Marrëdhënie

November 6, 2020 | 8:55

Si t’i komunikojmë nevojat e vërteta në çift

Shumica e njerëzve kurrë nuk kanë mësuar se si të komunikojnë. Pa këtë aftësi, një person është handikap në një marrëdhënie intime. Pa qenë në gjendje të shprehin veten dhe të dëgjojnë një tjetër, partnerët nuk mund të arrijnë intimitetin. Duke zhvilluar aftësitë e komunikimit, ju dhe partneri juaj do të jeni në gjendje të krijoni dhe të ruani një marrëdhënie të dashur, respektuese midis dy personave që e duan njëri-tjetrin.

Adelina Pjetra Presidente e Mental Health Albania Psikologe Klinike Psikoterapiste BWRT & EMDR

Adelina Pjetra
Presidente e Mental Health Albania
Psikologe Klinike
Psikoterapiste BWRT & EMDR

Qëllimi i komunikimit në marrëdhënie

Një nga problemet më të mëdha në komunikim është se shumica e çifteve kanë një keqkuptim themelor mbi qëllimin e asaj që duhet komunikuar. Shumica i qasen të folurit me një partner si një debat në të cilin secili paraqet një version të paracaktuar për realitetin e asaj që po ndodh midis dy partnerëve. Faji në këtë qasje është supozimi i gabuar që secili partner mund të hyjë në bisedë me një perceptim të saktë të realitetit. Kjo nuk është e mundur sepse asnjë person nuk ka informacionin e nevojshëm për të përcaktuar se cili është realiteti, domethënë: çfarë po ndodh midis tyre. Një qëllim i komunikimit është të përcaktoni se cili është realiteti.

Komunikimi përfshin bashkëpunimin e dy njerëzve pasi ata ndajnë dhe ekzaminojnë të gjitha perceptimet, ndjenjat, idetë dhe mendimet e tyre për të kuptuar saktë se çfarë po ndodh.

Komunikimi bashkëpunues

Të gjithë e dinë që komunikimi është thjesht çështje e të folurit dhe të dëgjuarit. Sidoqoftë, shumica prej nesh gabimisht besojnë se çështja e komunikimit është e thjeshtë. Ne dështojmë të kuptojmë se në vendqë të përfshijmë aftësi të lindura, komunikimi përfshin aftësi specifike që mund të mësohen dhe zhvillohen në veten tonë në mënyrë që të bisedojmë me to dhe të dëgjojmë të dashurit tanë.

HAPI 1

Afrimi i një bisede me partnerin

Rregulli i parë që duhet të ndiqni kur bisedoni me partnerin tuaj është:çarmatosuni në mënyrë të njëanshme. Kjo do të thotë të heqësh dorë nga nevoja për të qenë i/e drejtë. Ju nuk po hyni në një betejë që duhet të fitoni. Konsideroni vetëm që partneri mund të ketë diçka që ia vlen ta dëgjoni dhe ta konsideroni. Kjo bisedë nuk është një fushë beteje ku duhet të dëshmoni se keni të drejtë. Nuk është një luftë që duhet të fitosh.

HAPI 2

Biseda me partnerin

Përqendrohuni tek vetja. Jeni këtu për të folur për veten, dhe jo për partnerin, fëmijët, punën apo për miqtë rreth jush. Zbuloni ndjenjat që janë të turpshme ose poshtëruese. Për shembull, nëse ndiheni të lënduar ose të zhgënjyer diskutoni për këto ndjenja me partnerin. Dhe, shmangni tundimin për të mbrojtur veten, duke u viktimizuar. Kjo nuk ka të bëjë me mënyrën se si nuk duhet të lëndoheni. Bëhet fjalë vetëm për të vërtetën e thjeshtë që ju zhgënjen, dhe ju shkakton dhimbje emocionale.

Zbuloni dëshirat tuaja personale. Njerëzit shpesh ndihen në siklet kur flasin për atë që dëshirojnë. Thuajini jo dëshirave të lehta të tipit: dua të shkoj te restorant i ri, dua një xhaketë të re, dua të bëj një udhëtim. Ndërsa jini pro dëshirave personale që vijnë nga thellësia brenda teje: dua të më bësh komplimente, dua të jem e afeksionuar me ty, dua të bëj një fëmijë me ty. Në fund, bisedoni me partnerin me vendosmëri dhe respekt. Ka njerëz që zgjedhin një rrugë krejt ndryshe. Në këtë sjellje përfshihet një natyrë: ankues, kërkues, urdhërues, irritues, sarkastik, fëminor, prindëror, gjykues e me radhë. Kur bisedoni me partnerin, ndaloni dhe pyesni veten: “A do të flisja kështu me dikë tjetër?”. Kjo do t ’ju ndihmojnë të ndryshoni qëndrim.

HAPI 3

Dëgjimi i partnerit

Kur nis një bisedë, keni pak vetëdije për atë që partneri mendon dhe ndjen me të vërtetë. Mund të mendoni se e njihni shprehjen që ai bën kur lëndohet, ose kur keni shkëmbyer disa fjalë të tepërta. Por derisa të keni dëgjuar partnerin, nuk dini pothuajse asgjë. Të dëgjuarit është një aftësi që duhet të mësohet dhe zhvillohet. Kur dëgjojmë me interes të pakushtëzuar, mund ta njohim me të vërtetë atë person.

HAPI 4

Përcaktimi i realitetit me partnerin

Në procesin e të folurit personalisht për veten tuaj dhe partneri ju ka dëgjuar vërtetë, ka të ngjarë që të dy të keni kuptuar më thellë se çfarë po përjetonit dhe ndjenit. Në të njëjtën mënyrë, ndërsa partneri bisedoi personalisht me ju duke dëgjuar me të vërtetë, të dy me shumë mundësi keni arritur në një kuptim më të thellë të përvojave dhe ndjenjave të partnerit tuaj.

Ky nivel depërtimi dhe mirëkuptimi së bashku me ndjenjat e empatisë dhe dhembshurisë që e shoqërojnë atë, ndihmojnë në sqarimin e pjesës më të madhe të konfuzionit që ekziston brenda çiftit.Ndërgjegjësimi më i thellë i njëri-tjetrit eliminon shumë nga keqkuptimet, keqinterpretimet dhe keqkomunikimet që shkojnë në krijimin e këtij konfuzioni. Ajo që mbetet është një pamje më e qartë e vetvetes dhe e realitetit të marrëdhënies suaj.

Këshilla të dobishme për komunikimin

Ekzistojnë disa forma negative të komunikimit për t’u informuar. Sigurohuni që nuk jeni duke u përfshirë në asnjë nga këto, sepse ato ndotin procesin e komunikimit. Për sa kohë që nuk i regjistroni këto teknika, mund të jeni i sigurt që ju dhe partneri juaj do të bëheni gjithnjë e më të tjetërsuar dhe larguar nga njëri-tjetri. Komunikimi duhet t’ju afrojë juve dhe partnerin tuaj më pranë. Ai duhet të përdoret për të prishur pengesat që ju mbajnë larg, jo për të ndërtuar fortifikime midis jush.

 

 

Botuar në Revistën “Psikologjia”, Nr. 151

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top