Teste

October 17, 2020 | 8:23

Testi me 3 pyetje që tregon nivelin tuaj intelektual

Në vitin 2005, një psikolog Shane Frederick krijoi testin më të shkurtër për vlerësimin e intelektit. Ka vetëm 3 pyetje të cilave duhet t’u përgjigjeni sa më shpejt që të jetë e mundur. Përgjigjet mund t’i kontrolloni edhe vetë!

Pyetjet

  1. Një raketë tenisi dhe një top kushtojnë 1 dollar dhe 10 cent së bashku. Raketa e tenisit është 1 dollar më e shtrenjtë se topi. Sa kushton topi?
  2. 5 makineri prodhojnë 5 detaje brenda 5 minutash. Sa minuta do të duhet që 100 makineri të prodhojnë 100 detaje?
  3. Ka zambakë uji që rriten në një pellg. Ata rriten mjaft shpejt duke dyfishuar çdo ditë zonën e shpërndarjes. Do t’ju duhen 48 ditë për të mbuluar plotësisht pellgun. Sa ditë u duhen zambakëve të ujit për të mbuluar gjysmën e pellgut?

Shane Frederick është profesor në Shkollën e Menaxhimit në Yale. Ai shquhet për kërkime rreth mënyrës se si njerëzit marrin vendime dhe zgjedhje. Ai madje ka punuar së bashku me një fitues të çmimeve Nobel, Daniel Kahneman. Së bashku me ekipin e tij, Frederick ka anketuar rreth 1.000 njerëz që përbëheshin pjesërisht nga studentë të universiteteve të mëdha amerikane.

Përveç testimit të këtyre njerëzve për aftësitë e tyre njohëse, shkencëtarët gjithashtu i pyetën ata për një gjë më shumë. Të intervistuarve u janë ofruar 3,400 dollarë tani ose 3,800 dollarë brenda një muaji. Siç doli, shumica e njerëzve që morën një rezultat të ulët në testim nuk pranuan të prisnin dhe preferuan të merrnin menjëherë një sasi më të vogël. Në të kundërt, njerëzit me rezultate të larta në testime demonstruan vullnet të fortë që i ndihmoi ata të merrnin një shpërblim më të mirë.

Ideja e testit është që përgjigjet e gabuara të vijnë në mendje së pari: 100 cent, 100 minuta, 24 ditë. Këto përgjigje më shpesh jepen nga njerëz me një mendim intuitiv, ndërsa ata me një mendim më të arsyeshëm të të menduarit japin mesatarisht përgjigje më të mira.

Përgjigjet

  1. Përgjigja është 5 cent. Nëse topi kushton 10 cent, raketa do të kushtonte 1 dollar dhe 10 cent ndërsa kjo është sa kushtojnë të dy artikujt së bashku.
  2. Përgjigja është 5 minuta. Numri i makinerive nuk ndikon në sasinë e kohës së nevojshme për prodhimin e një detaji.
  3. Përgjigjja është 47 ditë, jo 24. Nëse sasia e zambakëve të ujit është dyfishuar çdo ditë dhe sasia e ditëve të nevojshme për mbulimin e plotë të pellgut është 48, është logjike që zambakët të mbulojnë gjysmën e pellgut një ditë para saj.

 

 

Burimi / https://www.boredpedia.com/

© Nuk lejohet riprodhimi i shkrimeve pa vendosur autorësinë e revistës "Psikologjia" dhe pa cituar burimin.

To Top