Në fokus

October 17, 2020 | 8:22

Simptomat e ankthit, tri shenjat fizike që tregojnë se vuani prej tij

Shërimi nga një çrregullim ankthi është i mundur, por kjo funksionon vetëm nëse e kuptoni që keni një problem. Këtu janë shenjat që tregojnë se vuani nga ky problem i shëndetit mendor.

Ndjenjat e shqetësimit dhe frikës mund të justifikohen kur përballeni me situata të caktuara, të tilla si pjesëmarrja në një intervistë për punë. Në rrethana të tilla, truri çliron hormone të stresit, të tilla si adrenalina dhe kortizoli. Sapo të ndalojë situata kërcënuese, trupi do të kthehet në normalitet. Megjithatë, nëse nuk ndodh, nëse ndjenjat e frikës dhe rrezikut vazhdojnë, gjasat janë që të keni një çrregullim ankthi.

Tri shenjat paralajmëruese të ankthit janë: dridhja, tharja e gojës dhe djersitja. Jo të gjithë që kanë një çrregullim ankthi do të përjetojnë të njëjtat simptoma. Ndjesi të tjera fizike të shoqëruara me ankth përfshijnë frymëmarrje të rëndë dhe të shpejtë, skuqje, rënie të flokëve dhe një rrahje të shpejtë të zemrës.

Kjo listë shtrihet në lodhje ekstreme ose mungesë energjie, marramendje, të fikët dhe dhimbje stomaku. Simptomat njohëse të ankthit mund të jenë mendime garuese, mbi-mendim i pakontrollueshëm, vështirësi në përqendrim dhe ndjenjë nervozizmi. Gjendja mund të shkaktojë gjithashtu ndjenja frike, paniku ose “dënimi të afërt”.

Njerëzit që vuajnë nga ankthi mund të përjetojnë gatishmëri të shtuar dhe ndryshime të oreksit. Gjumi mund të jetë i vështirë dhe mund të lindë dëshira për të shpëtuar nga situata në të cilën ndodhesh. Nëse ankthi po ndërhyn në jetën tuaj të përditshme, duhet të flisni me mjekun tuaj të përgjithshëm. Mund të ofrohen terapi biseduese, siç është terapia njohëse dhe e sjelljes (CBT).

Forma të tjera të terapisë që mund të ofrohen përfshijnë terapi psikodinamike ose relaksim të aplikuar. Mund të ofrohen edhe ilaçe, të tilla si frenuesit selektivë të rimarrjes së serotoninës (SSRI). Për të përmirësuar mirëqenien tuaj dhe për të ndihmuar shërimin është e rëndësishme të shikoni: dietën tuaj, gjumin, ushtrimet, rutinën e përditshme dhe marrëdhëniet.

“Rutina ndihmon shumë njerëz për mirëqenien e tyre mendore. Kjo ju ndihmon t’i jepni një strukturë ditës suaj dhe mund t’ju japë një sens qëllimi.” Shembujt përfshijnë blerjet javore të ushqimit, zgjimin dhe shkimin në shtrat çdo ditë në të njëjtën kohë.

 

 

Burimi / https://www.express.co.uk/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top