krijuese. Aktivitete të tilla si arti në të gjitha format e tij, si dhe ndërmjetësimi, janë praktika që rekomandoi psikiatri zviceran. Ato jo vetëm që reduktojnë stresin, por na lejojnë të zbulojmë tekstura të reja psikologjike të vetes.

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

MARKETINGU:
Agjente Marketingu:
Erinda Topi: 0688019400
E-mail: [email protected]

© Revista Psikologjia. Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top