Këshilla & Arsye

November 16, 2020 | 8:46

Si t’i mësoni fëmijët të përballen me pasiguritë!

Bota përreth nesh është gjithmonë e mbushur me pasiguri. 2020 ishte një vit i tillë, i kryesuar nga pandemia COVID-19. Kemi marrë një kurs përplasjeje në kohë reale se si të menaxhojmë duke mos ditur. Dhe për fat të keq, kjo është diçka me të cilën ne njerëzit priremi të luftojmë vërtetë.

struggling-to-get-your-kids-to-open-up_Studimet tregojnë, për shembull, se njerëzit në përgjithësi ndihen më të stresuar kur përballen me mundësinë e diçkaje të keqe se sa kur e keqja është një siguri. Kohët e fundit, studimi ka gjetur një lidhje të qartë midis pasigurisë dhe frikës rreth koronavirusit dhe çështjeve si ankthi dhe depresioni.

Menaxhimi i pasigurisë është një aftësi që mund të mësohet. Ekspertët e shëndetit mendor thonë se ka disa strategji të thjeshta që prindërit mund të përdorin për të ndihmuar fëmijët e tyre të lundrojnë në momentin e tanishëm, si dhe për t’i përgatitur ata për një jetë të panjohur. Ja se si.

Filloni duke folur thjesht për atë që është pasiguria dhe se si ndihet.

Ekspertët vazhdimisht thonë se një nga mënyrat më të fuqishme që prindërit mund të ndihmojnë fëmijët e tyre të zhvillojnë inteligjencën emocionale është t’i mësojnë ata të identifikojnë ndjenjat e tyre. Fëmijët duhet të mësojnë si të vërejnë emocionet e tyre dhe t’i emërtojnë ato, i cili është një proces që mund të fillojë në një moshë vërtet të re.

“Gjithçka fillon duke ndihmuar fëmijët të ndërtojnë gjuhën e tyre për përvojat vetjake emocionale,” shpjegoi Kelly Moore, psikologe me bazë në New Jersey. Shpesh, kjo do të thotë t’i ndihmoni ata të identifikojnë se çfarë po ndodh në trupat e tyre (pasi emocionet e forta kanë tendencë të prodhojnë reagime fizike), tha ajo.

Moore vuri në dukje se fëmijët të cilët po përballen me shumë pasiguri mund të vërejnë se zemrat e tyre po vrapojnë, ata djersiten ose kalojnë pa pushim shumë pyetje nëpër mendjet e tyre. Ata gjithashtu mund të fillojnë t’ju bëjnë shumë pyetje, shtoi ajo.

Pasiguria dhe stresi mund të shfaqen në mënyra të ndryshme tek fëmijët më të mëdhenj, thotë psikologu Robin Gurwitch, profesor në departamentin e shkencave të psikiatrisë dhe sjelljes në Qendrën Mjekësore të Universitetit Duke. Adoleshentët dhe adoleshentet mund të duken nervozë, tha ai. Ata mund të kenë harresë dhe probleme me përqendrimi.

get-your-kids-to-behave-the-first-time-you-ask

Jini gjithmonë të sinqertë në lidhje me kufizimet e asaj që dini.

Prindërit kanë një impuls të kuptueshëm, që duan t’i mbrojnë fëmijët e tyre nga stresi dhe pasiguria, por ekspertët paralajmërojnë që të mos japin përgjigje ose siguri të rreme. Është në rregull të thuash që nuk e di përgjigjen ose se nuk e di se çfarë do të ndodhë.

“Prindërit mund të jenë të sinqertë me fëmijët e tyre pa pasur nevojë të japin informacion të rremë”, tha Steven Meyers, profesor i psikologjisë në Universitetin Roosevelt në Illinois. Ju me siguri mund të flisni për rezultate të mundshme, shtoi ai. Madje mund të flisni për atë që shpresoni të ndodhë. Por përpjekja për të mbrojtur fëmijën tuaj nga pasiguria në tërësi nuk është e dobishme për ta.

Ajo që po kërkoni është “pika e ëmbël” midis mbrojtjes dhe ekspozimit, thotë Moore. Ju nuk doni ta mbroni plotësisht fëmijën tuaj nga pasiguria që i rrethon, sepse atëherë ata nuk do të kenë aftësi t’i përballojnë ndërsa rriten. Nga ana tjetër, ju nuk doni t’i lini ata të shohin lajmet për orë të tëra ose të kalojnë shumë kohë duke menduar se si COVID-19 mund të ndikojë në vitin e tyre shkollor.

“Ju doni të thoni,” ‘Nuk e dimë gjithmonë se çfarë do të ndodhë. Por ne jemi këtu për t’ju mbështetur’, thotë Moore. Ju nuk do të rregulloni domosdoshmërish problemin apo t’u siguroni atyre një ndjenjë sigurie, por mund t’u jepni fëmijëve hapësirë për të folur se si ndihet pasiguria. Qetësinë e modelit vetë.

“Ne jemi pasqyrat e para të fëmijëve tanë”, thotë Moore.

Pra, është e rëndësishme që prindërit të kenë kujdes se si ne personalisht përballemi me pasigurinë, madje edhe në momentet kur mendojmë se fëmijët tanë nuk janë duke parë ose dëgjuar.

“Një shpjegim më i barabartë, më i sinqertë nga prindërit, i lejon fëmijët të menaxhojnë më mirë ndjenjat e tyre ndaj lajmeve dhe informacioneve shqetësuese”, thekson Meyers. Por përsëri, modelimi i qetësisë nuk është e njëjta gjë si të pretendosh se gjithçka është në rregull. Ju dëshironi të vlerësoni emocionet – si tuajat ashtu edhe ato të fëmijës suaj, tha Gurwitch – dhe pastaj të projektoni besimin se ata (dhe ju!) mund të gjeni mënyra për të përballuar.

Ndihmojini të identifikojnë aktivitetet që i bëjnë të ndihen të qetë.

Në vitin 2020, shumë prindër kanë kuptuar sesa e rëndësishme është që ata të kenë pika të shëndetshme emocionale, qoftë meditimi apo marrja e telefonit për t’i besuar një shoku. Prindërit mund t’i ndihmojnë fëmijët e tyre të gjejnë strategji qetësuese që gjithashtu funksionojnë për ta. “Qoftë duke dëgjuar muzikë, duke luajtur muzikë, yoga, duke dalë për vrap apo shëtitje, duke përkëdhelur kafshët e shtëpisë, duke parë akuariumin tuaj të peshkut – cilat janë ato strategji?” thotë Gurwitch.

Një mënyrë për ta ndihmuar fëmijën tuaj të kuptojë se cilat strategji bëjnë vërtet për ta është të flisni me ta për momentet kur janë ndjerë të shqetësuar ose të pasigurt më parë dhe të pyesni nëse mund të kujtojnë se çfarë i ndihmoi të ndihen më mirë, tha Gurwitch. Ato mund të kthehen në disa taktika që kanë funksionuar në të kaluarën, si dhe të zhvillojnë të reja që shpresojmë se do t’i bartin ato në jetën e tyre.

o-poder-das-palavras-e-as-frases-que-juro-nao-dizer-ao-meu-filho-mundo-ovo

Zhvilloni një strukturë rreth tyre.

“Është me të vërtetë e rëndësishme të krijoni parashikueshmëri dhe rutinë në familjen tuaj”, tha Moore. Në masën që është e mundur, ndiqni një rutinë të gjumit, nxiti ajo. Nëse fëmija juaj po mëson nga distanca këtë vit, përpiquni t’u jepni atyre një sekuencë të përgjithshme të ngjarjeve që mund të presin. Ideja është t’i ndihmojmë ata të ndihen të rrënjosur sa më shumë që të jetë e mundur, kështu që ata janë në një pozitë më të mirë për të përballuar të panjohurat kur ato lindin. Ju po vërtetoni se të jetuarit me pasiguri mund të ndihet stresues dhe i frikshëm, ndërsa inkurajoni gjithashtu fëmijën tuaj që ata të mund ta kalojnë atë.

Siç thotë Meyers, “Prindërit mund t’u sigurojnë fëmijëve siguri se i duan, mund t’i dëgjojnë hapur shqetësimet e tyre, mund të ndajnë informacione që dinë – dhe mund të shpjegojnë se mosdija është pjesë e jetës.”

 

Përgatiti Orjona Tresa / Burimi huffpost.com

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top